Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gotovo jedinstvena podrška Kalmeti i Erliću na unutarstranačkim izborima u HDZ-u

18.10.2021. 11:10


Aktualni predsjednici Županijskog odbora HDZ-a Zadar Božidar Kalmeta i Gradskog odbora Zadar Šime Erlić dobili su gotovo jedinstvenu podršku na unutarstranačkim izborima za predsjednika i potpredsjednike Županijske organizacije, gradskih i općinskih organizacija ove stranke, a koji su održani u nedjelju. Kalmeta i Erlić bili su jedini kandidati za predsjednike ovih odbora, a broj nevažećih glasačkih listića u glasačkim kutijama bio je praktično zanemariv. Izborima za predsjednika ŽO HDZ-a tako je pristupilo 4.385 članova, a za predsjednika GO HDZ-a Zadar 536 članova.


Članovi HDZ-a Zadarske županije na neposrednim izborima, po principu "jedan član – jedan glas", izabrali su predsjednike i potpredsjednike općinskih i gradskih odbora, te Županijskog odbora HDZ-a. Za Županijski odbor birao se predsjednik i četiri potpredsjednika, za gradske odbore birao se predsjednik i tri potpredsjednika, a za općinske odbore birao se predsjednik i dvoje potpredsjednika.


 




Najviše glasova Josipu Bilaveru


 


Nije bilo dodatnih kandidata za potpredsjednike ŽO HDZ-a, a od kandidiranih najviše glasova, 3051 dobio je državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Josip Bilaver, slijedi župan Božidar Longin s 2.823 glasova te još dvojica izabranih, Šime Mršić i Željko Šoša, dok je najmanje glasova, 787, dobio načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov. Osim Kurtova nisu izabrani Jure Brižić i Jure Fabijan.


Bez dodatnih kandidata bilo je i na izborima za potpredsjednike GO-a. Pročelnik Robertino Dujela dobio je najviše, 394 glasa, a slijede Bruno Milin s 295 i Elvira Sterle s 259 glasova. Od ostalih predsjednik gradskih organizacija HDZ-a u Biogradu je izabran Šime Mršić, u Benkovcu Tomislav Bulić, u Pagu Stipe Žunić, u Obrovcu Ante Župan, a u Ninu Tomislav Ćurko.


Zanimljivo je bilo kako su unatoč porazima na ovogodišnjim lokalnim izborima Martin Baričević u Jasenicama, Marko Kolega u Kalima i Ivica Musić u Lišanima Ostrovičkim, bili jedini kandidati za predsjednike općinskih organizacija. Željko Baradić koji se nije kandidirao za načelnika Stankovaca, ostao je predsjednik OO HDZ-a, a u Škabrnji u kojoj je na lokalnim izborima kandidat HDZ-a Nediljko Bubnjar doživio poraz, na unutarstranačkim izborima jedina kandidatkinja za predsjednicu bila je Katarina Bilaver Perica.


 


Nadmetanje dvoje kandidata


 


U općini Kolan u kojoj je HDZ ostao bez vlasti je bivši načelnik Marin Pernjak na unutarstranačkim izborima dobio 43, a njegov protukandidat Ivica Prtorić 28 glasova. U dvoboju za predsjednika OO Polača u dramatičnoj borbi za Marka Zagorca je glasovalo 29 članova ove stanke, a za Ivana Kaštelanca njih 28. Jednaku neizvjesnost ponudila je i utrka za prvog čovjeka HDZ-a u Povljani gdje je Jure Crljenko dobio 10, a Šime Jurišić devet glasova. U općini Sali Draženu Mirkoviću je povjerenje darovao 31, a Zlatku Šabiću 11 članova HDZ-a. Na Viru za Antu Bašića je glasovalo 50, a za Veselu Vučetić 14 HDZ-ovaca.


Dvoboji su se vodili za mjesta predsjednika još tri općinska odbora. U Pakoštanima je Marin Barešić dobio 183, a Domagoj Kazija 41 glas, u Starigradu je Krste Ramić dobio povjerenje 69, a Ive Dokoza samo četvero stranačkih kolega, dok je u općini Sukošan za Tomislava Dražića glasovalo 253, a za Hrvoja Pavića 106 članova stranke.