Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ZABAVA PANDEMIJI UNATOČ Pokazalo se da Zadrani znaju puno o svome gradu

18.11.2020. 13:14


Takozvani pub kvizovi već su uvelike poznat način zabave i vježbanja moždanih vijugica. Kod nas su aktualni su već 7, 8 godina, a pravila su jednostavna; ekipa se sastoji od 2 do 5 članova, mjesto radnje je neki kafić, pitanja su prikazana na PowerPoint prezentaciji popraćena glazbenom podlogom koja pridonosi točnom odgovaranju, a i fotografije i ilustracije su također »hintovi«.
Kako kvizaše ni koronavirus nije usporio, to je trenutačno svojevrstan izlazak, prilika za zabavu i druženje. Posebnu pozornost zaokupio je tematski kviz u čijem je fokusu grad Zadar, stoga smo razgovarali s kviz-majstorom Borisom Krnetom. Naime, on se kvizovima bavi tri godine, a odnedavno je pokrenuo »Kvizac«, svojevrstan kvizaški brand. Dakle, svake druge srijede je kvizaška liga, a između toga na repertoaru su tematski kvizovi; filmski, umjetnički, glazbeni i sl. Nedavno je bio poseban tematski kviz uoči obilježavanja Dana grada.


Fantastičan odaziv
– Osluškujem što kvizaši govore, što ih zanima i nikada nisam imao više upita kao sada, baš za tematski kviz o našem lijepom gradu, priča nam Krneta nadodavši da takvo što prije nije bilo održavano.
Pitanja su bila postavljena pomoću pričice, s mnoštvom olakšavajućih faktora, uz slike i uz isključivo zadarsku glazbu. Osim pjevača koji su nezaobilazna asocijacija na naš grad kao što su Grdović, Ivčić, Jelenković te bendova Riva, Postolar Triper, Zaratino, mogli su se poslušati manje popularni, ali izvrsni pjevači i bendovi poput Shelter Team, Arises, E.N.D., Jet Set.
Odaziv je bio, kako kaže Krneta, fantastičan.
– Poštujemo ograničenja, znatno je manji broj ekipa u odnosu na prijašnje kvizove. Ali odaziv je zaista odličan. Tome u prilog ide i činjenica da je to sada jedan od rijetkih vidova zabave. Tako se i proširila kvizaška scena, a nadam se da će tako i ostati nakon što sve ovo prođe, rekao je Krneta.


Kviz za svakoga
Obuhvaćena je bila zadarska kultura, povijest, glazba, sport, kao i zadarski »oriđinali« među kojima Krneta spominje Gojku Goju, Klaru Sutlović poznatu kao Gracijela, a bilo ih je još mnogo, no ne želi sve otkriti, čuva aseve u rukavu za sljedeći kviz. Među kulturnjacima su se istaknuli Tamara Šoletić i Vinko Radovčić, a svi su se rado prisjetili pokojnog Karla Sindičića, barkajola.
– Jedno od pitanja bilo je koje je pleme osnovalo Jaderu uz fotografiju gradskih autobusa. To je odličan primjer kako hintovi funkcioniraju. Zadani znaju puno o svom gradu, skoro su sve ekipe imale točnost iznad 50 posto. A to i želimo, kvizovi trebaju biti zabavni i rješivi. Uvijek govorim da kviz nije bauk, to je za svačiju glavu, a i ne igraš sam, svatko u ekipi daje doprinos. Opuštena je atmosfera, kazao je Krneta.
Kada govorimo o dobnoj strukturi, prosjek godina je 28, ali posjećuju ih kvizaši od 16 do 56 godina. Najviše je ipak kvizaša od 25 do 30 godina. Krnetu posebno veseli što je polovina posjetitelja ženskog roda što nije čest slučaj na kvizaškim scenama u drugim gradovima.
– Bila je to lijepa priča o našem gradu, planiram to ponoviti, zaključio je Krneta. (Doris BABIĆ)