Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ŠETNJA POVIJEŠĆU Prikaz turbulentnih vremena podijeljenih u 11 tema

18.10.2019. 18:35


Uz partizanski pozdrav »Smrt fašizmu – sloboda narodu« predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra Miljenka Letinića, danas je u prepunoj dvorani Kneževe palače otvorena izložba fotografija, članaka i dokumenata pod nazivom »Oslobođenje od 22 godine fašizma i 75 godina od oslobođenja Zadra i pripajanja matici domovini«. Izložba koja je privukla sve generacije i poznata gradska lica koja su došla dati podršku ovom programu, može se pogledati do 15.studenog.
Antonija Klaić ispred Narodnog muzeja Zadar i u ime ravnateljice Renate Peroš pozdravila je nazočne, dok je Vladimir Alavanja, autor izložbe u programu otvorenja posjetitelje proveo kroz povijesne činjenice koje se nalaze na izloženim dokumetima.
Alavanji je, kako je objasnio, pripala čast kao umirovljenom kustosu Narodnog muzeja Zadar, koncipirati ovu izložbu u suradnji s predsjedništvom Udruge. I kako je rekao, izložbu je podijelio u 11 tema s nekoliko podtema koje su stvorile cjelinu jednog važnog dijela povijesti Grada Zadra.
Prikaz fotografijama
Prva tema kroz fotografije prikazuje Zadar kada je došao pod Italiju 1920., zatim imamo prikaz Travanjskog rata kada je kapitulirala Italija, te prikaz Pavelićevog potpisivanja Ugovora u Rimu kada smo dobili anektiranu Dalmaciju kao 18. talijansku pokrajnu, objašnjava Alavanja, te dodaje kako se kroz ostatak dokumenta vide zločini koji su nastali u Pavelićevo doba, kada je Dalmacija bila podijeljena na NDH i na Kraljevinu Italiju koja je bila pod Mussolininijem.
Alavanja se posebno u svom izlaganju osvrnuo na manje poznatu ali jako bitnu činjenicu tada osnovane Dobrovoljačke antikomunističke milicije, odnosno M.V.A.C. ili Militia volontaria anticomunista, koja je bila talijanska paravojna formacija, koja je radila po nalogu i bila financirana od Italije.
-Osim četnika i partizana, crnokošuljaša i esesovaca, postojala je antikomunistička milicija koja je počinila mnoge zločine u vrijeme drugog svetskog rata protiv civilnog stanovništva. Bila je nacionalno podijeljena na katoličku i ortodoksnu, objasnio je Alavanja.
Kroz ostatak tematskog prikaza izložbe, vidi se početak NOB-a, dok je posebno mjesto je na izložbi zauzeo pano s talijanskim fašističkim logorima koji su se nalazili na Ošljaku, Molatu, Zlarinu i na Ugljanu. Zatim je tu prikaz pada Italije ali i Zadra koji je i dalje ostao pod vlašću kapitulirane Italije i na kraju prikaz turbulentne 1945.godine, kada se odlučivalo kako će Tito doći do republike te se 11. 11. glasovalo ili za kralja ili za republiku.
Izložba kao povijesni dokaz
Prema riječima Miljenka Letinića, ovako koncipirana izložba trebala bi omogućiti građanima spoznaju istine Narodnooslobodilačke borbe partizana te je predsjednik Udruge antifašista pozvao građane da pogledaju ovu izložbu koja je dokaz povijesti.
Posebno značenje izložbi su dali mladi ljudi, koji su došli na otvorenje. Mak Ostojić, učenik Prirodnoslovno-grafičke škole iz Zadra rado je objasnio zašto je došao na izložbu, i je li došao organizirano preko škole.
Ne, došao sam svojevoljno, jer me zanimaju povijesne činjenice.
Drago mi je što imam priliku vidjeti sve ove dokumente i fotografije, jer volim raditi usporedbe, rekao je Mak. (Nikolina MOJIĆ)