Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HUMANA NIT Osim potrebitim sugrađanima, zadarski Caritas sada pomaže i ljudima s Banovine

19.01.2021. 09:57


Nakon razornog potresa koji je pogodio područje Banovine, Caritas Zadarske nabiskupije osim što nikada ne prestaje pomagati svojim sugrađanima, aktivno se uključio i u pomaganje obiteljima koje su stigle u zadarski kraj – bilo da je riječ o rodbini, prijateljima ili o jednostavno dobrim, nepoznatim ljudima koji su im nesebično ponudili smještaj dok god to bude potrebno.


Pomoć uvijek stigne u prave ruke
– Pomažemo na razne načine, kako god i koliko god možemo. Upravo me nazvao jedan mladi budući otac koji je stigao u Zadar iz potresom pogođenog područja i zamolio da mu osiguramo barem manju količinu dječjih potrepština, mlijeka i pelena kako bi imao ‘za prvu ruku’. Prilagodili smo se situaciji pa tako, primjerice, kuhamo tople, gotove obroke ili, pak, dostavljamo hranu tim obiteljima kojih je odmah, neposredno nakon potresa u prvom valu bilo 30-ak. Najviše ih je stiglo na otok Vir, ali ima ih i u Bibinjama, Petrčanima i u samom gradu. Osim toga nastojimo im i staviti na raspolaganje stručnjake u našem Obiteljskom savjetovalištu za psihološku pomoć nakon traume i šoka kojeg su doživjeli. Kad su ti ljudi u pitanju, imamo odličnu suradnju i s našim kolegama u sisačkom Caritasu i naravno, stalno smo u kontaktu i s našim Stožerom i Crvenim križem tako da pomoć uvijek stigne u prave ruke, rekla je Mirjana Tadić zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije.


I treći put uspješno povukli sredstva
Već tri godine zaredom iz Europskog socijalnog fonda Caritas Zadarske nadbiskupije uspješno povlači sredstva i implementira ih u dvije pučke kuhinje u Zadru i Benkovcu i u socijalnu samoposlugu, kao i kroz druge projekte koje ima u Caritasu, kao što je, primjerice, bila podjela školskog pribora i torbi, sportske opreme za djecu iz siromašnih obitelji, bogatih paketa hrane i raznih drugih artikala, posuđa i ostaloga za kućanstvo. Riječ je podsjećamo, o projektu pod nazivom – »Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći«. Za taj projekt 85 posto sredstava osigurava Fond europske pomoći za najpotrebnije (FEAD)., a 15 posto nadležno ministarstvo. Podjela materijalne pomoći iz tog programa uključuje mjesečnu podjelu paketa pelena, vlažnih maramica i zaštitnih krema, školskih torba i paketa školskog pribora te školske knjige, komplete sportske opreme kao što je, primjerice, odjeća i obuća za nastavu tjelesnog odgoja i sporta kojim se dijete bavi, podjelu komplete kuhinjske opreme kao što su zdjele, tave, tanjuri i pribor za jelo, posteljina i ručnici te higijenske potrepštine.
Korisnici primanja ove pomoći su obitelji koje žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva – višečlane obitelji, samohrani roditelji, umirovljenici bez podrške obitelji, samci čiji prihodi nisu dostatni za podmirenje svih potreba i obveza, nezaposleni, oni koji su zaposleni, ali za svoj rad ne primaju plaću koja je dovoljna za mjesečne obiteljske potrebe ili, pak, plaću ne primaju redovito.




Prenoćište otvoreno već od 14 sati
– I program te pomoći je krenuo pred Božić, a mi smo ga podijelili u faze pa smo tako u prvoj fazi dijelili hranu koja je prioritetna i u to smo uključili obitelji koje su stigle s područja Banovine te ljude iz Kistanja gdje ima dosta staračkog i samačkog stanovništva kojemu je potrebna pomoć. Sad ćemo uskoro u sklopu druge faze početi dijeliti higijenske potrepštine, pelene, hranu za djecu, objasnila je Tadić.
Naglasila je kako unatoč situaciji u kojoj živimo zadarska i benkovčka pučka kuhinja nikada nisu ostale bez kvalitetnih namirnica i toplog obroka za svoje korisnike kojih je svakodnevno u Benkovcu 100-ak, a u Zadru oko 300. Ista je situacija sa zadarskom socijalnom samoposlugom koju cijelo vrijeme pomaže sam Caritas, ali i Grad te Županija kao i brojni donatori tako da police doista nikada nisu bile prazne.
A, što se tiče jedinog zadarskog Prenoćišta za beskućnike »Sv.Vinko Paulski« koje se također nalazi pod okriljem Caritasa Zadarske nadbiskupije, od 1. prosinca lani, vrata su otvorena već od 14 sati. Trenutačno to je jedini dom za devetero ljudi. Tamo borave u toplom poštujući sve epidemiološke mjere.