Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mjesto s više sjedala na tribinama nego stanovnika

18.09.2021. 07:49


U mjestu od 185 stanovnika (popis iz 2011. godine) postoji nogometni klub sa 100-tinjak članova (i članica), a postoji i igralište s 250 sjedala.
– Treba uzeti u obzir da u našem klubu ne igraju samo mještani Glavice već i susjednih naselja, prije svega Gorice i Raštana, u kojim trenutačno nema nogometnih aktivnosti – kaže Željko Števanja, tajnik Nogometnog kluba Vrčevo koji se nakon godinu dana stanke vraća na nogometnu kartu.
– U ljeto 2020. smo imali sastanak na kojem smo odlučili privremeno se povući iz svih natjecanja. Razlog je bila pandemija koronavirusa i sve mjere koje je ona donijela. Smatrali smo da ne možemo na sebe preuzeti toliku odgovornost u slučaju da se nešto ozbiljnije dogodi. Budući da nije bilo utakmica i treninga imali smo vremena urediti travnjak koji sada izgleda odlično, a zna se da uvijek ima posla i oko održavanja klupskih prostorija i okoliša igrališta. Postojala je mala zabrunutost što će biti kada se odlučimo ponovno aktivirati, ali potvrdilo se da nije bilo razloga za to. Naši igrači i igračice su jedva dočekali prve treninge, a sada i prve utakmice.
Da godina dana bez nogometa nije ostavila posljedice Števanja potvrđuje i konkretnim brojkama.
– Trenutačno imamo više članova nego na početku sezone 2019./20., kada još nitko nije mogao znati za koronu. Okupili smo seniore koji će se kao i do sada natjecati u Drugoj županijskoj ligi, a vodit će ih trener Damir Pankasz. Pionire i tiće, koji igraju županijsku ligu, preuzeo je Raphael Sušić. Postojala je opcija i s uključivanjem papalina u ligu od koje smo na kraju odustali. Ta djeca će trenirati i dalje i nastojat ćemo im organizirati trening utakmice. Sedam naših kadeta igra za Pakoštane tako da nas ima na sve strane.
Uz Donat, Vrčevo je jedini klub u Zadarskoj županiji koji ima i žensku selekciju u natjecateljskom rangu.
– Naše djevojke su počele nastup u skupini A Druge hrvatske lige. To je seniorsko natjecanje u kojem do sada nismo igrali. Sa ženskim nogometnom smo počeli 2014. i igrali smo u dalmatinskim ligama za mlađe uzraste. U 1. kolu Druge lige u Galdovu kod Siska smo odigrali 2:2 protiv Frankopana, a ove nedjelje u 15 sati u Glavici ćemo u 1. kolu Hrvatskog kupa biti domaćini prvoligašu Rijeci. Također, dosta djevojaka igra za pionire u županijskoj ligi budući da nam to dopuštaju pravila Hrvatskog nogometnog saveza.
U 1. kolu Druge ŽNL Vrčevo je danas u 17 sati domaćin Galovcu.
– To su naši susjedi i nadamo se dobroj utakmici. Druga liga je natjecanje u kojem igramo već 20 godina nakon što smo 2000. ušli u Prvu ligu i godinu dana kasnije iz nje ispali. Nemamo nerealnih ambicija i znamo gdje nam je mjesto. Uživamo u nogometu i sretni smo što se nakon godinu dana ponovno natječemo – zaključio je Števanja.


Sastavi
Seniori: Ante Števanja, Josip Števanja, Tomislav Števanja, Luka Števanja, Matej Števanja, Ivan Števanja, Roko Števanja, Marin Dević, Frane Katuša, Ivan Katuša, Ivica Katuša, Luzario Galešić, Ivan Galešić, Kristijan Galešić, Antonio Čalušić, Ivan Birkić, Dino Ninčević, Marin Ninčević, Mario Brekalo, Marin Jozinović, Dragan Marković, Luka Kulaš, Karlo Krklješ, Stipe Prtenjača.
Seniorke: Anđela Barešić, Mia Birčić, Antonija Bučić, Petra Dragić, Barbara Galešić, Josipa Jerolimov, Sara Jurić, Manuela Krišto, Victoria Alesandra Nikpalj, Emanuela Prtenjača, Marta Raspović, Matea Smolić, Marija Števanja, Marta Števanja, Ena Vitaljić, Ena Vrkić, Patricija Žilić, Nikolina Miličević.
———————————————————————————————————————————————————


Vrčevo ukratko
Klub je osnovan 31. srpnja 1994., nakon čega je pet godina domaće utakmice igrao u Raštanima. Poslije završetka izgradnje igrališta Drežlovac u Glavici klub se vraća kući te je na domaćem terenu igrao u sezoni 2000./01. jedinoj u kojoj se natjecao u Prvoj ŽNL. Aktualni predsjednik kluba je Davor Dević, a Općina Sukošan glavni je sponzor kluba.




Druga HNLŽ, skupina A
1. kolo: Frankopan – Vrčevo 2:2
(Valentina Karanović 2/Manuela Krišto, Barbara Galešić).
Vrčevo: Bučić, Miličević, Nikpalj, Marta Števanja, Marija Števanja, Žilić, Dragić, Barešić, Jurić, Galešić, Krišto. (Prtenjača, Vitaljić). Trener: Željko Števanja.


Vrčevo u Drugoj ŽNL od 2013.
2012./13. 9. (11)
2013./14. 6. (11)
2014./15. 4. (11)
2015./16. 4. (10)
2016./17. 7. (9)
2017./18. 9. (9)
2018./19. 7. (9)
2019./20. 7. (10)
U zagradama je broj klubova.