Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Idemo na pobjedu

17.12.2010. 23:00
Idemo na pobjedu


I oni igraju dvije utakmice tjedno i troše se jednako kao i mi. Vjerujem da ih možemo iznenaditi. Ako nas podcijene, pokušat ćemo to iskoristiti. Najvažnije je da mi napravimo ono što smo se dogovorili. To je osnovni preduvjet da bi mogli doći u priliku da pobijedimo


Kakvi su izgledi  Zadra u Vršcu? Iskreno, ne  veliki, ali postoje. Otprilike  onoliki, koliki su bili  uoči gostovanja u Podgorici, a ta je utakmica  završila pobjedom Budućnosti u produžetku,  kojeg je izborila nevjerojatnim košem u posljednjoj akciji. Dakle, nema razloga ne  vjerovati da Zadrani večeras  mogu iznenaditi Hemofarm.  Mogu, ali da će za to trebati  odigrati vrhunsku utakmicu i  imati više raspoloženih igrača,  to je sasvim sigurno. Nadali su  se da bi im olakotna okolnost  mogla biti neigranje Milana  Mačvana, najboljeg igrača domaće momčadi i NLB lige  uopće, no po svemu sudeći, on  će ipak večeras istrčati u narančastom dresu. Naime, prije  dva dana je u javnost procurila  vijest da je krilni centar srpske  reprezentacije sve dogovorio s  Maccabijem, te da će s  momčadi iz Tel Aviva potpisati ugovor do 2015. godine.  No, ostalo je nerazjašnjeno  kada će potpisati ugovor, odnosno koliko će još ostati u  Vršcu. Izraelski je klub objavio da je postignut dogovor s  igračem, njegovim menadžerom i Hemofarmom, ali  službeno ništa još nije potpisano. Prema pisanju kosarka.rs, Hemofarm želi da  Mačvan odigra još posljednje  kolo prve faze Eurokupa  u utorak, kako bi pomogao  klubu da u dvoboju s Asvelom  u Francuskoj izbori plasman u  drugi krug. Prema tome, utakmica protiv Zadra trebala bi  biti njegov oproštaj sa publikom u Vršcu. Zadrani se,  pak, nisu toliko zamarali tom  temom, iako su i oni čuli priče  o ovom transferu.
Pokvariti Mačvanov  oproštaj
– Ne razmišljamo toliko o  tome. Pripremali smo se kao  da će on igrati, jer nismo ni  sigurni je li već otišao ili nije.  Znamo da im je on najbolji  igrač i najveća opasnost. Ima  igru leđima pod košem i  stvarno je brz. Možda  izgleda malo sporije, ali  izgled vara. Sposoban je  i probiti licem prema  košu u igri jedan na jedan, a  zna se i otvoriti i pogoditi tricu  – kaže Pavle Marčinković.
Mačvan je u 11 utakmica  NLB lige ove sezone, za 34  minute prosječno postizao  19,5 poena, uz 7 skokova, 2,7  asistencija, 7 pretrpljenih  prekršaja i valorizaciju 27,5,  uvjerljivo najveću u ligi, a  sjajne igre pružao je i u Eurokupu. Uz njega, momčad  predvode razigravač i kapetan Miljan Pavković (8,1p,  4,1as), zatim iskusni bek Bojan Krstović (12,3p, 3,5as, val.  15,1) pa krilni centar Boris  Savović (9,5p, 4,1sk), krilo  Miloš Borisov (6,9p, 5,2sk) i  šuter Marko Šutalo (9,6p). Uz  tu skupinu iskusnih i kvalitetnih domaćih igrača  (ozljeđeni su Maraš i  Božović), Hemofarm ima i  dva Amerikanca, razigravača  Abdul Hamida (6,8p, 2,9as),  te centra Jeromea Jordana  (6,8p, 2,3sk), no nijedan se do  sada nije pokazao pravim pojačanjem.
– Šutalo i Krstović su opasni  šuteri, imaju oko 50 posto  ubačaja za tri poena ove sezone. Abdul Hamid je zamjena za Pavkovića, koji je propustio veći dio prošle sezone  zbog mononukleoze, ali sada  im je jedan od bitnijih igrača. I  on (Pavković) je opasan šuter,  a posebno u “pick and rollu” s  Mačvanom. Jordan je čisti  centar, snažan, ne šutira iz  vana, nego igra samo leđima.  Sve u svemu, oni već nekoliko  godina imaju istu momčad.  Otiđu im možda jedan ili dvojica igrača, ali uvijek zadrže  osovinu, tako da se dosta dobro poznaju i uigrani su. Zato,  primjerice, na početku sezone  nisu imali toliko problema s  prilagodbom, dok su se neke  druge momčadi, koje su dovele više igrača, tek morale  uigravati – kaže Marčinković i  dodaje kako ih neće zavarati  nešto slabija forma Hemofarma u posljednje vrijeme.
