Prema popisu Zadar ima 70 829 stanovnika, a prema PU zadarskoj 81 509

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarski gradonačelnik Branko Dukić o Popisu stanovništva
Konkretno, broj osiguranih osoba HZZO-a na području grada Zadra na dan 3. siječnja 2022. je 75 242, dok prema podacima PU zadarske na jučerašnji dan prebivalište na području grada Zadra ima 81 509 osoba, a boravište njih još 2013, ističe gradonačelnik Dukić osvrnuvši se na Popis stanovništva po kojemu Zadar ima 70 829 stanovnika
Marin GOSPIĆ
Gradonačelnik vjeruje da će mladi pronaći poslovni izazov i budućnost u svom gradu

Zadarski brojevi bolji su od većine ostalih hrvatskih gradova i sjedišta županije te je pad u našoj županiji ispod prosjeka, no to ne mijenja ozbiljnost situacije. U Zadru je manje stanovnika nego prije 10 godina. Konkretno za 4233 ili 5,6 posto manje u odnosu na oko 10 posto manje na razini države, komentirao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić podatke Popisa stanovništva.

Različite brojke

Podaci koje su imali do sada nisu ukazivali na ovakav rezultat.
- Konkretno, broj osiguranih osoba HZZO-a na području grada Zadra na dan 3. siječnja 2022. je 75 242, dok prema podacima PU zadarske na jučerašnji dan prebivalište na području grada Zadra ima 81 509 osoba, a boravište njih još 2013, dodaje Dukić.
Uzmemo li u obzir podatke s Popisa stanovništva po kojem u Zadru živi 70 829 stanovnika i podatke PU zadarske, dolazimo do razlike od 10 680 stanovnika. Pridodamo li tome i osobe koje imaju prijavljeno boravište, razlika je 12 693 stanovnika.
Dukić ističe kako u Zadru bilježe rekordne brojke zaposlenih u porastu su novi obrti, tvrtke.
- Nažalost, Hrvatskoj se događa što i svim novim članicama Europske unije po njihovu ulasku i otvaranju tržišta rada gdje se ljudi bez ikakvih kvota i posebnih dozvola nikad lakše mogu zaposliti i unovčiti svoje znanje i svoj rad. No, to je sloboda koju smo htjeli. Na svim je razinama vlasti u Hrvatskoj stvoriti takve uvjete da na koncu ostanak ipak bude najbolji izbor, rekao je Dukić.
Postoji i još jedna realnost, negativni prirodni prirast što je također nešto što nije obilježje Hrvatske nego cijele Europe.
Ključno pitanje koje se postavlja je što se s razine lokalne samouprave može napraviti po tom pitanju.
- I bez popisa prepoznali smo važnost podizanja standarda za mlade obitelji u Zadru i bilježimo nove trendove koji nude optimizam. Zbog realnih potreba otvaramo svake godine nove vrtićke odjele. Trenutno se uređuje jedan vrtić, a uskoro počinje gradnja novog. Prošle godine rođeno je 90 djece, odnosno tri razreda učenika više nego prethodne godine. Postoji velik interes za novih 100 stanova POS-a čija je gradnja u tijeku..., nabrojio je Dukić.

Pronatalitetna politika

Nedavno je izašao službeni podatak po kojem je Grad Zadar 2020. bio vodeći grad po rastu sredstava uloženih u obrazovanje, a slijedi izgradnja nove škole i širenje kapaciteta dviju najopterećenijih.
- Od ove smo godine krenuli s novom pronatalitetnom mjerom kojom iz proračuna izdvajamo 35 tisuća kuna za treće i svako sljedeće novorođeno dijete u obitelji. Kreće se i s programom najma stanova za mlade obitelji po poticajnim cijenama, ističe gradonačelnik Dukić.
Istovremeno, u tijeku su ulaganja u izgradnju novog poduzetničkog inkubatora i prvu fazu gospodarske zone. Sufinancira se izgradnja studentskog doma i menze, osigurana su sredstva za novi nastavni kompleks zadarskog Sveučilišta.
- Kako se pad broja stanovnika nije dogodio preko noći tako neće niti brzo porasti broj stanovnika. Mi moramo napraviti sve kako bismo uhvatili ekonomski korak s razvijenijim članicama EU-a i to i radimo. Imamo prostora za optimizam, komparativne prednosti i u smislu kvalitete života na području u kojem živimo. Siguran sam kako će u budućnosti dobar dio onih koji su svoj posao i bolju budućnost odlučili potražiti izvan Zadra i Hrvatske pronaći poslovni izazov i budućnost u svom gradu, optimističan je gradonačelnik Dukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)