Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bošnjačka zajednica svojim nasljeđem bogati život Zadra

18.10.2021. 12:34


Zadarski je list najvjerniji pratitelj Bajramskih sijela, koja već godinama organiziraju Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra i Zadarske županije, kazuje umirovljeni profesor, začetnik i realizator projekata i manifestacija Bošnjačke zajednice u Zadru te predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske, Hase Salihović.
– Još se uvijek sjećam kako se izdanje Zadarskog lista u kojem je objavljena priča s prvog Bajramskog sijela razgrabilo u rekordnom roku što dokazuje važnost našeg utjecaja i ostavštine u Zadarskoj županiji, kazuje Salihović kojeg su ove godine, kao i uvijek, prijatelji pa i bivši učenici sa svih strana salijetali s upitima mogu li se pridružiti Bajramskom sijelu.
– Teška sam ih srca morao odbiti jer smo se morali pridržavati epidemioloških ograničenja koja nas ipak nisu mogla spriječiti da organiziramo veselo i zanimljivo druženje. Već dugi niz godina organiziramo Bajramsko sijelo što potvrđuje važnost našeg kulturnog značaja u Zadarskoj županiji i potrebu za druženjem između različitih zajednica koje žive u našoj županiji. Svake nas godine svojim dolaskom podupire i vodstvo Grada što je dokaz dugogodišnje suradnje i poštovanja, rekao je Salihović i naglasio kako bošnjačka zajednica cvijeta iz godine u godinu.


Centralni društveni događaj
Bajramsko sijelo centralni je društveni događaj zadarske Bošnjačke zajednice kojem svake godine prisustvuje i vodstvo Grada Zadra i Zadarske županije. Druženju su se ove godine pridružili gradonačelnik Branko Dukić, njegov zamjenik Ante Babić, pročelnica Ureda Grada Mirjana Zubčić i pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom, Tomislav Korona.
– Na Bajramskom se sijelu uvijek susretnem sa svojim starim prijateljima i suradnicima. Život u Zadru polako se vraća u normalni ritam nakon pandemije. Svojim dolaskom iznova dokazujemo kako poštujemo bogatstvo i nasljeđe ne samo bošnjačke nacionalne manjine, već i svih drugih manjina, koje svojim nasljeđem i kulturom bogate život Zadra. Bošnjaci su jedna od brojnijih zajednica u Zadru s kojima živimo u skladnom suživotu te koji su poduprli hrvatsku borbu za samostalnošću u Domovinskom ratu, naglasio je Dukić.


Druženje manjinskih zajednica
Godišnju manifestaciju Bajramsko sijelo organiziraju Bošnjačka nacionalna zajednica Zadarske županija te Gradsko i Županijsko vijeće bošnjačke nacionalne manjine. Pokrovitelj manifestacije je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Zadarska županija, Grad Zadar i Bošnjačka nacionalna zajednica Zadarske županija. Druženju su se odazvali i predstavnici albanske, makedonske i srpske nacionalne zajednice.
– Pridružili smo se prijateljima iz bošnjačke zajednice koji su ove godine, nakon prošlogodišnje stanke, ponovno organizirali svoje tradicionalno Sijelo. Nadamo se da će i nama u makedonskoj zajednici poći za rukom da prema epidemiološkim mjerama uspijemo organizirati našu Makedonsku večer. Uvijek se družimo zajedno i jedni druge pozivamo na naše susrete i programe. Suradnja i druženje nam puno znače jer imamo priliku razgovarati jedni s drugima i prikupljati ideje za vlastite programe, kazala je Mirjana Majić, predsjednica Makedonskog kulturnog društva »Biljana« Zadar i predstavnica makedonske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji.
Goste je izvođenjem tradicionalnih sevdalinki i folklornih plesova zabavljao mješoviti hor »Šeher«, i KUD »Stari grad« iz grada Ključa. Druženju su se priključili i predstavnici Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Senad Prišć i Mirela Čaušević.
– Svojim Vam dolaskom dajemo potporu i podršku u nastojanjima da očuvate i njegujete vaše običaje, tradiciju i kulturu. Posebno mi je drago vidjeti da zadarski Bošnjaci, kao i mi u Isti, imaju podršku i prijateljstvo vodstva Grada. Želim da i dalje nastavimo uspješno surađivati na aktivnostima i programima, rekao je Pršić.




Dašak Bosne
– Ponovno smo se okupili na nama najdražem zajedničkom druženju – Bajramskom sijelu. Uspjeli smo se organizirati i prevladati sve probleme. Iako se još uvijek nalazimo u teškom vremenu pandemije, kada se opterećujemo teškim i negativnim mislima i vijestima, lijepo je i pozitivno da živimo dobro, podupiremo se i motiviramo lijepim riječima, kazao je Ćamil ef. Bašić, imam zadarski koji je istaknuo kako je cilj Bajramskog sijela druženje, tradicija i predstavljanje kulturnih običaja.
– Zahvaljujemo se članovima KUD-a »Stari grad« na dašku Bosne koji su sa sobom donijeli u Zadar, naročito sada kada se manje putuje i posjećuje rodne krajeve, rekao je Bašić dodavši da se nada kako će zadarski muslimani u budućnosti raspolagati s većim kapacitetima za vjerske i kulturne potrebe.
– U Zadru dugo vremena nije postojao nikakav prostor za potrebe muslimana. Mi smo zadovoljni prostorijama kojima raspolažemo tijekom zadnjih deset godina, no naše potrebe sve više prerastaju kapacitete koje imamo, naročito sada kada se u doba pandemije moraju poštivati epidemiološka ograničenja. Već nekoliko godina iznajmljujemo veće dvorane u kojima održavamo Bajramski namaz. U dogledno bi se vrijeme, o čemu mi intenzivno razmišljamo, trebalo riješiti taj problem i osigurati veće kapacitete za potrebe naše zajednice, zaključio je Bašić.