Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kandidat Rajko Ostojić, ili raspuštanje zagrebačkog SDP-a

Autor: Novi list

17.12.2012. 23:00
Kandidat Rajko Ostojić, ili raspuštanje zagrebačkog SDP-a

Foto: FAH



Moramo učiniti sve kako bismo Milanu Bandiću suprotstavili jakog kandidata, a Ostojić to jest. Prema anketama o Bernardiću pozitivno mišljenje ima 50 posto Zagrepčana, a o Ostojiću 65 posto. Ne smijemo to zanemariti, kaže dužnosnik SDP-a


Predsjedništvo SDP-a sutra će donijeti odluku da će kandidat stranke za zagrebačkog gradonačelnika biti ministar zdravlja Rajko Ostojić. Odnos snaga u Predsjedništvu takav je da se ne očekuje ozbiljnija rasprava o tome. Zadnjih su se tjedana, doznajemo, skoro svi članovi tog tijela priklonili predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću i digli su ruke od Davora Bernardića kojeg je sredinom listopada gradski odbor SDP-a jednoglasno izabrao za gradonačelničkog kandidata. Preostala je, dakle, samo dvojba kako će tu odluku primiti Bernardić, također član predsjedništva, i hoće li ući u otvoreni sukob s Milanovićem i vodstvom stranke. Bernardić koji je predsjednik Gradskog odbora, mogao bi, naime, pokušati osigurati podršku tog tijela. Ali, ako i u tome uspije, to mu neće pomoći.
Milanovićev prijedlog
– U slučaju da Gradski odbor ne prihvati odluku da je Ostojić kandidat, predsjedništvo će ga morati raspustiti. Izbori za gradonačelnika Zagreba u sadašnjim su okolnostima jedni su od najvažnijih u povijesti SDP-a. Moramo učiniti sve kako bismo Milanu Bandiću suprotstavili jakog kandidata, a Ostojić to jest. Prema anketama, o Bernardiću pozitivno mišljenje ima 50 posto Zagrepčana, a o Ostojiću 65 posto. Ne smijemo to zanemariti, rekao nam je visoki dužnosnik SDP-a koji otkriva i da je Ostojić još prije dva tjedna pristao ući u izbornu utrku za zagrebačkog gradonačelnika.
Gotovo svi članovi predsjedništva s kojima smo jučer razgovarali će podržati Milanovićev prijedlog da se Ostojić bude kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.
– U Predsjedništvu naprosto ne postoji kritična masa koji bi mogla dovesti do toga da se podrži Bernardića, rekao je jedan član predsjedništva stranke. Jedan od razloga izostanak podrške za Bernadića treba tražiti i u izbornoj konvenciji stranke održane u lipnju ove godine kada je zagrebački SDP sklopio nepisani dogovor s dijelom riječkog i splitskog SDP-a, te sa još nekim organizacijama stranke. Zahvaljujući tom dogovoru rezultati konvencije bili su pomalo iznenađujući i ne po volji samog vrha stranke.
– Ma samo pogledajte što su napravili na konvenciji. Da recimo jedan Josip Leko nije izabran u Predsjedništvo stranke, baš kao i niz nekih drugih uglednih članova stranke. Puno njih je to zamjerilo Bernardiću i nije mu zaboravilo. To se u SDP-u naprosto ne smije raditi, kaže drugi član predsjedništva stranke. Međutim, zanimljivo je da je najveću korist od Bernardićevih dilova napravljenima na konvenciji imao baš Rajko Ostojić koji je njome blago rečeno dominirao – dobio je najviše glasova i u izborima za Predsjedništvo stranke i kasnije na glasanju za potpredsjednike stranke.
– Ma tu vam se sada na neki način radi o jednom bratoubilačkom ratu. Ostojić je dugo bio Bernardićev mentor, a zajedno su odigrali igru i na konvenciji. Zaista ne znam kako će njih dvojica dalje surađivati baš kao ni kako će Ostojić pomiriti funkciju ministra s kandidaturom, rekao je jedan član Predsjedništva stranke.
I u krugovima bliskim Bernardiću čini se da se pomalo mire sa situacijom da on neće biti kandidat za gradonačelnika.
– Po onome što je Milanović rekao u nedjelju čini se da je sve jasno. Milanović ga je odlučio maknuti i staviti Ostojića za kandidata. Kako će Bero reagirati u ovom trenutku zaista ne znam. Bilo bi sada jedino razborito da prihvati odluku Milanovića i predsjedništva jer bi u suprotnom mogao izgubiti sve, rekao je jedan bliski Bernardićev suradnik.
Sam Bernardić odlučio je jučer šutjeti. Iz Ureda za odnose s javnošću gradskog ogranka stranke pojasnili su nam da Bernardić dva dana neće komentirati unutarstranačke rasprave o njegovoj zamjeni. Saborski zastupnik Ivan Račan na facebooku je napisao da su u SDP-u “zavidjeli HDZ-u i drugim strankama na burnom unutarstranačkom životu pa smo u SDP-u odlučili skrenuti pažnju javnosti i na nas”.
“Opasna avantura”
– Demokracija je procedura. Demokracija je kompromis. Demokracija kao i svaki princip vrijedi tek kad se poštuje i onda kad ti rezultati nisu po volji. Demokracija može biti jeftina fraza, ali je i dugoročno puno jeftinija i bolja za sve građane od autokracije u raznim varijantama, napisao je Račana. Na opasku da je smjena zamjena Bernardića Ostojićem po želji predsjednika stranke diktatorski potez, Račan odgovara: “Demokracija je nešto složenija od prozivanja za diktaturu kad ti se nešto ne sviđa. Možda je pri raspravi o statutu i izglasavanju istog trebalo razmisliti o ovlastima kako su dodjeljene, no to ne znači da je diktator onaj koji koristi legitimne ovlasti”. Potom “vrlo zanimljivom” ocjenjuje tezu da “Milanović nije demokrat, a da nema snage biti diktator”.
Aktualne događaje u SDP-u Račan smatra “tragikomičnim, a u stvari nerazriješivim prema tome kako ju mediji predstavljaju”.
– Milanović hoće Ostojića, a za to bi se Bero morao povući da bi bilo moguće. Bero se pak odbija povući i to tako sve skupa izgleda tragikomično. Predsjednik i predsjedništvo stranke imaju ovlasti kojima imaju pravo i mogućnost utjecati na odluke lokalnih organizacija, no puko korištenje ovlasti lako može dovesti do nesagledivih posljedica. Dakle iz onoga što znamo iz medija sve izgleda kao opasna avantura. Također, znam jedno staro pravilo koje kaže da onog trena kad se počne čitati statut i interpretirati ovlasti, tog trena je problem postao velik, zapisao je Račan.