Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bujan: “Igra nam samo pobjeda”

18.02.2011. 23:00
Bujan: “Igra nam samo pobjeda”


Cijeli tjedan smo tu, igrali smo s Rusima u Eurochallenge kupu, ali nismo nigdje putovali, što nam je omogućilo da odradimo dobre treninge. Vjerujem da potpuno spremni dočekujemo Budućnost


Zadrani će  večeras u Krešinom domu pokušati pobijediti Budućnost,  te tako najmanje na jedan dan  pobjeći sa začelja Jadranske  lige, budući da Crvena zvezda,  koja ima omjer 6-14,  baš kao i Zadar, ali  bolju međusobnu koš  razliku, sutra igra gradski derbi protiv Partizana. S druge strane,  momčad iz Podgorice nalazi  se na diobi trećeg mjesta s  Olimpijom (omjer 12-8), a  pobjedom na Višnjiku mogla  bi privremeno zasjesti i na  sam vrh ljestvice, na kojemu  su sada Krka i Partizan (13-7).  Budućnost je prošli tjedan peti put osvojila kup Crne Gore,  pobijedivši lako Mogren u polufinalu i Lovćen u finalu, a za  razliku od Zadra, ovaj tjedan  nije imala europskih obveza,  budući da je još ranije ispala u  prvom krugu Eurokupa. U  prošlom kolu regionalne lige,  Podgoričani su kod kuće dobili Cedevitu 93:90, ali su na  gostovanjima u posljednje vrijeme uglavnom bilježili poraze. Zvezda ih je dobila  63:55, Radnički 75:68, a Igokea 80:70. Zadrani su, pak,  ohrabreni pobjedom protiv  Igokee prije dva tjedna, te  plasmanom u finale kupa  Krešimira Ćosića i vjeruju da  će večeras pokazati da  im je forma u uzlaznoj  putanji.
Zadrani spremni
– Znate i sami koliko je ovo  značajna utakmica za nas. Budućnost ove sezone ima  odličan omjer i sasvim sigurno  može ovdje igrati rasterećeno.  Potpuno je jasno da nam u  ovoj utakmici igra samo pobjeda i napravit ćemo sve da je  ostvarimo – kaže Tihomir Bujan.
Iako će biti bez Jakova Vladovića i Šime Olivarija, dok je  nastup Chestera Masona pod  znakom upitnika, zbog udarca u kuk, kojeg je dobio na  utakmici protiv Lokomotiv  Kubana, trener Zadra ističe  kako je njegova momčad  spremna za utakmicu.
– Dosta dobro smo trenirali  ovih dana. Cijeli tjedan smo  tu, igrali smo s Rusima u  Eurochallenge kupu, ali nismo nigdje putovali, što nam je  omogućilo da odradimo dobre treninge. Vjerujem da  potpuno spremni dočekujemo  Budućnost.
Najkorisniji igrač crnogorskog prvaka ove sezone je  Vladimir Dragičević, krilni  centar, koji je za 32 minute na  prosjecima od 15,3 poena i 7,2  skokova (val.19,1), a odmah  do njega je kirlo Marko Simonović, koji igra 35 minuta  po susretu, uz prosjek od 13,6  poena i 5 skokova (val. 14,5).  Pod košem su i Marko Šćekić  (22min, 8,6p, 4,4sk), te mladi  Bojan Dubljević (+12min,  4,1p, 2,8sk).
Agresivna vanjska  linija
Prvi razigravač Nikola  Otašević prosječno igra 21  minutu, uz učinak od 6,2 poena i 3,1 asistenciju, dok je  Aleksej Nešović, Zadrov krvnik iz prve ovosezonske  utakmice, nedavno slomio nogu i neće biti u sastavu.  Nešović je tada zabio koš u  posljednjoj sekundi za produžetak, a ostvario je valorizaciju 31. Otaševiću će tako  najviše pomagati Vladimir  Mihailović (19min, 6,8p,  1,1as), a gosti će se uzdati i u  šut Gintarasa Kadziulisa  (+16min, 7,7p), iskusnog Litavca, koji je protiv Zadra  zabio uvjerljivo najviše poena  ove sezone, 23. U vanjskoj  liniji su i Sead Šehović  (+14min, 6p), te Aleksa Popović (14min, 4,3p), a s obzirom na probleme s ozljedama, moguće je da će trener  Radonjić koristiti i nekoga od  mlađih igrača.
– Riječ je o nezgodnoj  momčadi, koja nema mnogo  visokih igrača, ali igra dosta  brzo, pokretljivo i prijeti i  izvana i iznutra. Njihova osnovna karakteristika je agresivnost i brzina. Osim toga,  gro momčadi i trener su već  više godina zajedno, dakle,  već godinama gaje jedan sustav igre, što im je sigurno  dodatna snaga – smatra Bujan.
Zadarski strateg je,  međutim, još jednom istaknuo kako je siguran da će  njegova momčad Budućnost  dočekati spremna, te da će  dati sve od sebe da večeras, uz  podršku s tribina, osvoji dva  iznimno važna boda u borbi za  ostanak u NLB ligi.
 


