Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Cromaris će uložiti više od 220 milijuna kuna

19.12.2019. 16:30


U sljedećem trogodišnjem razdoblju Adris planira investirati u zdravu hranu više od 220 milijuna kuna (ovo ulaganje odnosi se na tvrtku Cromaris iz Zadra, op.a.), u turistički dio svoga poslovanja gotovo tri milijarde kuna te u osiguranje 290 milijuna kuna, što će generirati stabilan rast prihoda i rastuću dobit, kazao je predsjednik Uprave Adris grupe, mr. sc. Ante Vlahović na sjednici Nadzornog odbora održanoj u Rovinju. Razmotren je poslovni plan grupe za 2020. godinu i strateški plan poslovanja za sljedeće tri godine.


Rast Cromarisove prodaje
Cromaris je, kako je ranije izvješteno, u prvih devet mjeseci 2019. godine ostvario prodaju od 6.761 tonu, što je za osam posto više u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od devet posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 77 posto prodanih količina i 78 posto prihoda od prodaje. Prihodi od diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe, porasli su za 24 posto. Trenutačno čine oko 44 posto udjela u ukupnoj prodaji, što je u skladu s Cromarisovom strategijom diferencijacije. Tomu u prilog ide i činjenica da je, prateći trendove u prehrambenoj industriji, Cromaris na tržište nedavno plasirao novo moderno skin pakiranje. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od jedan posto, što je dovelo do rasta prihoda od prodaje za devet posto.
Cromaris je u prvih devet mjeseci 2019. godine ostvario neto dobit u iznosu od 13,2 milijuna kuna.
Prognoze do kraja godine ukazuju na zadržavanje trenda dvoznamenkastog rasta količinske prodaje i prihoda. U 2019. godini Cromaris će dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe ili WFE-a (engl. Whole Fish Equivalent).
Vlahović je još rekao kako je Adris dovršio transformaciju svoga poslovanja i danas ima tri rastuća i dugoročno održiva posla, koje određuju jasno definirana poslovna politika i potrebna upravljačka znanja.


Uložili 10 milijardi kuna
– U zadnjih petnaest godina Adris je, uz iznimno nisku zaduženost, uložio više od 10 milijardi kuna u razvoj svojih poslova i stjecanje vlasničkih udjela u turizmu, zdravoj hrani i osiguranju. Raspolaže snažnim financijskim potencijalom za novi investicijski ciklus – vrijedan gotovo četiri milijarde kuna. U ovoj pak godini očekuje se da će EBIDTA (dobit prije amortizacije, kamata i poreza) na konsolidiranoj razini biti veća od milijarde kuna, a u sljedećim godinama nastavit će dvoznamenkastim stopama rasta, istaknuo je predsjednik Uprave dodajući kako će to zacijelo osigurati i rastuću dividendnu politiku tvrtke.
– Sve naše tvrtke imaju strategiju organskog rasta, a potpora tomu jest snažan investicijski ciklus vrijedan gotovo četiri milijarde kuna, uz dobro vođenje tvrtke, treba sačuvati prepoznatljivu korporativnu kulturu koju odlikuje naglašena pripadnost tvrtki, radišnost svojih zaposlenika, otvorenost novim znanjima i svjetskim poslovnim iskustvima i, što je osobito važno, strast za pobjeđivanjem, zaključio je Vlahović kojemu 31. prosinca 2019. ističe mandat na mjestu predsjedniku Uprave. Budući da je odlukom Skupštine, od 11. lipnja 2019., izabran za člana Nadzornog odbora, počevši od 1. siječnja 2020., Nadzorni je odbor imenovao dosadašnjeg člana Uprave, Marka Remenara, predsjednikom Uprave Adris grupe, počevši od 1. siječnja 2020.
Inače, tri četvrtine dionica ove grupe i danas je u rukama sadašnjih i bivših zaposlenika, a nitko nema više od 15 posto. Adris grupa danas posluje s godišnjim prihodom od šest milijardi kuna i zapošljava više od sedam tisuća ljudi.