Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Raste broj siromašnih Zadrana

Autor: Ivana Burica

17.10.2008. 22:00
Raste broj siromašnih Zadrana

Foto: Vanja MIRČETA



U vremenu sadašnje krize situacija siromašnih u Hrvatskoj i u Zadarskoj županiji dodatno pogoršana te se može reći da u odnosu na nekoliko prijašnjih godina siromašnih ima više te da su još siromašniji nego prije, kaže Zdravko Šarić


Globalna ekonomska kriza najviše utječe na najsiromašnije zemlje, a krizu uvijek prvo osjete najsiromašniji slojevi društva.
– Kada dođe do krize, radnik je prvi na udaru, a također je i zadnji koji će u suprotnim okolnostima, u vremenima ekonomskog rasta, osjetiti napredak. To je, nažalost, oduvijek tako. Tako je i u vremenu sadašnje krize situacija siromašnih u Hrvatskoj i u Zadarskoj županiji dodatno pogoršana te se može reći da u odnosu na nekoliko prijašnjih godina siromašnih ima više te da su još siromašniji nego prije, kazuje Zdravko Šarić, regionalni povjerenik SSSH-a za Zadarsku županiju s kojim smo razgovarali u povodu jučerašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.
Gledajući statistike o broju nezaposlenih stanje u Zadarskoj županiji ipak je nešto bolje nego prošle godine. U odnosu na oko 9 tisuća nezaposlenih u rujnu 2007. godine, ove je godine u statistikama HZZ-u Područne službe Zadar u istom mjesecu bilo evidentirano 8.218 nezaposlenih. U rujnu su naknadu za nezaposlene primale 2.002 osobe od kojih 1.520 u Zadru, a ostalo na području Zadarske županije. 
U Zadarskoj je županiji potrošačka košarica za četveročlanu obitelj s riješenim stambenim pitanjem u rujnu iznosila 5.719 kuna, a za obitelji u podstanarstvu 7.206 kuna. Istovremeno je županijska prosječna plaća iznosila 4.457 kuna te je u prvom slučaju pokrivala 78,1, a u drugom 61,84 posto životnih troškova.
Prosječna hrvatska plaća u rujnu je dosegla 4.998 kuna. Minimalni troškovi četveročlane obitelji s riješenim stambenim pitanjem iznosili su 6.306 kuna, a za one u podstanarstvu 7.658 kuna. Pokrivenost troškova u prvom je slučaju bila 79.74 posto, a u drugom 63.88 posto.
Iako statistike govore da je Zadarska županija u goroj situaciji od hrvatskog prosjeka, Šarić napominje da je s druge strane u našoj županiji, za razliku od većine ostalih, zabilježen pad broja nezaposlenih.
– Zadarska županija ima izvanredne predispozicije za poljoprivrednu proizvodnju i turističku djelatnost. Budući da se već krenulo s nekim važnim projektima koji će olakšati poljoprivrednu proizvodnju, primjerice s izgradnjom sustava navodnjavanja Baštice, nadam se i vjerujem da će već za nekoliko godina situacija u županiji biti mnogo bolja, kazao je Šarić, zaključivši da se iz krize na regionalnoj razini, osim jačanjem turizma, može izići jedino jačanjem poljoprivrede i općenito proizvodnih djelatnosti.