Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tinj u finalu bolji od Sv. Filipa i Jakova

Autor: Milenko Brkić

18.01.2009. 23:00
Tinj u finalu bolji od Sv. Filipa i Jakova

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nakon petnaestak dana natjecanja i tridesetak odigranih utakmica peto izdanje Biograd kupa u organizaciji HNK Primorac došlo je do svoje finalne večeri, nakon koje su nagrađene najbolje momčadi i pojedinci turnira. Od 16 momčadi koje su sudjelovale na turniru, finale su zasluženo izborile momčad Tinja, koja je konstantno prisutna u završnicama ovog turnira, i momčad Sv. Filipa i Jakova koja je najugodnije iznenađenje turnira. S golom više Tinj je na kraju osvojio turnir.
Premijerni susret večeri, onaj za treće mjesto odigrao se između prošlogodišnjih finalista momčadi Raštana i Sikova. Uz puno gledalište finalnoj večeri prisustvovali su i mnogi važni politički i sportski djelatnici Grada Biograda i cijele županije te mnoga poznata imena iz bogate biogradske sportske povijesti. U spektakularnu finalnu večer krenulo se obračunom za “utješnu” nagradu i pehar. Sikovo je odlično otvorilo utakmicu te je već u 2. minuti pogotkom “dobrog duha” momčadi Slavka Đire došlo u vodstvo. Nakon ranog vodstva prošlogodišnji pobjednici propustili su povećati svoje vodstvo, a njihov propust je kaznio mladi Zrilić izjednačivši rezultat u prvoj polovini poluvremena. Do pete minute nastavka rezultat se nije mijenjao, a onda je Lulić kaznio još jednu pogrešku obrane Sikova i doveo Raštane na plus jedan. Nesportsko ponašanje i isključenje Š. Klarina u 28. minuti “ubilo” je svaku mogućnost, ali i motiv momčadi Sikova za povratak u utakmicu pa im tim trenucima ništa nije polazilo za nogom, a pitanje trećeplasiranog na ovom turniru riješio je Frane Medun minutu prije kraja susreta i doveo umorne Raštane do trećeg mjesta. Obje momčadi su pljeskom ispraćene s terena.
Nakon odigrane utakmice za treće mjesto ljubitelji nogometa konačno su dočekali finale. Dekor na tribinama pružao je veličanstvenu sliku koje se ne bi posramile ni veće sportske manifestacije. Navijači Tinja na jednoj, a Torcida Filip i Jakov na drugoj stran. Domaćin se i ove godine potrudio oko spektakularnog predstavljanja sudionika finala, uz svjetlosne i glazbene efekte te uz pomoć mažoretkinja. Nakon odslušanih tonova Lijepe naše i predstavljanjem novog prvoligaškog sudačkog dvojca Zelić- Ćosić finale je mogao otpočeti. U užarenoj atmosferi poletna i srčana momčad Filip i Jakova prvu ozbiljnu priliku propušta u 9. minuti preko Lovre Mikasa koji je pucao glavom iznad okvira Šarlije. U 13. minuti mladi Mikas ne propušta drugu šansu te na asistenciju Morovića dovodi “svece” u prednost. Nije se dugo čekalo na odgovor stare garde iz Tinja, već pet minuta poslije Sandro Erlić poravnava rezultat nakon što ga je proigrao Sorić. Delirij je najblaža riječ za ono što se u tom trenu događalo na tribinama. S tim ishodom se otišlo na predah. Da se Filipjanci nisu slučajno našli u finalu i da su izuzutetno požrtvovna momčad, demonstrirali su u 23. minuti kad su presingom natjerali obranu Tinja u pogrešku, a iz te akcije prvi topnik turnira Krešo Mikas ponovo vraća prednost na stranu Filipa i Jakova. Zbog prevelike želje da očuvaju to vodstvo vrlo brzo su ispunili bonus dopuštenih prekršaja. Upravo taj jedan prekršaj “viška” vratio je rezultat u egal tri minute prije kraja susreta. Izvođenje akumuliranog slobodnjaka na sebe je preuzeo Alen Vedrić-Ćiro i poogodio iza odličnog Baričiča. Navijanje, podrška, izljevi emocija koji su tad nastali teško su opisivi riječima. Presudan trenutak, može se reći i cjelokupnog turnira, dogodio se 39 sekunda prije kraja. Kad su svi već počeli razmišljati o ruletu šesteraca, Sandro Erlić još jedanput je pokazao svoju klasu i iskustvo, primivši loptu u šestercu protivnika i na sebi specifičan način izbacio je dvojicu suparničkih igrača te svladao Baričiča po drugi put u toku susreta. Što je na kraju najbitnije, svojoj momčadi je donio toliko željenu i iščekivanu titulu pobjednika turnira.
Nakon završetka finala najboljim momčadima i pojedincima turnira uručene su nagrade. Između ostalih uručili su ih direktor turnira Slaven Desnica, dopredsjednik Primorca, dogradonačelnik Grada Marijan Štopfer, a pokal pobjedniku i novom prvaku momčadi Tinja uručio je gradonačelnik Grada Ivan Knez. Organizator je na kraju svega zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u radu i podržali ovaj turnir, uz nadu da će sljedeće izdanje biti još kvalitetnije.


 TINJ – SV. FILIP I JAKOV 3:2


BIOGRAD – Biogradska dvorana. Gledatelja 800. Suci: Nikola Zelić (Varaždin) i Marinko Ćosić (Varaždin). Delegat: Denis Mršić-Noris (Biograd).
Strijelci:0:1 L. Mikas (13), 1:1 S. Erlić (17), 1:2 K. Mikas (23), 2:2 Vedrić (36) 3:2 S. Erlić (40). Igrač utakmice: Sandro Erlić.
TINJ: Šarlija, Žuža, Jurjević, Lazanja, S. Erlić, A. Erlić, Kamber, Sorić, Vedrić, Z. Erlić. Voditelj momčadi: Vedran Erlić
SV. FILIP I JAKOV: R. Baričić, Polegubić, L. Mikas, Vodopija, K. Mikas, Horvat, Milat, Majica, Morović, M. Mikas, Zrilić, Š. Mikas, Markić, I. Baričić. Voditelj momčadi: Šime Mikas.




 ZA 3. MJESTO: RAŠTANE – SIKOVO 3:1


BIOGRAD – Biogradska školska sportska dvorana. Gledatelja 500. Suci: Danijel Štorić (Vodice) i Ivan Tucak (Radonjić). Delegat: Denis Mršić (Biograd)
Strijelci: 1: 0 Đira (2), 1:1 Zrilić (10), 2:1 Lulić (25) 3:1 Medun (39).
RAŠTANE: Pedić, M. Gospić, Medun (1), Zrilić (1), Galešić, M. Katuša, Banović, E. Katuša , Lulić (1), Voditelj momčadi: Denis Galešić.
SIKOVO: Dražević, Jelovčić, Bugarija, Radman, Š. Klarin, Kresović Đira (1), Oljica, Paleka. Voditelj Marko Budanović.