Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Financiranje kinezioterapije u OŠ “Voštarnica”

Autor: Teuta Babajko Jamičić

17.10.2009. 22:00
Financiranje kinezioterapije u OŠ “Voštarnica”

Foto: Vedran SITNICA



U prvoj polovini godine županijski UO za zdravstvo nastavio je financijski pomagati brojne udruge. To su: Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, Udruga slijepih, Udruga osoba oštećena sluha, Udruga tjelesnih invalida, Udruga za terapijsko jahanje “Vihor”, Gradska organizacija umirovljenika, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo”, Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju “Latica”, Udruga za pomoć ženi i djetetu “Duga” i Udruga za Down sindrom


Nastavljajući ulaganja u sustave zdravstvene zaštite te javnog zdravstva i socijalne skrbi, županijski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb u okviru brige o starijim osobama u prvih šest mjeseci osigurao je psihijatrijsku i internističku skrb štićenika u domovima za odrasle osobe u Zadru i Zemuniku.
Uz to, županijski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb financijski je pomagao aktivnosti Caritasa Zadarske nadbiskupije. To podrazumijeva ulaganja u skrb starih, rizičnih populacija djece stradalnika, kroničnih duševnih bolesnika i ovisnika te obiteljsko savjetovalište, program psihosocijalnog tretmana pacijenata oboljelih od psihoze, prevenciju nasilja u obitelji, školu za roditelje i program Provita.
Preventivna stomatološka skrb
Također, u prvih šest mjeseci ove godine nastavljeno je i financiranje aktivnosti županijskog Crvenog križa vezanih za dobrovoljno darivanje krvi, tečajeve prve pomoći za vozače, zaštitu i unapređivanje zdravlja, edukaciju mladeži o minama i minskoeksplozivnim sredstvima te pomoć i njegu u kući.
Sredstvima koja su planirana u ovogodišnjem županijskom proračunu za borbu protiv ovisnosti, financiran je jedan specijalizant iz psihijatrije za potrebe Zavoda za javno zdravstvo, odnosno Centra za izvanbolničko liječenje ovisnosti. Uz to, županijski Ured za zdravstvo i socijalnu skrb nastavio je pomagati i programe vezane za prevenciju zloporabe droga kao što su školski programi, pomoć komunama i edukativni materijali.
U prvih šest mjeseci ove godine županijski Ured za zdravstvo i socijalnu skrb nastavio je financijski pomagati brojne udruge čiji su programi vezani za zdravstvo i socijalnu skrb. To su: Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, Udruga slijepih, Udruga osoba oštećena sluha, Udruga tjelesnih invalida, Udruga za terapijsko jahanje “Vihor”, Gradska organizacija umirovljenika, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo”, Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju “Latica”, Udruga za pomoć ženi i djetetu “Duga” i Udruga za Down sindrom.
Za skrb djece s posebnim potrebama u Osnovnoj školi “Voštarnica” u županijskom proračunu za ovu godinu osigurana su sredstva za provedbu kineziterapije. Kontinuirano se provodi i preventivna stomatološka skrb djece s posebnim potrebama u Osnovnoj školi “Voštarnica” i Dječjem vrtiću “Latica”. Stomatološku skrb obavlja Stomatološka poliklinika u Splitu.
 Plan zdravlja
U okviru projekta izgradnje objekata komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima, u prvoj polovini ove godine nastavljeni su radovi na izgradnji podružnica Doma za starije i nemoćne osobe u Preku i Salima čije se opremanje i otvorenje očekuje do kraja godine. Kapacitet stacionarnog smještaja je 20 korisnika za svaku podružnicu, a predviđena je snažna izvaninstitucijska potpora starijem pučanstvu u smislu organiziranja prehrane, pomoći u obavljanju kućanskih poslova, održavanja osobne higijene i zadovoljavanja drugih svakodnevnih potreba.
Budući da je Zadarska županija osnivač Doma za starije i nemoćne osobe u Zadru, obvezna je osigurati razliku sredstava između ukupnih izdataka i vlastitih prihoda Doma, a planirana sredstva u prvom polugodištu trošila su se temeljem dostavljenih računa. Tako su, nakon obnove fasade, namještaja, postavljanja novih pločica i prozora, u gotovo čitavom zadarskom Domu za starije i nemoćne osobe ugrađeni rashladni uređaji. Riječ je o investiciji koja je iznosila preko četiri milijuna kuna.
Iz sredstava predviđenih za provedbu programa Zdravih županija financirana je redovna godišnja članarina u Hrvatskoj mreži zdravih gradova i županija, zatim programsko partnerstvo koje obuhvaća izobrazbu članova Tima za zdravlje, partnerstvo s Vukovarsko-srijemskom županijom u organiziranju Sajma zdravlja u Vinkovcima te 2. simpozij programa zdravih županija posvećen kardiovaskularnom zdravlju.
Rezultat partnerstva je izrađen i prihvaćen Plan zdravlja žitelja Zadarske županije. Shodno tome, u Vinkovcima je Zadarska županija zajedno s Gradom Zadrom i Gradom Biogradom prezentirala zajedničku suradnju na području javnozdravstvene problematike nasilja u obitelji i cestovne sigurnosti. U tom smislu, krenula je i suradnja s Policijskom upravom zadarskom kako bi se nabavila oprema koja nedostaje za povećani cestovni nadzor nad vozačima. Provedba aktivnosti kroz ovaj program Zadar i Zadarsku županiju svrstava u red onih gradova i županija od kojih se uči dobra praksa u području planiranja za zdravlje i poboljšanje zdravlja ukupnog stanovništva.