Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Otoci u sedam godina dobili više nego u prethodnih sto

Autor: Ivana Burica

17.09.2008. 22:00
Otoci u sedam godina dobili više nego u prethodnih sto

Foto: Filip BRALA



U informaciji o ulaganju u otoke na području Zadarske županije, u razdoblju od 2003. do 2008. godine, navodi se da je samo u sklopu Vladinog projekta “Izgradnja objekata komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima” u zadarske otoke uloženo 126,1 milijun kuna
Jučer održana 61. sjednica Poglavarstva Zadarske županije otvorena je usvajanjem financijskog plana i plana održavanja, rekonstrukcije i građenja županijskih i lokalnih cesta na području Zadarske županije za 2008. godinu te izvješća o radu ŽUC-a za prvo polugodište.
Održavanje cesta
Planirani prihodi i rashodi Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2008. godinu iznose ukupno 53,5 milijuna kuna. Od tog se iznosa 29,3 milijuna kuna planira utrošiti za redovno održavanje javnih cesta, a 7,1 milijun kuna planirano je za njihovo neredovno održavanje. Ovaj je iznos osiguran kako bi se zaustavilo daljnje propadanje bar onih najugroženijih dijelova županijskih i lokalnih cesta koje je moguće sanirati u tom financijskom okviru. Za građenje i rekonstrukciju županijskih i lokalnih cesta osigurano je 6 milijuna kuna. Za rekonstrukciju Puta Nina planirano je 2,1 milijun kuna, za rekonstrukciju Ž6007 Most Krupa i Ž6061 Most Zrmanja po 1,2 milijuna kuna, a za rekonstrukciju Ž6061 D109 – Sali 1,5 milijuna kuna.
Za projekte poduzetničkih zona Županijsko je poglavarstvo odobrilo 450.000 kuna, koje će biti podijeljene na četiri jedinice lokalne samouprave – općine Polača, Stankovci, Bibinje i Sv. Filip i Jakov. Polača će dobiti 150, a ostale tri po 100 tisuća kuna.
U nastavku je donesen set odluka o sufinanciranju. Zadarska će županija tako sufinancirati izradu investicijskih studija za poslovnu zonu Benkovačko Selo, poslovnu zonu Mazija jugoistok, zatim uređenje lokalnih i nerazvrstanih ulica i poljskih putova na području općine Galovac, asfaltiranje nerazvrstanih lokalnih cesta na području općine Jasenice, izradu mape razvoja na području općine Kali, izradu porojektne dokumentacije sustava odvodnje otpadnih voda na području općine Tkon te opskrbu vodom na području općine Posedarje i općine Škabrnja.
Na samom kraju sjednice dana je informacija o ulaganju u otoke na području Zadarske županije u razdoblju od 2003. do 2008. godine.
(Ne)briga za otoke
Član Poglavarstva Marino Buljanović pokazao je zadovoljstvo onim što se čini za otoke te je istaknuo da je u zadnjih sedam godina za zadarske otoke učinjeno više nego u možda 100 godina prije. Zadovoljan učinjenim bio je i župan Stipe Zrilić koji je pripomenuo da su u pripremi i nove investicije.
Kad se govori o ulaganju u otoke najznačajnije je istaknuti projekt “Izgradnja objekata komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima”, usvojen od Vlade RH 2004. godine. Planirani ukupni iznos u sklopu projekta za Zadarsku županiju iznosio je 126,1 milijun kuna. Od toga je za vodoopskrbu bilo predviđeno 29,4 milijuna kuna, za odvodnju 54,5, za socijalnu skrb 8,2, za zdravstvo 9,9 te za obrazovanje 24 milijuna kuna. Programom je u izgradnju, adaptaciju i uređenje ambulanti uključeno ukupno 25 otočnih mjesta te objekti socijalne skrbi na Dugom otoku i Ugljanu, a predviđeno je i uređenje područnih škola na pet otoka. Značajna su bila i ulaganja u lučku infrastrukturu pa je iz Državnog proračuna samo u prošloj godini za sanaciju i izgradnju pristaništa izdvojeno 32,8 milijuna kuna. Radilo se i na poboljšanju vodoopskrbe i odvodnje, cestogradnji, zaštiti okoliša, zdravstvu, školstvu, poduzetništvu…
Koliko se to primijeti u svakidašnjem životu otočana, trebalo bi pitati njih. Dugo zapostavljanim i već gotovo iseljenim zadarskim otocima trebalo bi zasigurno još mnogo, mnogo toga kako bi, pogotovo oni udaljeniji, izbjegli maču izumiranja, koji nad njima već neko vrijeme prijeteći visi. No, nadajmo se da će država još bolje prepoznati vrijednost otoka te se još više zauzeti oko njihovog napretka. Dok ne bude prekasno.


Konzorcij za golf igralište
Županijsko je poglavarstvo prihvatilo Ugovor o konzorciju za realizaciju projekta izgradnje golf igrališta na području Baštijunskog briga, zapadno od Vranskog jezera. Članovi konzorcija koji sklapaju ugovor su Ministarstvo turizma, Zadarska županija, Grad Biograd na Moru i Općina Pakoštane. Cilj stvaranja konzorcija je stvaranje potrebnih pretpostavki za izgradnju golf igrališta s popratnim sadržajima, uređenje odnosa s potencijalnim investitorom temeljem posebnog ugovora koji će s investitorom sklopiti Ministarstvo, definiranje modaliteta odabira investitora na temelju raspisanog natječaja i vođenje drugih aktivnosti za realizaciju igradnje golf igrališta. Konzorcij je ugovorna zajednica neprofitnog karaktera i bez pravne osobnosti, a njegovo je trajanje predviđeno do ustupanja projekta investitoru. Ustupanje investitoru bit će definirano posebnim ugovorom koji s investitorom sklapa Ministarstvo turizma kao punomoćnik konzorcija.
Župan Stipe Zrilić kazao je da aktivnosti oko izgradnje golf igrališta idu jako sporo te je izrazio nadu da će konzorcij to ubrzati.