Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Niče 12 milijuna kuna vrijedan dječji vrtić s jaslicama

18.10.2021. 11:24


U Privlaci nasuprot zgrade osnovne škole u tijeku su radovi na izgradnji novog Dječjeg vrtića Sabunić. Novi suvremeni vrtić s jaslicama bit će opremljen prema najvećim europskim pedagoškim standardima i bit će namijenjen djeci od 12 mjeseci do 7 godina života. Ukupna vrijednost projekta je oko 12 milijuna kuna.
– Ovakvi objekti izuzetno su bitni. Da bi mladi mogli ostati moramo im stvoriti uvjete. Naime, demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u Općini. Mlade obitelji i djeca su nam prioritet pa smo i krenuli u projekt izgradnje novog dječjeg vrtića s jaslicama, kazao je Gašpar Begonja – Gajo, općinski načelnik.


Zdrav i kvalitetan razvoj
Ovim projektom će se, kaže on, poboljšati kvaliteta i dostupnost javne usluge te briga o djeci na području Privlake, što izravno utječe na zdrav i kvalitetan razvoj od najranije životne dobi te oslobađa radne kapacitete roditelja.
– Nakon završetka svih radova i opremanja svim potrebnim interijerom i didaktičkom opremom, u novom i lijepo uređenom prostoru, siguran sam, naše male Privlačanke i Privlačani svoje će dane provoditi sretno i veselo, dok će njihovi roditelji mirni moći obavljati svoje poslove znajući da su im djeca zbrinuta, poručio je Begonja.
On smatra kako su uz roditeljski dom upravo dječji vrtići one sredine koje svojim djelovanjem omogućuju zdrav rast i razvoj djeteta u predškolskoj dobi sve do polaska u osnovnu školu.
– Namjena dječjeg vrtića je odgoj, briga i čuvanje djece. Cilj je pripremiti dijete za osnovnu školu, naučiti ga komunicirati, sklapati prijateljstva i pripremiti ga za daljnji život, kazao je privlački načelnik naglašavajući kako za djecu treba osigurati vrtiće visokih standarda, upravo kao što će biti novi vrtić u Privlaci.


Gradi se za sljedećih 30-ak godina
U samostalnom općinskom središtu na jugoistočnoj obali Privlačkog zatona nadaleko poznatom po ribarskoj tradiciji i sabunjarima izgradnja novog dječjeg vrtića je izuzetno važan, krucijalni projekt.
– Novi moderni dječji vrtić s jaslicama gradi se za sljedećih 30-ak godina s predviđenom nadogradnjom kad se za to ukaže potreba. A kako je vrtić odgojno-obrazovna ustanova, u novom prostoru imat će sve moderne uvjete za rani predškolski odgoj i obrazovanje te kurikulumski pristup kako bi se odgovorilo razvojnim potrebama hrvatskog društva, imajući u vidu i europski i svjetski kontekst, naglasio je Begonja.
Sukladno javnoj nabavi vrijednost radova na izgradnji dječjeg vrtića bez opreme prema ponudi iznosi 9.995.392,25 kuna s PDV-om. Radove izvodi građevinska tvrtke Međimurje PMP d.o.o. Čakovec. Rok završetka radova lipanj 2022. godine.




Ivan Pavao II., Petar Zoranić, Loznica
– Izgradnju vrtića za 60 djece proporcionalno sufinanciraju Općina Privlaka i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Za opremanje vrtića u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna slijedi nova javna nabava, istaknuo je Begonja.
Zemljište površine 3.955 metara četvornih je sa sjeveroistočne strane omeđeno Ulicom Ivana Pavla II. (državna cesta D306 Vir – Zadar), a sa sjeverozapadne strane Ulicom Petra Zoranića. S južne strane naslonjeno je na trenutno neizgrađenu zonu koja se spušta prema moru i luci Loznici, namijenjenoj smještaju drugih društvenih, javnih i rekreacijskih sadržaja.
– Po projektu dip. ing. arh. Ane Šoša Gulam iz tvrtke Via Factum d.o.o. Biograd na Moru, tlocrtne dimenzije zgrade su 32,20 metara x 31,70 metara, a visina 5,70 metara. Tlocrtna projekcija zgrade iznosi 984,63 metara četvornih. Ukupna građevinska (bruto) površina iznosi 857,41 metara četvornih, detaljan je Gašpar Begonja.


Rani i predškolski odgoj
Rad u Dječjem vrtiću Sabunić Privlaka temelji se na Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, Programskom usmjerenju odgoja i obrazovanja predškolske djece te Konvenciji o pravima djeteta.
– Vrtić će se sastojati od tri odgojno-obrazovne skupine i to jasličke skupine od jedne do tri godine i dvije skupine za djecu od tri godine do polaska u školu, kazao je Begonja.
Ukupan ostvaren broj parkirnih i garažnih mjesta na parceli je 11, od čega su osigurana dva mjesta za invalide i osobe smanjene pokretljivosti, sve u skladu s člankom 75. Izmjena i dopuna PPUO-a Privlaka.
– Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život. Sve što dijete nauči i stekne u prvim godinama života ostat će zauvijek u njemu, zaključio je načelnik Begonja.
Kanalizacija i zamjena vodovodnih cijevi
U tijeku su radovi na sustavu odvodnje i promjeni vodovodnih cijevi. Riječ je stvaranju boljih uvjeta življenja, najvećoj investiciji u povijesti Privlake. Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi sastoji se od 102 kilometra gravitacijske i tlačne kanalizacije, 34 crpne stanice, 32 kilometra sanacije vodovoda i podmorskog ispusta ukupne dužine 4,4 kilometra. EU projekt vrijednosti veće od 346 milijuna kuna bez PDV-a kao investitor vodi poduzeće Vodovod Vir.
– Projekt aglomeracije, izgradnja kanalizacijske i vodovodne mreže te rekonstrukcija postojećih cjevovoda je veliki kapitalni projekt, možemo ga slobodno nazvati projektom stoljeća. Život bez crnih jama, poznato je obećanje koje se ostvaruje, istaknuo je Begonja.
Nadstrešnica na groblju
Pred nama su blagdani Svih svetih i Dušni dan. Odlazimo na grobove naših pokojnika i nosimo cvijeće i palimo svijeće, molimo. Kako bi groblje bilo uređenije Općina Privlaka poduzela je potrebne korake. Na mjesnom groblju na mrtvačnici podignuli smo nadstrešnicu i popločali prilaz. Projekt je vrijedan 700.000 kuna, istaknuo je Begonja.