Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ivici bolni gležanj za uspomenu

18.01.2012. 23:00
Ivici bolni gležanj za uspomenu


Ivica Kostelić drugi je trening spusta na čuvenom Streifu završio u zaštitnoj mreži nedaleko cilja, na čuvenom zavoju Querfahrt! Nakon sjajnog sedmog vremena na pretposljednjem, petom prolazu (0.61 zaostatka), kada su svi najbolji već bili u cilju, Kostelić je u zahtjevnom zavoju udario ramenom u kolac u punoj brzini, to ga je zarotiralo i – katapultiralo u zaštitnu mrežu. Kostelić se nije uspio izvući iako je sve pokušao, klizio je snijegom i završio u mreži. No, branitelj naslova pobjednika Svjetskoga kupa izašao je ubrzo sam iz spasonosne zaštite i spustio se do cilja, šokiran padom na mjestu gdje se vozi i do 140 kilometara na sat. Radi se o nezgodnom lijevom zavoju poslije skoka, na strmini koja, zakonom fizike, skijaša vuče na drugu stranu… Za “uspomenu”  Kosteliću ostaje bol u desnom gležnju i na donjem dijelu leđa rasparani kombinezon, posljedica leda na stazi.
– To je mjesto na kojem možete dobiti utrku, ali i završiti kao Ivica. Imate osjećaj da skačete u crnu rupu  – kaže Kanađanin Jan Hudec.
Prvi pregledi pokazali su da Kosteliću nisu stradala koljena pa su svi – odahnuli. Osjećao je tek bol u desnom gležnju, posljedica istegnuća, ali ni to ga nije moglo zaustaviti. Poslije pada na Streifu, u kojem je dobro prošao, Kostelić je otišao na trening slaloma. Ostalo je tek pitanje što će sve boljeti kada se mišići ohlade.
– Na treningu slaloma Ivicu je smetao taj gležanj. Poslijepodne se bol pojačala, ali fizioterapeut Zoran Pršo ledom je tretirao Ivičin gležanj – kaže direktor reprezentacije Vedran Pavlek.
– Ivica se do posljednjeg trenutka pokušao izvući, borio se do mreže! Sreća u nesreći je da nije ništa strašnije jer kažu da je pad izgledao jako ružno. Nakon takvih padova skijaše odvoze sa staze helikopterom.
Najbolje vrijeme drugoga treninga imao je četverostruki  pobjednik na Streifu Švicarac Didider Cuche. Natko Zrnčić-Dim imao je 26. vrijeme sa 2.23 sekunde zaostatka.
Drugi trening kasnio je dvadesetak minuta. Jedan od predvozača doživio je težak pad,  morali su ga helikopterom prebaciti u bolnicu s teškom ozljedom koljena…
Treći trening otkazan je još jučer. Vremenska prognoza je loša, očekuju se kiša i snijeg. Organizatori će imati pune ruke posla, past će dosta novoga snijega, pa je upitan čak i sutrašnji superveleslalom.
– To bi nam u ovom trenutku čak i odgovaralo – dodaje Pavlek.
U sklupu 72. Hahnenkamma još se voze spust u subotu te slalom u nedjelju koji se zbrajaju za kombinaciju.
Rezultati treninga: 1. Didier Cuche (Švi) 1:58.10, 2. Klaus Kröll (Aut) i Johan Clarey (SAD) 0.30, 4. Dominik Paris (Ita) 0.50, 5. Hannes Reichelt (Aut) 0.72, 6. Adrien Theaux (Fra) 0.79, 26. Natko Zrnčić-Dim 2.23 sekunde zaostatka.