Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Love vjetar za London 2012.

17.10.2010. 22:00
Love vjetar za London 2012.


Druga je godina olimpijskog ciklusa prošla. Prošlo je vrijeme zahuktavanja, mogli bismo reći. U trećoj godini olimpijskog ciklusa svi koji imaju ozbiljne ambicije nastupa na Olimpijskim igrama, a potom i osvajanja medalja, brusit će formu do vrhunca. Pozornost jedriličarskog svijeta usmjerena je na prosinac 2011. i australski Perth, gdje će se oko 1500 jedriličara i jedriličarki iz 70ak zemalja svijeta nadmetati za samo 270 ulaznica za London 2012. Perth je domaćin svjetskog prvenstva svih olimpijskih klasa na istom mjestu u isto vrijeme, što je već uobičajeno u predolimpijskoj godini nekoliko zadnjih olimpijskih ciklusa. Zadnjih 90 jedriličarskih normi za sljedeće Olimpijske igre dijelit će na deset lokacija do 1. lipnja 2012., jedna od tih je i Zadar, gdje će o zadnjih pet sudionika u klasi 49er odlučiti rezultati SP-a. Istovremeno, zadnjih pet mjesta za ženski 470 dijelit će se u Barceloni.
EP do sada najbolje
Enia Ninčević i Romana Župan, jedriličarke zadarskog Uskoka u klasi 470, odradile su svoju drugu seniorsku godinu, puno toga naučile i stekle značajna iskustva uoči predolimpijske godine. Na Svjetskom prvenstvu nisu uspjele ponoviti lanjski sjajan uspjeh, kad su bile 19., međutim zato su izvrsno odradile Europsko prvenstvo zauzevši 16. mjesto, što je najbolji hrvatski rezultat dosad na natjecanju ovako visoke razine.
– Startovi odlično, dionica kursa u vjetar izvrsno, djevojke su uvijek među prvih deset na svijetu na prvoj privjetrinskoj oznaci, jedrenje niz vjetar je ono gdje gube pozicije i na čemu treba raditi. Sve su to minimalne razlike, metri i sekunde, nije kao da one zaostaju za vodećima ne znam koliko, međutim upravo taj zadnji metar, ta zadnja ključna odluka je ono što je u ovom sportu najteže napraviti. Tu smo negdje i mislim da je samo pitanje trenutka kad će se Eniji i Romani sve posložiti u glavi. Pitanje je samo psihe, tehnički su one već na razini najboljih – smatra trener Karlo Krpeljević.
Na regati Svjetskog kupa u Španjolskoj početkom travnja Ninčević i Župan bile su 20., u francuskom Hyeresu krajem travnja zauzele su 35. mjesto, u nizozemskom Medembliku u svibnju 20., dok su na SP u Nizozemskoj bile 34. Za ispunjenje olimpijske norme najvažnije je koje su bile među nacijama, jer normu dobiva nacija. I na lanjskom i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu Enia i Romana jedrile su unutar olimpijske norme.
– Cilj njihove olimpijske kampanje je odlazak na Olimpijske igre. To bi bio strašan uspjeh. Mi vjerujemo da one to mogu. Na svjetskoj ljestvici klase naše su cure sad na 25. mjestu odnosno 15. nacija, a 19 mjesta ima, dakle sigurno imaju kvalitetu za ispunjenje norme. Sve ovisi o samo dvije regate, dva svjetska prvenstva, a to treba psihički izdržati. Prva prigoda je u Australiji, tu će najboljih 14 nacija osigurati plasman na OI, i bilo bi sjajno kad bi djevojke to već tamo riješile tako da se mogu na miru pripremati za OI. U svakom slučaju, bilo 2011. ili 2012. mislim da im norma ne bi smjela izmaći. Vjerujem da će Uskok na Olimpijskim igrama 2012. biti klub s najviše jedriličara u olimpijskoj reprezentaciji – četiri – Kostov/Cupać u 49er-u i Ninčević/Župan u ženskom 470 – kaže sportski direktor Uskoka Robert Sandalić.
Pred zadarskim jedriličarkama je dakle još godinu dana rada, tijekom kojih će Enia i Romana odjedriti još šest – sedam regata na najvišoj razini, dakle steći još iskustva.
– Europsko prvenstvo bila je naša najbolja regata ove godine, tu smo pokazale koliko vrijedimo, bile smo nadomak ulaska u medal race za deset najboljih i to nam puno znači. Jako smo zadovoljne što smo tako zaključile sezonu tijekom koje smo puno naučile, naročito smo zadovoljne što je bilo puno plovova u kojima smo ulazile u prvih deset na svijetu u cilj. Na Svjetskom prvenstvu smo malo podbacile, no za tim ne treba plakati, mislim da smo i tu naučile vrijednu lekciju. Pred nama je vrlo radna zima, nova sezona će brzo doći, kao i Perth, treba se za to spremiti – rekla nam je Enia Ninčević.
Može i studij
Za plasman među 14 nacija na SP 2011. trebat će jedriti među 20 najboljih posada. Veliki je to zalogaj. Ali ne i nemoguća misija. A ako ne uspiju u Perthu onda im preostaje još svibanj 2012. i svjetsko prvenstvo u Barceloni, gdje će se natjecati za zadnjih pet mjesta. To će natjecanje psihički biti još teže.
– Točno je da smo na zadnja dva svjetska prvenstva jedrile unutar norme. Iduće godine letvica će biti još viša, bit će još teže, nadam se da će ova zima pred nama uroditi plodom, da će slijedeća sezona biti još bolja od ove, a to je onda to što nas vodi k ispunjenju cilja. Ponosne smo što uopće imamo prigodu ispisati nove stranice povijesti, ako budemo prvi hrvatski ženski dvosjed na OI, a šteta bi bilo da to propustimo – našalila se Romana Župan.
Nakon kraćeg odmora i polaganja ispita (Romana je studentica treće godine menadžmenta, a Enia prve godine kineziologije) Uskokov olimpijski pogon krenuo je s treninzima. Krajem mjeseca očekuje ih Prvenstvo Hrvatske za olimpijske klase, a djevojke su bacile rukavicu izazova osvajačima svjetskih i europskih medalja Šimi Fanteli i Igoru Mareniću (Sv. Krševan, Zadar)!


