Mesić, Lorencin i Kalmeta dočekuju kinesku delegaciju

Slika korisnika admin
PIXSELL
Kineske turoperatore u našu županiju dovodi CSEBA na čelu s Marijom Rendulićem

U utorak u 15 sati u Zračnu luku Zadar sletjet će prva grupa kineskih turoperatora koju u našu županiju dovodi Kineska jugoistočnoeuropska udruga - CSEBA na čelu s Marijom Rendulićem. U Zračnoj luci priprema se svečani doček u kojem bi trebali sudjelovati uvaženi gosti iz Zagreba i Zadra, pa čak i predstavnici Kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Prema planu, delegaciju bi trebao dočekati bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je puno pridonio projektu dolaska kineskih gostiju u Zadar. Osim njega, u Zadar bi sutra trebao doći i ministar turizma Darko Lorencin s dvojicom zamjenika, Daglasom Koracom i Davorom Ižakovićem. U delegaciji je i trgovinski savjetnik Veleposlanstva NR Kine u Hrvatskoj, Liu Kai, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta i dogradonačelnik Ivica Vlakić.

Mesićeva zasluga

- Ovaj svečani doček kineskih gostiju nastavak je intenzivnih pregovora obiju država da se uz izvrsnu diplomatsku suradnju pokrene i gospodarska suradnja. Ovo je događaj koji na neki način obilježava 10. godišnjicu partnerstva Hrvatske i NR Kine, te potvrda iznimnog napora bivšeg predsjednika Hrvatske, gospodina Stjepana Mesića koji je uložio osobni trud da se unaprijedi suradnja sa NR Kinom i otvori put prema kineskim ulaganjima u RH - kaže Mario Rendulić, podsjećajući kako je upravo Mesić još 2009. godine ugostio tadašnjeg predsjednika Kine Hu Jintaoa.

- Već tada je prepoznao Kinu kao buduću svjetsku ekonomsku silu i pozvao na suradnju, a 2013. godine uz pomoć kineske vlade pomogao u osnivanju Chinese Southeast European Business Association koja već tri godine intenzivno radi na promociji hrvatskog gospodarstva i turističkog potencijala naše zemlje, te koja je u Hrvatsku dovela veliki broj kineskih delegacija i prezentirala im ne samo turističku ponudu, nego i projekte za ulaganja zainteresiranim kineskim investitorima. Svakako je pohvalno što je asocijacija rezultat privatne inicijative, uz pomoć poslovnih partnera i prijatelja ustrajala u zadanim ciljevima bez obzira na sve poteškoće i prepreke koje su je sputavale od samog početka - pojašnjava predsjednik CSEBA-e, dodajući kako su ovaj višegodišnji napor bivšeg predsjednika RH; Stjepana Mesića, prepoznale i nadležne institucije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno