Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poznavala je sve učenike i roditelje, kolegama bila oslonac

18.09.2021. 09:45


Zadrani se ovih dana opraštaju od sugrađanke Antice Levačić Bebe, dugogodišnje pedagoginje iz Osnovne škole Krune Krstića, koja je preminula nakon kratke i teške bolesti u 72. godini. Od Bebe se opraštaju i takozvani ZIO-vci, članovi velike nacionalne Facebook grupe Zalasci, izlasci i oblaci u kojoj je Beba redovito objavljivala prekrasne fotografije zadarskih motiva te bila jako cijenjena.
Kolege i ravnateljica OŠ Krune Krstića, u kojoj je Levačić dočekala mirovinu, zamolili su nas da prensemo nekoliko riječi u spomen na nju.
– Naša kolegica, suradnica i prijateljica Antica Levačić, dipl. prof. pedagogije i profesorica hrvatskog jezika, cijeli svoj radni vijek provela je radeći u odgoju i obrazovanju kao stručni suradnik pedagog u našoj i drugim školama u Zadarskoj županiji. Od milja smo je svi zvali Beba. Međutim, nadimak nije odgovarao njenoj osobnosti. Bila je sasvim suprotno bebi. Bila je jaka poput stijene. Uvijek s osmijehom na licu, iznimno kulturnog ponašanja, finih manira, sigurnog nastupa, stroga i pravedna, ističe ravnateljica Jasmina Matešić, govoreći u ime kolektiva.
– Aktivno je sudjelovala u svim aspektima školskog života, nesebično dajući cijelu sebe. Poznavala je sve učenike i njihove roditelje, imala izvanrednu suradnju sa svima, trudeći se da djeci u školi bude ugodno i lijepo. Kolegama je bila oslonac u često nezavidnim situacijama, imajući razumijevanje za svakoga. Njezin smisao za humor i nasmijano lice uljepšavali su naše svakodnevice. Voljela je društvo i pjesmu, dobru kavu, more i fotografiju. Voljela je svoje učenike i kolege, voljela je svoj posao svim svojim srcem, i to se moglo osjetiti. U mirovini je nastavila biti dio nas, i dalje nesebično pomažući kad god je to mogla. Mi koji smo s njom radili možemo slobodno reći da smo imali privilegiju susretati se s njom svaki dan na poslu i dijeliti s njom dobro i loše, kaže Matešić.
Bebe će se, ističu, uvijek sjećati kao odlučne, jake i sposobne osobe nesklone bilo kakvim lošim namjerama prema bilo kome.
– Znala je Beba s nama podijeliti i šalu i zabavu i u tome je bila vrlo posebna. Mladenačkog duha. Mladolikog izgleda. S dobrim smislom za humor i s još boljim smislom za mlade. Radeći godinama s njom u istoj školi, navikli smo oslanjati se kako na njezinu izuzetnu stručnost i znanje, tako i na njene mudre savjete, ali i stavove i načela koje je zastupala. Zbog svih njezinih vrlina neobično smo je cijenili, poštovali i voljeli i zato nam svima jako, jako nedostaje. Počivala u miru Božjem, zaključila je Matešić.