Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Natura Jadera ušla u međunarodne projekte s Italijom i Švicarskom

18.11.2020. 13:30


Županijska javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, Natura Jadera, ušla je u međunarodni projekt suradnje vrijedan 1.131.508 kuna, pokrenut s ciljem jačanja organizacije civilnoga društva, škole i lokalne zajednice. Riječ je, kako kaže predsjednik Upravnog vijeća Nature Ivica Pintur, o iznimno kvalitetnom projektu partnerstva uspostavljenog kako bi zajedno provodili obrazovanje za održivi razvoj i jačali svijest među djecom i mladima. Projekt Aktivni Mladi za Održivi Razvoj (AMOR) samo je jedan u nizu projekata na kojemu trenutno radi županijska ustanova koja upravlja s čak upravlja s 13 zaštićenih dijelova prirode i područjima europske ekološke mreže Natura 2000.


Upravljanje prirodnom baštinom
– Naša je ustanova u javnosti percipirana kao ona koja se brine o zaštiti prirodnih vrijednosti, osiguranju održivog korištenja prirodnih dobara, utvrđivanja i praćenja stanja u prirodi, sprječavanje štetnih zahvata ljudi i poremećaja u prirodi, promociji, edukacija i stvaranje uvjeta za odmor i razonodu. Međutim, naša ustanova sudjeluje u nizu projekata, poput »Centra izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem«, čiji je cilj razvoj turističke ponude za posjetitelje Parka prirode Velebit. Projekt je to vrijedan 68.453.850 kuna, financiran iz programa Konkurentnost i kohezija. Tu je i projekt Projekt »Crew – Koordinirano upravljanje močvarnim staništima u prekograničnom području Italija – Hrvatska« pokrenut zbog zaštite i obnova bioraznolikosti prekograničnom suradnjom. Sufinancira je s 85 posto iz zajedničkog programa Italije i Hrvatske, dok vrijednost za provedbu aktivnosti Natura Jadere iznosi 188.975 eura, pojašnjava Pintur.


Sektorska suradnja
Tu je i program »Projekt »Dinalp connect: Prekogranična ekološka povezanost Alpa i Dinarida« koji se provodi u svrhu jačanja transnacionalne i sektorske suradnje radi poboljšanja ekološke povezanosti Alpa i Dinarida, a zbog dugotrajne zaštite biološke raznolikosti u uvjetima aktualnih, ali i budućih klimatskih promjena. Vrijednost ovog projekta pak iznosi 1.344.472 eura.
No, zacijelo malo njih zna da Natura Jadera brine i o zaštiti plažnih dina i naplavinama morske cvjetnice u okviru projekta »Posbemed 2« upravljanja mediteranskom obalom kroz kreiranje planskih strateških dokumenata. Riječ je zapravo o prepoznavanju vrijednost krajolika plažnih naplavina koje se integriraju u opće obalne strategije, ističe Pintur, a nositelj projekta vrijednog 3.036.568 eura je Autonomna regija Sardinije.
– I naposljetku, tu je uređenje poučne staze u posebnom rezervatu šumske vegetacije »Dubrava-Hanzina««, inače osmišljen kao educiranje i osvještavanje javnosti o održivom gospodarenju i važnosti šuma na krškom području. Nositelj ovog projekta vrijednosti 656.625 kuna je naša ustanova, dok smo u ostalim projektima mi partner, ističe Pintur koji Upravno vijeće Natura Jadere vodi od rujna 2019. godine. Napominje i kako je zadovoljan radom i rezultatima ustanove čemu je prvenstveno pridonijelo iskustvo ostalih članova Upravnog vijeća, ali i zaposlenika ustanove.




Povlačenja sredstava EU fondova
– Kao bivši voditelj Uprave Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije znam da su za efikasnu organizaciju poslovanja neophodni kvalitetna i brza komunikacija između Upravnog vijeća i ravnatelja. Upravo su komunikacija i dijalog zaslužni da su sve odluke u zadnjih godinu dana donesene jednoglasno. Ono na što bih volio skrenuti pozornost činjenica je da naša ustanova, osim osnovnih i svima poznatih aktivnosti, sudjeluje i u cijelom nizu hvalevrijednih projekata. Važno je za spomenuti da je temeljem tih projekata zaposleno četvero djelatnika kojima je osiguran višegodišnji radni odnos te nam je tendencija sudjelovati i u nadolazećim projektima kako bismo na obostrano zadovoljstvo zadržali iskusan kadar na području povlačenja sredstava iz raznih fondova, a koja se investiraju na našem području. Svoj angažman na čelu Upravnog vijeća usmjeravam na postizanje ciljeva zaštite prirode uz promicanje održivog korištenja prirodnih resursa, što u konačnici treba rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta, osobito za lokalno stanovništvo. S obzirom na kvalitetnu suradnju s ravnateljem Damirom Perićem i ostalim članovima Upravnog vijeća i uz operativnu podršku zaposlenika ustanove koji uistinu odgovorno i s entuzijazmom rade svoj posao, vjerujem da rezultat neće izostati, poručuje na kraju Pintur.