Kune sve brže bježe iz džepa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadrani o europskim cijenama i hrvatskim plaćama
Autor: 
Hrana je posebno poskupila, posebno zdrava hrana, voće i povrće. Ulje je 20-ak kuna, to je strašno. Tranzicija valute sigurno neće biti laka, naše su plaće ispod europskog standarda, a porast će možda tek malo. Osim toga, državni nameti, porezi su preveliki, komentira Antonija
Vedran SITNICA/Marin GOSPIĆ
Građani se žale na skupo povrće i voće

Svakim danom cijene sve više rastu, teško je ne primjetiti da za isti iznos novca kupujemo sve manje i manje. Kako skaču cijene energenata, razumije se, rastu i cijene hrane, općenito, život postaje itekako skuplji.
Neizbježna tema je uvođenje eura, kao i predviđanja kako će i koliko utjecati na našu platežnu moć. U svemu je tome najveće pitanje - hoćemo li uz europske cijene imati i europske plaće.

Prognoze s Kalelarge

Prošetali smo Kalelargom kako bismo provjerili kako razmišljaju Zadrani, gdje uočavaju najveći porast cijena i što očekuju nakon promjene valute. Uz mnogo kritičkih promišljanja i zabrinutosti, čuli smo i mnogo šala što je jasan pokazatelj neslomljivog dalmatinskog duha.
Gospođa Mirjana komentira da je sve skuplje, posebice kruh, kućanske potrepštine i benzin, dok su plaće već dugo iste.
Međutim, Robert Perinović ne primjećuje poskupljenje, a razlog je taj što kupovinu obavlja njegova supruga.
- Ja ne kupujem, kupuje žena. Doduše, našali se i ona nekad da bi joj trebalo još tisuće eura kad ode na pijacu, kroz smijeh priča Perinović koji smatra da će nakon uvođenja eura cijene ostati iste.
Također, Perinović misli kako će porasti vrijednost eura pa ćemo imati veću platežnu moć.
No, Dinko se ne slaže, ističe veliko poskupljenje benzina, kao i ostalih neophodnih stvari.
- Ne želim biti negativan, ali sve je skuplje, trošimo sve više, naše plaće to ne mogu pokriti. A euro će nam samo odmoći, mislim da će cijene rasti još više, kazuje Dinko i zaključuje da je to, između ostalog, razlog silnog iseljavanja.

Energenti pokreću lanac poskupljenja

Zvone komentira da razlog porasta cijena neće biti euro, već sve skuplji energenti.
- A kad je riječ o benzinu, ja uvijek ulijevam za 200 kuna, šali se Zvone.
Upozorava i na psihološki efekt eura, točnije da ćemo imati percepciju da imamo manje dok budemo gledali iznos plaće u tri znamenke.
Iva Šestan je studentica koja prati događanja, predviđanja i razmišlja o svemu tome.
- Stvarno je sve poskupilo, osnovne namirnice kao što su kruh, mlijeko i ulje. Istraživanja u zemljama koje su ranije uvele euro pokazuju da je rast cijena bio minimalan, ali nekako ne vjerujem u to, mislim da ćemo radi jednostavnosti poslovanja zaokruživati i da će sve postati još skuplje. Također, iako se najavljuje rast plaća, ne vjerujem da će to biti nešto značajno. Iako, ja sam studentica i sad je minimalna satnica 30 kuna, a sjećam se kada sam radila za satnicu od 18 kuna. Ali kada govorimo o prosječnoj hrvatskoj plaći, bojim se da neće još dugo biti dovoljna za ispunjavanje osnovnih potreba, priča Iva.

Veliki porezi

Antonija Gospić govori da je sve skuplje barem nekoliko kuna što u konačnici dovodi do toga da se potroši 50-ak kuna više u kupovini istih namirnica kao prije.
- Hrana je posebno poskupila, posebno zdrava hrana, voće i povrće. Ulje je 20-ak kuna, to je strašno. Tranzicija valute sigurno neće biti laka, naše su plaće ispod europskog standarda, a porast će možda tek malo. Osim toga, državni nameti, porezi su preveliki, komentira Antonija.
Gospođa Ljubica kazuje da ništa ne može izdvojiti jer je, kako ističe, sve skupo.
- Hrana, kućanske potrepštine, ma sve. Mirovina je jadna, a bit će nam još i teže, govori gospođa Ljubica i zaključuje da euro nipošto neće pomoći.
- Euro nikad nikome nije pomogao kad je u pitanju standard, dodaje Ante.
Tea također naglašava porast cijena hrane i goriva, ali zanimljivo, dodaje kako je najamnina sve skuplja.
Sve u svemu, naši sugrađani uglavnom osjećaju poskupljenja i euro dočekuju sa strepnjom, a vrijeme će pokazati jesu li očekivanja bila opravdana ili je, pak, strah od promjena duboko ukorijenjen u nama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)