Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Noći muzeja prvi put i Muzej antičkog stakla

Autor: Nenad Marčina

18.01.2010. 23:00
U Noći muzeja prvi put i Muzej antičkog stakla

Foto: Zvonko KUCELIN



‘Noć muzeja’, koja se održava u petak 29. siječna s početkom u 20 sati, a u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, Zadar dočekuje u potpunosti spreman. U odnosu na prošlu, 2009. godinu, njegova kulturna baština obogaćena je sa još jednom vrijednom ustanovom, Muzejom antičkog stakla. Što u Zadru, gradu starijem od vječnog Rima znači manifestacija Noć muzeja pokazuje i statistički podatak. U 2008. godini na Noć muzeja zadarski muzeji bilježe 2.000 posjetitelja, a lani preko 4.000. Povećanje više od sto posto. Na razini Hrvatske u ostalih 28 gradova za isto vremensko razdoblje povećanje je bilo samo četrdesetak posto. Prema svim najavama kustosa i ravnatelja zadarskih muzeja, ove godine Zadar bi trebao doživjeti još izražajniji ‘boom’ muzejskih posjetitelja.
Naime, svim zainteresiranim građanima taj dan svoje stručne usluge besplatno nude turistički vodiči, članovi Udruge ‘Donat’. Razgled stare gradske jezgre započinje u 17.00 sati sa Narodnog trga. 
“Ars medica et pharmaceutica”
Arheološki muzej priprema veliku izložbu nazivom “Ars medica et pharmaceutica” – rimski medicinsko-fermaceutski istrumenti iz fundosa Arheološkog muzeja. Bit će izloženo 140 predmeta, što istrumenata, poput raznoraznih pinceta, skalpela, sondi, što kutijica za lijekove, pribora za njihovo mješanje i pripravu. Naime, izložba će pratiti kratku povijest grčko-rimske medicine.
Uz razgledavanje stalnog postava Muzeja antičkog stakla, u Noći muzeja ponudit ćemo i druge zanimljive sadržaje za posjetitelje, ističe ravnatelj dr.sc. Ivo Fadić te pojašnjava: 
– Uz otvaranje izložbe umjetnički oblikovanog nakita od stakla autorica Ines Vlašić i Antonije Gospić, organizirat ćemo i mini modnu reviju, na kojoj će manekenke prezentirati dio kolekcije. Posjetitelji će također moći uživati u zvucima harfe i flaute, u izvedbi renomiranih glazbenica Diane Grubišić i Tamare Coha. Kao i dosad, nadodat će ravnatelj Fadić, jedinstvenu atrakciju Muzeja antičkog stakla čini i demo radionica puhanja stakla, koju će u Noći muzeja voditi Bojan Podhrački i njegov tim iz tvrtke „Podhraški”, jedine manufakturne staklo-puhačke radionice u Hrvatskoj.
“Varljiva stvarnost”
Bogatstvu ponuda priključio se i Narodni muzej. U Gradskoj loži multimedijalna izložba “Varljiva stvarnost”, autorice Irene Sertić, a koja je prilagođena mlađem uzrastu nudeći im svojevrsno putovanje kroz svijet mašte dočarat će se i ulogama mađioničara. Narodni muzej izložit će na Narodnom trgu automobile oldtimere koje će zainteresirani građani moći koristiti za svoju probnu vožnju. Muzej grada Zadra posjetiteljima nudi prigodnu izložbu starih razglednica iz fundusa Grada. Na Etnografskom odjelu osim stalnog postava organizirat će se predavanje naslova Urbana kultura. Na Prirodoslovnom odjelu NMZ u dijelu bivše Providurove palače u Medulićovoj ulici 2. posjetiteljima će biti na raspolaganju razgledavanje otvorene izložbe o životu i djelu zadarskog pravnika i botaničara iz XIX stoljeća, naslova Domenico Pappafava i njegova ostavšina rodnom Zadru.