Hemofarm  toplo-hladno
Vršćani su, naime, u NLB  ligu startali sa pet pobjeda i  jednim porazom i to na gostovanju kod Partizana, dok  su u Eurokupu pobijedili Bešiktaš u  Turskoj i Asvel kod  kuće. Onda se odjednom sve okrenulo. Izgubili su šest od  idućih sedam utakmica (pobijedili  Nymburk kod kuće),  a niz od pet uzastopnih poraza prekinuli su ovaj tjedan,  domaćom pobjedom  protiv Bešiktaša u  produžetku. U tom  nizu, bila su i njihova jedina dva poraza  u Vršcu, od Radničkog i njemačkog  Gottingena.
– Dobro su startali,  sada su malo pali, ali  to ništa ne znači, jer  je riječ o stvarno kvalitetnoj momčadi.  Vrlo dobro su popunjeni na svim pozicijama i prijete sa  svih strana.
Dakle, još jednom,  kakvi su izgledi Zadra u Vršcu?
– I oni igraju dvije  utakmice tjedno i  troše se jednako kao  i mi. Vjerujem da ih  možemo iznenaditi.  Ako nas podcijene,  pokušat ćemo to iskoristiti. Znamo da  su nanizali dosta poraza u posljednjih  mjesec dana, ali su se  vratili važnom pobjedom u Eurokupu.  Nemaju neku publiku i ne vjerujem da  će biti pritisak s te  strane, ali najvažnije  je da mi napravimo ono što  smo se dogovorili. To je osnovni preduvjet da bi mogli  doći u priliku da pobijedimo.  Moramo zaustaviti neke stvari, koje će oni sigurno raditi i  nadati se da će to ispasti kako  treba.
Nema predaje
Što se zadarske momčadi  tiče, drugi poraz na Cipru već  je zaboravljen i nije ostavio  poseban trag, s obzirom da u  svakom slučaju treba pobijediti u posljednjem kolu kod  kuće, da bi se išlo u drugi  krug.
– Izgubili smo od Ciprana  pa nam kažu, kako možemo  od njih izgubiti. A nitko zapravo ne pogleda sastav te  momčadi. Jer bi onda vidio da  u toj momčadi nema ni dva  Ciprana, nego da petorku čine  tri Amerikanca, Litavac i Hrvat. Isto vrijedi i za drugu  ciparsku momčad. To nisu bezvezni igrači. Ljudi kod nas ih  možda ne poznaju pa se znaju  narugati s tim, ali što je tu je.  Najvažnije je da nas pobjeda  vodi u drugi krug i nadam se  da ćemo to sljedeći tjedan  ostvariti – kaže krilni igrač  Zadra.
U sastavu večeras neće biti  Šime Olivarija, koji se ozljedio na treningu, baš u sudaru  s Marčinkovićem.
– Nezgodno sam pao na  njega, ali valjda će biti sve u  redu. Baš se osjećam malo  krivim, ali i on zna da to nije  ništa namjerno bilo. Ispričao  sam mu se, nadam se da će se  što prije oporaviti i vratiti u  momčad.
Svi ostali igrači su zdravi i  spremni za susret s Hemofarmom, a jedino je pitanje  koliko će se, naročito u završnici utakmice, osjetiti  umor, koji se nakupio ovaj  tjedan. Jer Zadrani su u nedjelju pobijedili Partizana, ponedjeljak proveli na putu, u  utorak izgubili od Apoela na  Cipru, srijedu opet proveli na  putu, a nakon dva treninga u  četvrtak, već u petak u 6 ujutro ponovno su bili na putu.
– Dosta se to zbilo u ovom  kratkom razdoblju, što put,  što utakmice, tako da smo  ovaj tjedan samo jedan dan  trenirali u našoj dvorani. Ali  nije nam to opravdanje, znamo u kakvoj smo situaciji i  moramo ići na pobjedu u svakoj utakmici. Nema govora da  ćemo se negdje predati unaprijed, bez obzira na protivnika. Prije utakmice ne razmišljamo kako bi ona mogla  završiti, jednostavno, trebamo  izići na parket i dati sve od  sebe – ističe za kraj Marčinković.
 