Pripreme u Las Palmasu i Miamiju


Zadarski dvosjedi u olimpijskoj kampanji tijekom zimskih mjeseci pripremat će se u toplijim krajevima, u trening kampovima sa svojim sparing partnerima. Studeni će Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan), Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok) i Ninčević/Župan provesti u španjolskom Las Palmasu, dok je siječanj rezerviran za američki Miami, gdje će nastupiti i na regati Svjetskog kupa.




 


Žene na OI


Jedrenje je dio olimpijskog programa već preko 100 godina. Žene su najprije jedrile u mješovitoj konkurenciji, nije ih bilo baš puno, no bile su nazočne i osvojile su nekoliko medalja. Prva žena koja je osvojila olimpijsku medalju u jedrenju bila je Britanka Frances Rivet-Carnacc, koja je jedrila u inače muškoj posadi u klasi 7metara i osvojila zlato 1908. godine. Ključna godina za razvoj ženskog jedrenja bila je 1988. kada je u olimpijski program po prvi put uvrštena isključivo ženska disciplina, dvosjed 470. Četiri godine kasnije, na OI u Barceloni, broj ženskih disciplina narastao je na tri – dvosjed (470), jednosjed (Europa), daska (Lechner). Te discipline zadržale su se u Atlanti 1996. i Sydneyu 2000. Za OI u Ateni 2004. jedriličarke su dobile još jednu disciplinu, krstaša (Yngling), što se zadržalo i u Pekingu 2008. U Grčkoj i Kini jedriličarke su činile 35 % olimpijske kvote za ovaj sport. Za Olimpijske igre u Londonu 2012. žene su tražile da udio broja disciplina bude jednak za žene i muškarce, dakle da jedna i druga konkurencija broji pet disciplina, međutim, prijedlog nije prošao.


 


Hrvatske jedriličarke na OI


Samo je jedna hrvatska jedriličarka dosad stekla časni status olimpijke – Puljanka Mateja Petronijević koja je nastupila u jednosjedu Laser Radialu na Olimpijskim igrama u Kini 2008. godine. U aktualnom olimpijskom ciklusu hrvatske jedriličarke pokušat će ispuniti normu u sve četiri klase rezervirane za žene. Uz posadu zadarskog Uskoka u ženskom dvosjedu 470 Eniu Ninčević i Romanu Župan, u Laser Radialu prilično sigurno prema Londonu jedri Tina Mihelić (JK Labud, Split), svoju šansu na dasci RS:X traži Nikolina Đakulović, dok u dvobojskom jedrenju dvije tročlane posade pokušavaju doći do OI, posada Tihane Tadinac (JK Frapa, Rogoznica) i Petre Klibe (SCOR, Rijeka). U hrvatskom jedrenju još uvijek ima vrlo malo seniorki.