Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od »pilota na jedan dan« do pilota za cijeli život

18.09.2021. 07:57


Prvi let bio je 1903., godine, a samo 9 godina poslije toga, poletjelo se i u Zadru. Tu drugu tradiciju letenja u Zadru čuva Aeroklub Zadar koji kontinuirano radi već 76 godina. Aeroklub Zadar je neprofitna udruga građana udruženih s ciljem promicanja i omasovljenja zrakoplovnih sportova i zrakoplovno-tehničke kulture.


Klub broji oko 60 članova
Rad kluba odvija se kroz sekciju motornog letenja, padobransku sekciju te aviomodelarsku sekciju, a unutar kluba također djeluje i zrakoplovno-tehnička sekcija. Aeroklub Zadar ima ustrojenu Arhivu u kojoj je sustavno prikupljana građa i koja predstavlja jedinstvenu arhivu zrakoplovnih sportova na području našeg grada i županije. Osim toga, Aeroklub Zadar član je Hrvatskog zrakoplovnog saveza i Zajednice tehničke kulture Grada Zadra i Zadarske županije. Povijest Aerkluba je zaista duga i seže do 18. svibnja 1947.godine kada je klub osnovala skupina zadarskih gimnazijalaca pod nazivom »Mladi pilot«. Skupinu su predvodili Vladimir Popov i Neven-Braco Tokić. Već sljedeće godine provodi se teorijska nastava iz područja jedriličarstva, a prvo letenje organizirano je u ljeto 1948. na letjelištu u Sinju. Aeroklub u prosincu 1949. mijenja ime u Aeroklub Zadar, koje je zadržao do današnjih dana.
Klub danas broji oko 60 članova, a oni najaktivniji okupljaju se četvrtkom gdje svaki tjedan uče mlade polaznike vještinama letenja, teoriji zrakoplovstva te mnogim drugim praktičnim znanjima. Na jednom takvom sastanku bili smo i mi te smo se uvjerili što rade.
– Okupljamo se ovdje svaki četvrtak te kroz razne radionice i seminare učimo naše članove letačkim vještinama, povijesti letenja te zrakoplovstvu, rekao nam je Ted Vrkić, tajnik Aerokluba koji je dodao kako trenutačno radionice pohađa 15 mladih polaznika koji redovito dolaze i upijaju sve što se radi.


Letjeli iznad Zadar
– Kroz Aeroklub je prošlo zaista puno entuzijasta i budućih pilota. Baš smo i prošle godine imali jednog polaznika koji nam je postao pilot na jedan dan, a nakon toga je odlučio upisati program za vojnog pilota, tako da možemo reći da je naš klub odskočna daska za mnoga zanimanja i mnogi mogu profitirati od nas, objašnjava Vrkić dodajući kako osim letenja, polaznici mogu steći uvid u kontrolu leta te u tehničke i mehaničke posebnosti zrakoplova.
Aeroklub Zadar ima zanimljiv program koji može privući sve entuzijaste i zaljubljenike u zrakoplove i u letenje. Polaznici prolaze teoriju, ali i praksu. Tako u prostorijama Kluba polaznici mogu iskušati simulator letenja i probati letjeti na nekoliko različitih zrakoplova, od onog civilnog na simulatoru koji simulira vožnju Cessne 172, kakvu i klub posjeduje, a mogu iskušati i kako je letjeti u raznim vojnim avionima. Osim toga, mogu isprobati i kontrolu leta gdje nauče termine i fraze koje koriste kontrolori leta. Aeroklub Zadar ima aktivan program, a jedna od najzanimljivijih stvari svakako je simulator letenja, ali i činjenica da polaznici kroz program »Budi pilot na jedan dan« mogu iskušati pravo letenje na klupskom zrakoplovu. Upravo su prošlog tjedna dvoje polaznika, Martina Ušljebrka te Frane Smolić postali piloti te su letjeli iznad Zadra. Mladi piloti su nam rekli da im je to bilo nezaboravno iskustvo.
– Stvarno poseban doživljaj, i nakon četiri dana od letenja još sam uvijek pod dojmom i svakako želim još letjeti, rekla nam je dvadesetogodišnja Martina kojoj je ovo najdraži hobi, a u klubu brine za mlađe polaznike te ih i ona lagano podučava.
I Frane je bio oduševljen letenjem, a kaže kako ovaj hobi jednom želi pretvoriti u posao.
– Stvarno bih volio nastaviti letjeti pa razmišljam o tome da postanem vojni pilot, a ako ne to, onda barem kao zrakoplovni tehničar, prepričava nam Frane te dodaje da mu je iskustvo na simulatoru zaista pomoglo u savladavanju letenja.
– Naravno da simulator nije isto kao i pravi avion, ali ovdje sam naučio osnove, i znao sam što očekivati kad sam došao u avion, dodaje Frane.




Ostvareno mnogo suradnji
Njihovu obuku nadgledao je predsjednik kluba, Ivica Stručić koji nam je objasnio da klub ima odličnu opremu.
– Imamo zaista odlične simulatore, što za civilne avione, što za one vojne – VR naočale, karte raznih područja, kontrolne pedale koje su hrvatski izum, stolac koji simulira G-silu i još mnogo pogodnosti koje polaznike pripremaju na letenje, prepričava nam Stručić i dodaje kako na tim radionicama polaznici stječu uvid u osnove letenja i svakako to mogu nadograditi.
Osim Klupskog programa, Aeroklub Zadar ima mnogo suradnji pa tako surađuju s Srednjom školom Obrovac gdje u sklopu ljetne škole Zajednice tehničke kulture Zadar održavaju zrakoplovno modelarske radionice, HGSS-om, Zajednicom tehničke kulture Zadar, a jedna od zanimljivijih suradnji bila je i ona s Ronilačkim klubom Sveti Roko iz Bibinja, kada su kao njihovi gosti održali predavanje na temu istraživanja podvodnih olupina aviona iz Drugog svjetskog rata u Jadranskom moru. Također, u suradnji s Planinarskim klubom sv. Bernard iz Zadra izvršili su više zrakoplovnih izviđanja u cilju pronalaska novih penjačkih pravaca na Velebitu s ličke strane. Stručić je, kaže, ponosan na sve članove, a mladima želi ponuditi ono što on sam nije imamo dok je odrastao, a to je stručno vođenje i oprema.
– Našim aktivnostima želimo privući mlade, pogotovo starije osnovnoškolce i srednjoškolce, zainteresirati ih za ovaj hobi i pružiti im jedan novi način zabave. Mnogi od njih su odrasli uz igrice i simulator letenja im sigurno nije novost, ali kroz naše radionice mogu naučiti nove stvari, mogu razbiti neke predrasude i na kraju mogu se odlučiti nastaviti baviti letenjem. Mi im svakako želimo osigurati dobru edukaciju i ponuditi osnove, zaključio je na kraju Stručić.
Aeroklub financira Upravni odjel za kulturu i šport Grada Zadra te Zajednica tehničke kulture, a njihove radionice mogu posjetiti svi zainteresirani.