Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ne zaboravimo Maslenicu

Autor: Velimir Brkić

18.01.2009. 23:00
Ne zaboravimo Maslenicu

Foto: Zvonko KUCELIN



U povodu svečanog, trodnevnog obilježavanja 16. obljetnice oslobodilačke akcije “Maslenica 93” pod geslom “Ne zaboravimo”, koje započinje u četvrtak, 22. siječnja, u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije održana je konferencija za novinare. Program  su predstavili  članovi Organizacijskog odbora obilježavanja obljetnice, odnosno predstavnici Zadarske županije, Grada Zadra, Koordinacije udruga proisteklih u Domovinskom ratu, te predstavnici općina Novigrad, Jasenice, Posedarje i Starigrad. Medijski pokrovitelj proslave je Zadarski list.
– Oslobodilačka akcija Maslenica, koja je najavila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata, ostat će trajno zabilježena po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav kraj slijedi njihovim zvjerskim okupacijskim zamislima, prisjetio se župan Stipe Zrilić, dodajući kako je ta velika pobjeda vratila nadu i vjeru čitavoj Hrvatskoj, a zadarskom puku nagovijestila mir, što nitko ne može izbrisati iz naših sjećanja.
– Maslenica jedan je od najvažnijih događaja u Domovinskom ratu, a ponajviše je bila važna za zadarski kraj davši zadarskim žiteljima prigodu za početak novog života.  Ova je akcija pokazala poklonicima velikosrpske ideje, ali i međunarodnoj zajednici, kolika je spremnost hrvatskog naroda da obrani pravo na svoju državu i ostvari svoj tisućljetni san. Na ovom našem prostoru agresor je htio Hrvatsku razdvojiti na dva dijela i time oslabiti crtu obrane. Međutim, oslobodilačka akcija Maslenica vratila je vjeru u naše mogućnosti, prije svega u sposobnost da možemo izvesti napadačku vojnu akciju. Tada je, nažalost, bilo i vojnih i civilnih žrtava, kojima smo dužni zahvaliti i odati priznanje. Upravo zbog navedenog se ova manifestacija i održava pod geslom “Da se ne zaboravi”, zaključio je Stipe Zrilić.
Oslobodilačka akcija “Maslenica” počela je 22. siječnja 1993. godine. Akcija  “Maslenica”, izvornog naziva “Gusar” bila je do tada najveća izvedena akcija Hrvatske vojske izvršena na operacijskoj razini koja je polučila do tad najveće političke i vojne uspjehe. U nekoliko dana pripadnici Hrvatske vojske i policije oslobodili su 13 sela u zadarskom zaleđu, odmaknuli neprijatelja od Zadra na udaljenost od 13 kilometara te uz ostalo oslobodili i Novsko ždrilo čime je Hrvatskoj nedugo poslije omogućena izgradnja novog masleničkog mosta. U akciji su oslobođeni i Zrakoplovna baza Zemunik te Zračna luka Zadar.
Prošle godine obilježavanje akcije Maslenica je održano pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, koji će i ove godine poslati svojeg izaslanika, general bojnika dr. sc. Mirka Šundova iz Glavnog stožera Hrvatske vojske. General Šundov je tijekom akcije Maslenica bio zapovjednik 4. GRB,  rekao je Ante  Martinac, predsjednik županijske Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata, zahvaljujući pritom Glavnom stožeru HV-a  za logističku potporu u organizaciji obilježavanja akcije “Maslenica”.
O akciji “Maslenica” govorili su i starigradski načelnik Krste Ramić, jasenički načelnik Martin Baričević te novigradski načelnik Joso Klapan, koji je podsjetio na to da su mnogi stanovnici ovoga kraja bili prognani i živjeli u hotelima.
– Kada je u toj akciji oslobođen Novigrad, njegovi prognani mještani plakali su od sreće jer su se mogli vratiti u svoje domove koje su napustili doslovno s vrećicama. Pobjedom Hrvatske vojske u Maslenici stečeni preduvjeti povratka žitelja ove općine, razasutih po cijeloj zemlji, u svoja razorena i spaljena sela koja su danas u potpunosti obnovljena,  kazao je Klapan.
 


 PROGRAM OBILJEŽAVANJA


Trodnevno obilježavanje 16. obljetnice oslobodilačke akcije “Maslenica 93” započinje u četvrtak ujutro s početkom u 9.30 sati na Gradskom groblju Zadar polaganjem vijenaca podno centralnog križa i spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata. Nastavlja se navečer s početkom u 19.30 sati u zadarskom Arsenalu koncertom klape HRM “Sveti Juraj”. Središnji dio obilježavanja akcije “Maslenica” bit će u subotu, kada će se s početkom u 10 sati položiti vijenci pred spomen-obilježja u Kašiću i potom u Islamu Latinskom. Potom će se s početkom u 11.30 sati u crkvi sv. Frane na predjelu Podprag u Jasenicama, nedaleko od Spomenika hrvatskim braniteljima poginulima na Velebitu, održati sveta misa. Nakon euharistijskog slavlja uz vojnički grah održat će se bogati kulturno-umjetnički program na kojem će sudjelovati KUD-ovi iz Slivnice, Jasenica i Pridrage te novoosnovana klapa “Sveti Gabrijel” iz Vojarne Zemunik. U 13.30 sati započinje 6. memorijalna atletska utrka Maslenica-Posedarje-Novigrad. Cilj utrke je oko 14.30 sati na Trgu pod lipom u Novigradu. Trodnevno obilježavanje 16. obljetnice oslobodilačke akcije “Maslenica 93” završava u nedjelju u zadarskoj dvorani Mocire gdje će s početkom u 10 sati započeti malonogometni turnir branitelja, turnir ekipa sastavljenih od branitelja, braniteljskih udruga te postrojbi HV-a i MUP-a.




 POVEZIVANJE JUGA I SJEVERA HRVATSKE


U akciji  “Maslenica” najvažniji postignuti vojni ciljevi su povezivanje sjeverne i južne Hrvatske, odbacivanje neprijatelja od Zadra, nastavak opskrbe snaga HVO i Armije BiH u zahuktalom ratu u BiH, ovladavanjem Zračnom lukom u Zemuniku te branom Peruča. Najvažnije ostvareni politički cilj je krah Vance-Owenog plana o stvaranju UNPA ili tzv. Ružičastih zona u koje se prema izvornom zamisli nije vratilo hrvatsko pučanstvo. To je bio i neposredni razlog akciji Maslenica, uz naravno, svakodnevna granatiranja Zadra i njegove okolice. Zadar se tad opisivao kao najveći koncentracijski logor u Europi s oko 200.000 žitelja od kojeg znatan broj prognanih. Zbog rigidne srpske politike terora i nasilja, UNPA zone nisu polučile rezultat povratka hrvatskih izbjeglica, ali i zamaskiranog, prijelaznog rješenja za teritorijalno zaokruživanje buduće srpske autonomije u Hrvatskoj. Taj pokušaj imat će svoj također neuspjeli surogat imati u kasnijem planu Z-4 za kojeg Vuk Drašković kaže da je sadržavao hrvatsko priznanje fantomske Republike Srpska Krajina. Srpska propaganda i poslovična mitomanija, proizvela je stoga 800 poginulih Srba na “…vekovnim ognjištima Severne Dalmacije” koji su se zapravo razbježali spašavajući živu glavu.