Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mala gospoda – drugaši u kravatama

18.10.2019. 13:33


U povodu Svjetskog dana kravate, učenici 2.b razreda Osnovne škole Zadarski otoci, odjenuli su košulje i kravate te ponosno pozirali našem fotoreporteru. Kako kaže njihova učiteljica Jasminka Bašić, i kroz obvezni program se obilježava ovaj dan uz priču Kako je kravata dobila ime, ali njezini učenici su ga obilježili i kroz likovnu kulturu i kroz ovaj posebni "dress code".
– Djeci je drago što su se danas ovako odjenuli i osjećaju ponos što je kravatu pravo njihov narod osmislio. Jedan mali narod je dao tako veliki doprinos zapadnoeuropskoj kulturi i cijelom svijetu. Uvijek ističemo negativne stvari, a imamo puno toga na što možemo biti ponosni, rekla je učiteljica.
Bašić je pojasnila i simboliku kravate.
– Vertikala kravate simbolizira osjećaj ponosa, samopoštovanja i otmjenosti, dok drugi krak kravate označava slobodu. Čvor na kravati povezuje osjećaj samopoštovanja i odgovornosti sa osjećajem slobode. Zato školske uniforme diljem svijeta uvijek uključuju kravatu. A kod nas nema škoslkih uniformi pa i djeca i učitelji gube samopoštovanje i odgovornost. Kravata je naš proizvod, a sami ga ne koristimo dovoljno, istaknula je Bašić.