Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska koka iz godine u godinu sve bolja

17.10.2011. 22:00
Zadarska koka iz godine u godinu sve bolja


Izložbe, predavanja, radionice, skitnje morem, performansi i akcije čišćenja – sve se to održava u sklopu ovogodišnje manifestacije Zadarmore čije je svečano otvorenje zakazano za ponedjeljak u Kneževoj palači u 19 sati. Organizatorima je prostor ustupio Narodni muzej koji u manifestaciji sudjeluje od ove godine, a tamo će se u sklopu otvorenja manifestacije otvoriti i dvije izložbe; izložba mediteranskog bilja Senka Sorića te Likovna izložba međunarodnih likovnih kolonija “Jadertina” Koste Kostova, najavljeno je na novinskoj konferenciji u prostorijama jedriličarskog kluba Uskok koji nije odabran slučajno. Naime, vikend prije službenog otvorenja, točnije u subotu  ujutro s početkom u 11 sati, započet će Zadarska Koka, poznata zadarska regata koja iz godine u godinu broji sve veći broj sudionika.
– Subotnje izdanje bit će sedmo po redu, kazala je Zrinka Grancarić uime kluba. Prva godina održavanja regate okupila je 36 jedrilica, dok je prošlogodišnja utrka narasla na impozantnih 96 brodova.
I ove godine neće se mijenjati već dobro prihvaćena praksa utrke koja će biti vidljiva u potpunosti s obale cijelom svojom dužinom, pojasnila je Grancarić. Neki jedriličari već su pristigli u Zadar, dodala je, a prijave za utrku obavljaju se u petak i za to će biti potrebne informacije o dužini broda i sastavu posade.
– Za ovu utrku nema kotizacije, nema startnina, potrebna je samo dobra volja. Pozivamo sve koji vole more, jedrenje i zadarski kanal da se odazovu, poručila je Grancarić dodajući i to kako bi vrijeme trebalo pogodovati jedriličarima pa bi tako nesmetano mogli jedriti i oni s manje iskustva. Zanimljiv podatak je i taj da će na ovogodišnjoj Zadarskoj Koki sudjelovati i hrvatski školski jedrenjak Kraljica mora kojoj će to biti prva regata.
Više o samom programu manifestacije Zadarmore kazala je Zrinka Mandić, pojasnivši kako se nakon svečanog otvorenja manifestacije u ponedjeljak u Kneževoj palači program nastavlja u Arheološkom muzeju Zadar gdje će u utorak s početkom u 19 sati predavanja održati Irena Radić Rossi i Claudia Kruchel na temu projekta istraživanja baštine na velikim dubinama, te od Abdulaha Seferovića i Antonije Mlikote koji će o zadarskom portu predavati uz projekciju. Srijeda u Arheološkom muzeju Zadar proći će uz večer s Antom Granikom i Jordankom Grubač pod nazivom “Sva naša mora”.
U četvrtak će predavanja i projekcije na temu bitke kod Vira održati Venci Lonić i Jurica Vučetić, kao i Nikola Bašić na temu kornatskih križeva i suhozida. Tom prigodom bit će prikazan i dokumentarni film Matee Šarić “Čuvari tišine”.
Kraj radnog tjedna bit će ostavljen za nešto opuštenije sadržaje, koncert klape Kampanel uz recital čakavske poezije Zvonka Sutlovića zakazan za petak u Arsenalu, dok će subotnje jutro u Kneževoj palači biti rezervirano za gastromatineju te radionice pletenja pajola i izrade čvorova. Istog dana u uvali Jazine članovi ronilačkog kluba Sveti Roko izvest će i akciju čišćenja podmorja.