Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na Višnjiku se nadaju borbi za vrh

Autor: Šime Ćurko

18.01.2013. 23:00
Na Višnjiku se nadaju borbi za vrh

Foto: Filip BRALA



Prvi cilj je izgurati ligu do kraja, što s obzirom na sve financijske poteškoće neće biti lako. Ako taj dio riješimo možemo razmišljati o rezultatu – kaže Goran Jovančević, trener Zadra


Gostovanjem u Rijeci kod Delfina vaterpolisti Zadra 1952 započet će petu sezonu u Prvoj B ligi. Momčad iz Rovinja dugogodišnji je zadarski poznanik, još iz vremena kada su ova dva sastava igrala u Drugoj ligi. Prošle sezone momčad s Višnjika imala je polovičan učinak i natjecanje završila na četvrtom mjestu u konkurenciji osam klubova. Zadrani očekuju do bi ova sezona trebala biti uspješnija.
– Prvi cilj je izgurati ligu do kraja, što s obzirom na sve financijske poteškoće neće biti lako. Ako taj dio riješimo možemo razmišljati o rezultatu. Imamo momčad koja može biti konkurentna u borbi za vrh i nadam se da ćemo to i potvrditi – kaže Goran Jovančević, trener Zadra.
Ove sezone u ligi su dva nova kluba, povratnik Kruna iz Osijeka te ZVK Mladost, sastav koji je zapravo druga momčad trofejnog kluba sa Save. Premda je Prva B liga posljednjih sezona imala različite prvake nijedan od tih sastava nije želio nastupati u Jadranskoj ligi. Tako je jaz između elitnog razreda i Prve B ligi toliki da se godinama ništa ne mijenja. Kada je osnovana Prva B liga bila je zamišljena kao svojevrsna premosnica između nižeg ranga i vjerojatno najjače lige na svijetu. Naime, do osnutka Prve B lige niži rang je bila Druga liga koja se igra isključivo u ljetnim mjesecima, pa je ovaj ligaški ustroj trebao biti korak naprijed. No, praksa pokazuje da iz Prve B lige nitko ne ide naprijed, niti itko ispada iz Jadranske lige.
Najbolji plasman u ligi Zadar je imao 2011. kada je bio treći, a ako je suditi prema tom dosegu lanjski je učinak bio korak natrag. U novu sezonu Zadrani ulaze uglavnom s domaćim snagama među kojima bi trebao biti i Marin Stipić, koji je na dvojnoj registraciji za splitski Mornar.
– Stipić će igrati za nas koliko mu to budu dopuštale obveze u Mornaru. U odnosu na prošlu sezonu imamo jednog novog igrača, Tonija Kalebića, koji je došao upravo iz Mornara. Nažalost, nedostaje nam zajedničkih treninga i to će nam sigurno biti otežavajuća okolnost – zaključuje Jovančević.
Raspored 1. kola: Delfin – Zadar (subota, Rijeka, 15 sati), Bellevue – Siscia, Opatija – Kruna Osijek, Salona – Mladost, Zagreb – Galeb MR.


NA Višnjiku završnica PH za kadete




Osim sa seniorima Zadar se tijekom sezone natječe s još četiri sastava. Riječ je o mlađim kadetima i kadetima, koji su i među najboljima u Hrvatskoj, potom mlađim juniorima i juniorima. Hrvatski vaterpolski savez nedavno je objavio i imena domaćina finalnih turnira za mlađe kategorija. Zadar će tako od 14. do 17. ožujka ugostiti završnicu Prvenstva Hrvatske za kadete (1999. i mlađi).