Nastaviti napredovati




Pavle Marčinković, jedan od mladića koji su ove sezone iskočili u prvi  plan, do sada je u NLB ligi igrao u prosjeku 20 minuta, uz učinak od 5  poena, 3,6 skokova, te valorizaciju 5,5, ali i važan obrambeni doprinos.  I po brojkama i po dojmu, vidljiv je napredak u njegovoj igri, u odnosu na  početak sezone, no svjestan je i sam da je pred njim još mnogo posla.
– Možda mi u napadu nedostaje još malo samopouzdanja, ali to dođe s  vremenom i utakmicama. Trudim se napraviti ono što se od mene očekuje.  Prvenstveno se moram koncentrirati na neke obrambene stvari, ali znam da  se ne mogu uvijek na tu obranu izvlačiti. Moram nešto i u napadu napraviti  – 21-godišnji Zadranin.


 


NLB liga


Raspored 12. kola: Hemofarm – Zadar (18), Zagreb – Nymburk (17),  Partizan – Krka (19), Budućnost – Cibona (19,15), Olimpija – Crvena Zvezda  (20), Široki – Igokea (20,15), Cedevita – Radnički (igrano sinoć).


 


Zadar samo jednom slavio u Vršcu


Zadar i Hemofarm do sada su u regionalnoj ligi odigrali 13 utakmica, 12  u regularnom dijelu sezone, a jednu na završnom turniru u Ljubljani 2008.  Osam je puta slavila momčad iz Vršca, a pet puta Zadrani, koji su samo  jednom osjetili slast pobjede na gostovanju. Bilo je to 15. ožujka 2008., kada  je Zadar pobijedio sa 74:83 (19:29, 14:23, 17:13, 24:18). U odnosu na tu  utakmicu, Hemofarm je do danas zadržao čak četvoricu igrača, Pavkovića,  Božovića, Savovića, i Borisova, a igrao je tada i Mačvan, koji je upravo ovih  dana dogovorio transfer u Maccabi. S druge strane, samo je jedan igrač iz  današnjeg sastava Zadra bio prisutan na toj utakmici, tada 18-godišnji Pavle  Marčinković.
– Sjećam se te utakmice, bio sam na klupi. Do poluvremena smo napravili  dvadesetak razlike, a čak smo se i mi mlađi ponadali da bi mogli zaigrati. No,  oni su se vratili i na kraju je bilo drž-ne daj, ali smo ipak uspjeli pobijediti  –  prisjeća se Pavle, koji je danas u bitno drugačijoj ulozi nego tada, budući da  utakmice počinje u petorci i igra u prosjeku 20-ak minuta.
2004./2005. Zadar – Hemofarm 77:59, Hemofarm – Zadar 85:84.
2005./2006. Hemofarm – Zadar 90:72, Zadar – Hemofarm 81:68.
2006./2007. Zadar – Hemofarm 71:77, Hemofarm – Zadar 91:86.
2007./2008. Zadar – Hemofarm 78:65, Hemofarm – Zadar 74:83, Zadar  – Hemofarm 72:81 (F4 u Ljubljani).
2008./2009. Hemofarm – Zadar 87:81, Zadar – Hemofarm 89:75.
2009./2010. Hemofarm – Zadar 67:58, Zadar – Hemofarm 70:75.


 


Vladović i Bilan: Pokušati iznenaditi


– I oni su u posljednje vrijeme u rezultatskoj krizi i sigurno će se htjeti vaditi  protiv nas. Ali na svim gostovanjima u NLB ligi do sada, reagirali smo vrlo  dobro i vjerujem da ćemo i u Vršcu imati priliku da pobijedimo – rekao je u  najavi utakmice Jakov Vladović, kapetan Zadra, čije mišljenje dijeli i Miro  Bilan.
– Oni su sada u malom padu forme, ne igraju onako kako su igrali na  početku sezone, ali sigurno je to jedno od težih gostovanja u ligi.  Pretendiraju na završni turnir, možda i na osvajanje lige i to dovoljno govori  o njima. Imaju dobru, iskusnu momčad i očekuje nas vrlo zahtjevna  utakmica. Mi ćemo se, kao i do sada, boriti, pokušati ih iznenaditi i uzeti  bodove, koji bi nam stvarno puno značili – kazao je centar Zadra.


 


Krstović: Ishod utakmice najviše ovisi o nama


Bojan Krstović, koji se vratio u momčad Hemofarma, nakon tri tjedna  stanke zbog ozljede, u najavi večerašnje utakmice ističe da ih loš plasman  gostiju neće zavarati, jer je Zadar uvijek neugodan protivnik.
-Zadar je jako kompaktna momčad, sa dosta iskusnih igrača. Mislim da  njihov trenutni plasman ne govori o njihovim realnim mogućnostima. To  samo potvrđuje da liga nikada nije bila izjednačenija i da svak svakoga  može pobijediti. Oni dolaze u Vršac na krilima pobjede nad Partizanom u  prošlom kolu, a mi im ne smijemo dopustiti da nas nadigraju. Želimo se  vratiti u pobjednički ritam. Iako smo desetkovani, skupit ćemo redove i  tražiti svaku priliku za pobjedu.
Vrščani neće moći računati na ozljeđene Milivoja Božovića i Ivana  Maraša, što im otežava posao u reketu, ali najiskusniji igrač Hemofarma  smatra da će ishod utakmice najviše ovisiti o njihovom pristupu.
– Najviše će ovisiti o tome kako mi uđemo u utakmicu, a ne toliko o igri  Zadra. Za početnu energiju će nam biti potrebna i podrška publike, koja  nam je dala veliki impuls za pobjedu protiv Bešiktaša. Nadam se da će  ponovno doći u velikom broju. Pokazali smo da se, uz njihovu podršku,  možemo izdići iznad svih problema. Vjerujem da će tako biti i sada –  zaključuje Krstović.