Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jaslice u Kalima za petero djece poskupjele za 300 kuna

19.01.2018. 09:29
Jaslice u Kalima za petero djece poskupjele za 300 kuna


S onom dobro poznatom Orwelovom „Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih" susreli su se početkom nove godine roditelji (podaci poznati redakciji, op. a.) petero djece iz mjesta u Općini Preko koji svakog jutra svoje mališane dovoze u jaslice Dječjeg vrtića Srdelica u Kalima.
Prema odluci Općinskog vijeća Općine Kali s kraja 2017. godine, za njih će od 1. siječnja 2018. cijena jaslica biti 300 kuna veća nego za roditelje koji žive na području Kali. Umjesto dosadašnjih 700, jaslice će plaćati tisuću kuna na mjesec.
– Dječji vrtić Srdelica, kao korisnika općinskog proračuna, Općina Kali sufinancira sa 700.000 kuna godišnje. Vrtić, pak, iz svojih prihoda pokriva samo materijalne troškove. Sami smo sagradili vrtić, otvorili jaslice, sami ga održavamo i ulažemo u njega i zbog toga smo se odlučili na poskupljenje za djecu koja dolaze iz drugih otočnih općina, objašnjava načelnik Općine Kali Marko Kolega.
Za načelnika Općine Preko Juru Brižića, koji je o potezu susjedne općine doznao od roditelje petero djece, odluka Općinskog vijeća Kali u najmanju je ruku neshvatljiva.
– Niti su nam to najavili, niti su nas o tome obavijestili. Istina, Općina Kali sagradila je vrtić i otvorila jaslice, ali mi i da hoćemo, zakonski ne možemo ulagati u drugu jedinicu lokalne samouprave. Zar ćemo sada tako početi dijeliti ljude, djecu na otoku? Zar pred zakonom i po Ustavu nismo svi isti, pita se Brižić i dodaje da mnogo djece iz susjednih općina dolazi u Dječji vrtić Lastavica u Preku i svi plaćaju istu cijenu. Poludnevni boravak plaćaju 250, a cjelodnevni 500 kuna.
Sve troškove za ovaj vrtić jedino i isključivo snosi Općina Preko, koja je otvorila i tri područna vrtića, u Sutomišćici, Lukoranu i Ugljanu. Osim toga, ističe, iz Kali, Kukljice i sa susjednog Pašmana mnogo djece i mladih dolazi na slobodne aktivnosti u općinu Preko, treniraju nogomet u NŠK Sv. Mihovil, ali nikada nikome nije palo na pamet da ih dijeli i radi razliku. Cijene i prava za sve su uvijek bili isti!
– Nažalost, nisu iste i obaveze jedinica lokalne uprave, jer, konkretno, NŠK Sv. Mihovil Općina Preko sufinancira 95 posto, a ostale općine ili malo i nikako. A razliku u cijeni jaslica u Kalima, što mjesečno za petero djece iznosi 1500 kuna, Općina Preko pokušat će roditeljima na neki način nadoknaditi. Ali o tom problemu moglo se i trebalo razgovarati drukčije i u konačnici ga rješavati drukčije, smatra preški načelnik.