Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Čudima tehnologije do veće kvalitete života

18.09.2020. 07:35


U Kazalištu lutaka Zadar u četvrtak i petak, 15. i 16. listopada 2020. godine, održat će se treće izdanje My Smart City konferencije. Zbog javnozdravstvene situacije konferencija će biti održana u hibridnom formatu uz ograničen broj sudionika u publici, ali će svima ostalima koji su zainteresirani biti dostupna za praćenje online.
Ključna tema konferencije ove godine je kvaliteta života pa će predavači i sudionici na konferenciji razgovarati o tome kako primjenom tehnologija grad Zadar učiniti ugodnijim mjestom za život.


Jan de Jongova motivirajuća poslovna priča
– My Smart City Zadar konferencija bavit će se tehnološkim rješenjima koja su Zadranima, ali i svima ostalima olakšala svakodnevni život i učinila ga ugodnijim. U sklopu ključne teme bit će predstavljena tehnološka rješenja koja podižu kvalitetu života jer poboljšavaju infrastrukturu, štede vrijeme ili učinkovitije rješavaju izazove života u gradu, poručili su iz UO-a za EU projekte Grada Zadra uz napomenu kako je sudjelovanje na konferenciji potpuno besplatno uz prethodnu prijavu online.
Konferencijski program otvorit će nizozemski poduzetnik Jan de Jong, koji posljednjih 13 godina živi i radi u Hrvatskoj, a osim njega sudjelovanje su potvrdila još petorica IT stručnjaka.
Organizatori ističu kako je Jan de Jongova poslovna priča jako motivirajuća za sve koji žele pokrenuti vlastiti posao te da će ovaj Nizozemac tijekom konferencije predstaviti svoj novi projekt. O tome kako financijske aplikacije mogu podići kvalitetu života, odnosno uštedjeti vrijeme govorit će Mario Brkić, Zadranin koji je odrastao u Kanadi, a već godinama živi u Beču.
Nino Ćosić predstavit će Worig, domaću aplikaciju koju od milja zovu »Airbnb za najmodavce«. U programu je i okrugli stol na kojemu će svoja iskustva o radu od kuće razmijeniti Marin Mamić (Amazon), Daniel Ackermann (Degordian) i Mario Brkić (GeorgeLabs) te porazgovarati o tome kako izgleda njihov radni dan u novim okolnostima u kojima živimo. U goste stiže i Duje Roje, CEO uspješnog startupa EasyOil, koji će predstaviti automatski sustav naplate za benzinske postaje koje Zadrani mogu i isprobati, primjerice, na benzinskoj postaji Tri Bartola te sudionicima hackathona dati neke korisne savjete o tome kako osmisliti što bolje i primjenjivije rješenje.


Radionice iskusnih zadarskih stručnjaka
– Istovremeno s konferencijom odvijat će se i hackathon, a prijave su otvorene za dvije grupe: hackathon za učenike te hackathon za studente i mlade od 18 do 27 godina. Svaki tim može imati maksimalno pet članova, a broj timova je ograničen zbog epidemiološke situacije. Prijave su besplatne pa se svi zainteresirani timovi mogu prijaviti putem linka do 8. listopada, poručuju organizatori te napominju kako o epidemiološkoj situaciji u terminu održavanja ovisi hoće li se hackathon održati online ili uživo u crkvi sv. Dominika.
I na hackathonu će teme biti povezane s poboljšanjem kvalitete života, a kako bi svi timovi bili ravnopravni, organizatori će uže teme predstavti svima istovremeno, neposredno uoči početka.
– Hackathon će započeti 15. listopada u 10 sati i trajati 24 sata. Tijekom petka, 16. listopada, svi hackathon timovi dobit će svoj termin u kojem će stručnom žiriju predstaviti svoja rješenja, a potom će, prema unaprijed definiranim kriterijima, žiri odabrati pobjednike, najavljuju organizatori te otkrivaju i ovogodišnju novost, a to je da će prijavljeni hackathonci, uoči hackathona, putem Zooma moći sudjelovati na nekoliko pripremnih radionica na kojima će naučiti više o izradi web stranica, web i mobilnih aplikacija, programiranju i prezentacijskim vještinama.
Radionice će održati iskusni zadarski IT stručnjaci, koji će stečeno iskustvo i znanje prenijeti mlađim generacijama, a sve s ciljem da ih potaknu da se razvijaju i obrazuju u smjeru IT-a te da postignu što bolje rezultate na nadolazećem hackathonu.
Radionice će uz Niku Vrdoljaka, Josipa Kalebića, Marka Mišulića i Stipu Stagličića, voditi i Lovro Valčić, čija se tvrtka bavi razvojem i proizvodnjom mjernih sustava i senzora za istraživanje leda, snijega i oceana u polarnim područjima.




Cilj je odgajati nove generacije u smjeru IT-a
– Kolege i ja se nadamo da ćemo svojim znanjem i stečenim iskustvom potaknuti mlađe generacije da započnu ili se nastave razvijati u smjeru informacijskih tehnologija koje stvaraju buduće životne trendove i na taj način oblikuju cjelokupnu budućnost. Ovim putem želimo pozvati sve srednjoškolce, studente, te mlade u dobi od 18 do 27 godina da se prijave na hackathon te da nam se pridruže na virtualnim pripremnim radionicama od 9. do 14. listopada, rekao je Valčić, a na njegovu izjavu nadovezao se
pročelnik Odjela za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić istaknuvši kako je Gradu cilj kroz ovakva i slična događanja odgajati nove generacije u smjeru IT-a.
– Brojna istraživanja pokazala su kako se mladi u Hrvatskoj češće odlučuju za društvene fakultete te kako značajno zaostajemo u STEM području za ostalim europskim zemljama zbog čega se kasnije suočavaju s težom zapošljivošću. Upravo zato i kroz ovaj projekt želimo mladima približiti ovaj brzorastući sektor i povezati ih s njihovim uspješnim sugrađanima koji su taj put već prešli kako bi ih ohrabrili i bili im dobar vjetar u leđa za budućnost, poručio je Erlić.
My Smart City konferencija i hackathon u Zadru financira se iz projekta 2CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment Enhanced, unutar Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014 – 2020, čiji je nositelj Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića, u partnerstvu s Gradom Zadrom, Sveučilištem u Zadru, Zakladom za inovacijski i tehnološki razvitak INTERS iz Mostara te Javnim preduzećem »Biznis inovacije i tehnologije« iz Tuzle.


PRIJAVE DO 8. LISTOPADA
Istovremeno s konferencijom odvijat će se i hackathon, a prijave su otvorene za dvije grupe: hackathon za učenike te hackathon za studente i mlade od 18 do 27 godina. Svaki tim može imati maksimalno pet članova, a broj timova je ograničen zbog epidemiološke situacije. Prijave su besplatne pa se svi zainteresirani timovi mogu prijaviti putem linka do 8. listopada


»Kolege i ja se nadamo da ćemo svojim znanjem i stečenim iskustvom potaknuti mlađe generacije da započnu ili se nastave razvijati u smjeru informacijskih tehnologija koje stvaraju buduće životne trendove i na taj način oblikuju cjelokupnu budućnost«
Lovro VALČIĆ


»Brojna istraživanja pokazala su kako značajno zaostajemo u STEM području za ostalim europskim zemljama zbog čega se kasnije suočavamo s težom zapošljivošću. Upravo zato i kroz ovaj projekt želimo mladima približiti ovaj brzorastući sektor i povezati ih s njihovim uspješnim sugrađanima koji su taj put već prešli«
Šime ERLIĆ