Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

AKTUALNI SAT Opasne prometnice, kvartovska tržnica u “buži”

18.12.2018. 15:30
AKTUALNI SAT Opasne  prometnice,  kvartovska  tržnica u  “buži”


Aktualni sat današnje sjednice zadarskog Gradskog vijeća obuhvatio je niz vijećničkih pitanja vezanih najčešće uz komunalnu problematiku, a posebice prometnu tematiku.
Tako je Mate Marić iz HDZ-a ukazao na problematične prometne točke na Zagrebačkoj ulici gdje je, kako je naveo, semafor slabo uočljiv, pa su česti naleti vozila na pješake. Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela odgovorio je kako su takva kritična mjesta u prometu uočena, te su na problem upozorene Hrvatske ceste, pod čijom je nadležnošću i navedena prometnica.


Noćne utrke u Teslinoj
Na nepoštivanje brzine na gradskim prometnicima ukazao je i Kristijan Kotlar iz Akcije mladih, koji je upitao može li se na neke dijelove ceste na kojima je brzina često viša od dozvoljene postaviti svjetleći znak nakon kojeg se na semaforu automatski pali crveno svjetlo, na što je Dujela još jednom istaknuo kako će se odaslati dopis Hrvatskim cestama i policiji kako bi se poduzele eventulane radnje radi  smanjenja rizika od prometnih nesreća uslijed nedozvoljene brzine.
Na divljanje vozača u Ulici Nikole Tesle, a posebno tijekom noći, ukazao je Kristijan Kovačević iz HNS – Liberalni demokrati.
– Oko rotora u toj ulici tijekom noći se vozači utrkuju, a ograda kod škole je iskrivljena od udara automobila, rekao je vijećnik Kovačević.
Vijećnica SDP-a Irena Dragić naglasila je kako zbog rekonstrukcije brojnih cesta u gradu vlada prometni kolaps, a na mnogim cestama su postavljeni stupići koje vozači često ne primijete na vrijeme. Pročelnik Dujela apelirao je na strpljenje vozača dok traju radovi, dok je za stupiće rekao da imaju reflektirajuću traku koja je uočljiva.
Vijećnik Antun Novoselović iz SDP-a upitao je gradonačelnika što je poduzeo vezano uz prijave djelatnika Vodovoda o nepravilnostima u toj gradskoj tvrtki.
– Pisma tih djelatnika upućena su nadležnim službama kojima je to dužnost ispitati. Što se tiče nabavke vozila naša revizija nije utvrdila nikakve nepravilnosti, odgovorio je Dukić.
Iva Dunatov iz HDZ-a predložila je da se Advent sljedeće godine priširi i na Kalelargu, te pohvalila ovogodišnje proširenje Adventa za najmlađe u Kampo Kaštelu.
Kristijan Kotlar iz Akcije mladih uputio je pitanje vezano uz katastarsku izmjeru.
– Svojedobno je od strane ondašnjeg gradonačelnika Grgurovića bilo najavljeno kako će postupak izmjere biti besplatan, a onda je Gradsko vijeće 2011. donijelo odluku da više nije besplatno. Zašto je o tome promijenjena odluka?, pitao je Kotlar.
Objašnjenje je dala zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać koja je kazala da se najprije doista razmišljalo da taj postupak bude besplatan, ali da to nije bilo zakonski moguće.
– Imali smo dobru volju i želju i u tim samim počecima nismo znali da to neće biti moguće. U tom je poslu, naime, angažiran veliki broj ljudi, a sukladno zakonskim propisima ne smijemo ulagati u privatnu imovinu, kazala je Surać.


Sporna trafostanica na Boriku
Kristijan Kovačević imao je primjedbe na lokaciju nove tržnice kod križanja Puta Bokanjca i Franje Petrića.
– Zbog blizine križanja frekventnih prometnica to mjesto nije dobro iz sigurnosnih razloga, a i oborinske vode bi mogle biti problem s obzirom da je tržnica smještena u nizini, u rupi zbog čega je već prozvana "buža", kazao je Kovačević i dodao da je tržnica na tom mjestu narušila uvjete života stanara.
Gradonačelnik Dukić se nije složio s takvom ocjenom lokacije i dodao je da treba vidjeti da li tehniči to mjesto odgovara, a ne unaprijed zaključivati.
Erol Gaši iz SDP-a osvrnuo se na prosvjed dijela građana, a posebno odvjetničkog bračnog para Rikarda i Sanje Perković zbog postavljanja, po njima, nezakonite trafostanice na Boriku, ispred njihove obiteljske kuće. Gaši je još Dukića kao liječnika upitao može li garantirati da su bazne stanice sigurne za zdravlje građana.
– Preispitali smo odluku i ustanovili da nema  nepravilnosti, a u kontaktu smo s bračnim parom. Što se tiče jamstva, ja ne mogu takvo nešto garantirati. Svi koristimo mobitele za koje regulativa kaže da nisu štetni za zdravlje, a hoće li se to promijenti u budućnosti, ja to ne mogu znati, odgovorio je Dukić.
Navedimo još kako su jučer u Velikoj vijećnici loše radili zvučnici, zbog čega se nije najbolje čulo sve što je rečeno za govornicom, odnosno mikrofonom, te kako nekolicina vijećnika nije stigla postaviti svoja pitanja unutar predviđenog sata trajanja "aktualca."




Dukić o Daruvarcu
Eksponiranog slučaja Darka Kovačevića Daruvarca kojemu se sudi za brutalno premlaćivanje 18-godišnje djevojke, dotaknuo se vijećnik SDP-a Antun Novoselović.
– Iako Zadar zbog slučaja puštanja na slobodu psihopata Darka Kovačevića puni stranice novina, o tome su se očitovali i hrvatski premijer i predsjednica, ministar je hitno došao u Zadar, samo se gradonačelnik Dukić nije oglasio, upitao je Novoselović, pitajući i zašto se Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Zadra nije sastalo zbog tog slučaja, te dodao kako se i za sutra priprema prosvjed građana na Narodnom trgu zbog puštanja optuženika da se brani sa slobode.
Gradonačelnik Branko Dukić odgovorio je da kao otac triju kćeri i kao gradonačelnik ne može skriti razočaranost tim postupkom, te da je protest građana posve opravdan.
– Neću ulaziti u pravosudni postupak, ali očito nešto treba mijenjati u zakonu da se takva situacija više ne ponovi, kazao je gradonačelnik Dukić.


Jelavić o zapošljavanju u OŠ Stanovi
Kao prva sudionica Aktualnog sata Jelena Jelavić iz SDP-a upitala je kako je moguće da je ravnatelj Osnovne škole Stanovi Markica Perić zaposlio kao nastavnicu hrvatskog jezika Žaklinu Kutiju Glibo, te navela:
– Radi se o osobi koja je dobila otkaz zbog neisplate plaća u propaloj Zadarskoj privatnoj gimnaziji, ustvrdila je Jelavić.
Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić odgovorio je da je sve napravljeno sukladno zakonu o zapošljavanju.
– Dobro poznajem osobu o kojoj govorite i riječ je o dobroj učiteljici, a škola je propala zato što je u Zadru premalo roditelja koji mogu plaćati privatnu školu. Ako vi imate saznanja o nezakonitom zapošljavanju  možete o tome izvijestiti prosvjetnu inspekciju, kazao je Nekić.