Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Planinska satnija Starigrad proslavila ime domobranstva

18.09.2021. 10:23


Podgorci, žitelji Općine Starigrad Paklenica na dodiru planine Velebit i mora, na posebno emotivan i dostojanstven način obilježili su 30. obljetnicu organizacije obrane Podvelebitskog kraja.
– Podvelebitski kraj je dom herojskih hrvatski branitelja kojih je tijekom Domovinskog rata ponajviše bilo u Planinskoj satniji Starigrad, iako ih je nemali broj bio i u ostalim postrojbama HV-a i MUP-a diljem Lijepe Naše, kazao je Krste Ramić – Kiko, načelnik Općine Starigrad, dragovoljac Domovinskog rata.


Ispisane najslavnije stranice podgorske povijesti
Postrojba Hrvatske vojske popularno zvana Planinska satnija Starigrad, osnovala je 7. srpnja 1991. godine u Starigradu.
– Njezin zavidan ratni put ispisao je najslavnije stranice povijesti Domovinskog rata. Planinska satnija Starigrad podnijela je golemi teret u obrani ovog kraja ali i drugih dijelova RH i BiH, rekao je Ramić, najavivši pritom početkom naredne godine izdavanje Monografije Starigrad u kojoj će posebno poglavlje biti posvećeno Domovinskom ratu.
Ramić je uputio pozdrave svim braniteljima te se s posebnim pijetetom prisjetio svih poginulih hrvatskih vitezovima, posebice Jose Dokoze, Tome Marasovića, Stipana Bušljete, Zvonimira Katalinića i Nenada Mataka Mehe te Damira Tomljanovića Gavrana.
– Zajedništvo, domoljublje i međusobno poštivanje iz tog vremena trebao bi biti recept za uspjeh i danas a sve kako bismo stvorili bolje, pravednije i prosperitetnije društvo za sve nas, poglavito za naše mlade, poručio je Ramić na svečana akademiji u Posjetiteljskom centru Podzemni grad Paklenice u kanjonu Velike Paklenice, na kojoj je osim između ostalih nazočili ovdašnji branitelji, članovi braniteljskih udruga, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, ravnatelj ŽUC-a Branko Kutija i drugi.


Hrabrost, odlučnost, samozatajnost
Nazočnima se u ime četvorice ratnih zapovjednika Planinske satnije, Marijana Marasovića, Mile Bucića i Ivana Jukića Pike obratio ratni zapovjednik Zoran Šikić.
– Planinska satnija u trenutku ustrojstva 7. srpnja 1991. brojila je preko 200 boraca, a pored ostalog specifična je i po tome što je imala 60 konja s pomoću kojih je osiguravana logistička potpora borbenim djelovanjima u vrlo specifičnim i surovim velebitskim uvjetima, istaknuo je Šikić, te je nastavio:
– Pripadnici Planinske satnije Starigrad su bili dragovoljci s podvelebitskog područja svih struka i zanimanja, od zidara, ugostitelja, inženjera, s malo vojnih vještina ali gorštački odlučni braniti svoje domove i Hrvatske, reći će Šikić.
Planinska satnija Starigrad ustrojbeno je bila u sastavu više postrojbi, no najdulje je bila i završila svoj put u 7. Domobranskoj pukovniji. Od osnutka pa nadalje ta postrojba je imala prepoznatljiv ratni put sve do kraja Domovinskog rata, te iznimnu odgovornost, odlučnost ali i samozatajnost zapovjednika i pripadnika postrojbe.




Četri surove, velebitske ratne zime
– U iznimno teškim uvjetima, na Velebitu provela je četiri zime i bila temelj opstanka mnogih postrojbi koje su zajedno s njima držale položaje na vrhovima Velebita, rekao je umirovljeni brigadir, Danijel Kotlar, zapovjednik 7. Domobranske pukovnije, te je nastavio:
– Planinska satnija Starigrad je proslavila ime domobranstva, ponosan sam što sam bio zapovjednik te postrojbe, zaključio je Kotlar.
U ime svih postrojbi koje su ratovale na Velebitu obratio se jedan od zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrovi Darko Katuša, umirovljeni pukovnik impresivnog ratnog puta, koji je bio i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.
– Planinska satnija Starigrad je zaista primjerna satnija. Naime, tko je jednom proveo dan na Velebitu dok zima prodire kroz kosti, a bura paralizira svaki djelić tijela, ili pak ljeti kada gori kamen, onda zna koliko čovjek mora biti i psihički i psihički, ali i duhovno spreman izdržati četiri godine na ovoj našoj mitskoj hrvatskoj planini. No ljubav prema Domovini, prema zemlji naših djedova koju su nam ostavili u nasljedstvo jača je od svake muke, istaknuo je Katuša, koji se s puno vidnih emocija prisjetio svih ovdašnjih memorijalnih malonogometnih turnir Damir Tomljanović-Gavran.


Velebite vilo, Velebite suzo
Božidar Longin, zadarski župan, bio je izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.
– Naša je obveza da učimo svoje sinove i kćeri o ljubavi prema Domovini, naša je obveza da zajedno čuvamo spomen na naše vitezove ali naša je obveza i da stalno iskazujemo zahvalnost hrvatskim braniteljima bez čije žrtve ne bismo bili danas ovdje, poručio je Božidar Longin.
Program je vodila vrsna voditeljica i animatorica Vlatka Vučić Marasović, dok se o svečanom ugođaju brinula zadarska klapa Leut koja je na kraju zajedno s nazočnima zapjevala kultnu domoljubnu pjesmu »Velebite vilo, Velebite suzo, natopljena krvlju, suzama i znojem, prkosna i surova, blaga puna sjete…«


Program obilježavanja
Svečanost obilježavanja s najvećim vojnim počastima započela je polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja na Novom groblju u Starigrad Paklenici. U starigradskoj crkvi sv. Jurja održana sveta misa koju je predvodio novi župnik don Tomislav Končurat. Potom se otišlo na Velebit, u srce Nacoinalnog parka Paklenice u kanjon Velike Paklenice gdje je u Posjetiteljskom centru Podzemni grad Paklenice održana svečana akademija.
Na kraju svečanosti razgledala se izložba ratnih fotografija koju je postavio Tomislav Lonić iz Bibinja.


Počasni građanin general Ante Gotovina
Na kraju svečane akademije načelnik Krste Ramić-Kiko i predsjednik Općinskog vijeća Marko Marasović uručili su općinska priznanja koja iz opravdanih razloga nisu uručena na prethodnim svečanim sjednicama OV-a u povodu Dana općine.
Zahvalnicu Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi preuzeo je Darko Katuša, dok je Danijel Kotlar preuzeo najveće općinsko priznanje, Počasni građanin Općine Starigrad general Ante Gotovina. Zbog ranije zakazanih obveza general Gotovina zahvalio se pismom kojeg je pročitala Vlatka Vučić Marasović.