Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vozačku dozvolu mogao bi »oduzeti« i obiteljski liječnik

18.09.2021. 07:52


Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa obiteljski liječnici bi trebali odlučivati jesu li njihovi pacijenti sposobni voziti. Takve izmjene nisu dobro dočekane kod strane liječnika, koji bi, uz već ionako pretrpane rasporede, trebali dobiti još jedan posao.


Dodatno opterećenje za liječnike
– Naše su ordinacije prepune, u Zadru već nedostaje liječnika obiteljske prakse. Mi dnevno imamo 150 pacijenata, što na pregledima, što poziva, a sad i preko e-maila ili Whats Appa, uz sve to još bismo putem centralnog elektronskog zdravstvenog sustava trebali obavijestiti policiju o tome je li neki pacijent sposoban za vožnju ili ne. To stvarno nije dobra ideja, govori nam liječnica opće medicine, dr. Bernarda Kaurloto te dodaje kako u ovim izmjenama ima nekoliko spornih stvari.
– Osim činjenice da su liječnici opće prakse ionako pretrpani poslom i administracijom, ovo bi uništilo onu temeljnu vezu između liječnika i pacijenta, a to je povjerenje, objašnjava dr. Kaurloto te ukazuje na mogući scenarij.
– Ako neki pacijent zna da ću ga ja zbog lijekova prijaviti policiji i zabraniti mu vožnju, moguće je da će mi taj pacijent slagati, neće doći na liječenje ili će pribjeći nekom drugom načinu liječenja koji onda neće biti kontroliran. Osim toga, ja po zakonu ne smijem dati podatke o nekom pacijentu, osim ako se oni ne traže pismenim nalogom od strane suda, a ovakvo bi ti podaci bili dostupni i policiji, što je još jedan problem, objašnjava dr. Kaurloto.


Narušavanje povjerenja
Još jedan od problema izmjene Zakona, s kojim se liječnici nikako ne slažu, jest i činjenica da mnogi lijekovi mogu utjecati na sposobnost upravljanja vozilom. Tu sposobnost može smanjiti i konzumiranje čitave palete lijekova, tako na primjer to mogu biti i lijekovi protiv alergije i lijekovi za smanjenje lučenja želučane kiseline.
– Po toj logici više od polovice svih vozača ne bi nikad smjelo voziti. Dijabetičari ne bi smjeli voziti jer mogu upasti u dijabetički šok. Mnogi lijekovi protiv alergija usporavaju i uspavljuju, a ako primite injekciju protiv neke alergije onda isto ne biste smjeli voziti. Isto je i na primjer i za išijas jer ta injekcija sadrži normabel, tako da se svi slažemo kako to nije dobar prijedlog, govori dalje Kaurloto ponavljajući kako je za liječnike to dodatno veliko opterećenje, a narušava temeljni odnos liječnika i pacijenta što smanjuje mogućnosti što boljeg liječenja.
Dr. Kaurloto još je dodala kako pri izradi Zakona nije konzultirano nijedno stručno društvo ni liječnička udruga, što nije rijedak slučaj.
– U puno se situacija, pa tako i u ovoj pandemiji, ne pita za savjet iz prakse što ometa posao liječnika, a nije ni korektno prema pacijentima, zaključuje na kraju dr. Kaurloto.
Za izmjene je prošlog tjedna završilo e-savjetovanje, a što će se od primjedbi uvažiti, znat će se uskoro.