NLB liga




Raspored 21. kola: Danas: Zadar – Budućnost (19), Igokea –  Krka (16), Radnički – Cibona (17),  Olimpija – Cedevita (18). Nedjelja:  Zagreb – Široki (17), Crvena zvezda – Partizan (19). Nymburk –  Hemofarm (igrano sinoć).


 


Špralja “out” do kraja NLB lige


Posljednjih šest utakmica NLB lige, Široki će najvjerojatnije odraditi bez kapetana Šime Špralje, javlja kosarka.hr. Naime, tijekom završnog turnira kupa BiH, zadarski je centar, koji je bio jedan od najzaslužnijih za pobjede protiv Igokee i Bosne, pogoršao ozljedu, koja bi ga mogla odvojiti od parketa na duže vrijeme. Kronična ozljeda leđa stvarala mu je probleme kroz veći dio sezone, no puno utakmica je odigrao pod injekcijama. Prema riječima trenera Ivana Velića, Špralja neće nastupiti na sutrašnjoj utakmici NLB lige protiv Zagreba, a mogao bi propustiti svih šest preostalih utakmica u ovom natjecanju, jer je posljednje kolo na rasporedu za manje od mjesec dana.
– Špralja mora mirovati najmanje tri tjedna. Nakon toga mu slijedi postupno vraćanje u trenažni proces i bojim se da ćemo bez njega morati do kraja NLB lige – rekao je Velić za kosarka.hr.


 


Longin: “Kada pobijedimo, bit će lakše”


Branimir Longin jučer je bio kudikamo boljeg  raspoloženja negoli nakon utakmice protiv Lokomotiva. Kako i ne bi kada su u klubu potvrdili da će  ostati do kraja sezone.
– Sigurno da mi je lakše i jako sam sretan zbog  toga.
O utakmici s Budućnosti Brane, pak, kaže sljedeće.
– Svaka sljedeća utakmica nam je najbitnija pa tako  i ova. Dobro smo trenirali i ako uđemo kako treba,  mislim da možemo dobiti Budućnost. Riječ o jako  dobroj, kvalitetnoj momčadi, ali uz naš pravi pristup,  čvrsto i koncentrirano od prve do posljednje minute,  vjerujem da ćemo pobijediti. Mnogo bi nam to značilo  u borbi za ostanak u NLB ligi.
Kakav je večerašnji protivnik?
– Dosta agresivan i čvrst na lopti. Takvu igru, kakvu  oni gaje, mi moramo pokazati večeras, samo još  čvršće, još jače, još borbenije od njih. Vjerojatno to  neće biti za oko lijepa utakmica, ali će sigurno biti vrlo  borbena.
U nedjelju će Zvezda igrati protiv Partizana.
– Prvo trebamo odraditi našu utakmicu, a onda  ćemo vidjeti kako će se stvari dalje razvijati. Ali ako mi  ovo dobijemo – zastao je na trenutak pa se  ispravio.
– Kada mi ovo dobijemo, sve će biti lakše –  optimistično zaključuje Longin.
Na produljenje ugovora iskusnog beka, osvrnuo se  i Tihomir Bujan.
– Bez obzira na to što to možda publika ne vidi, on  nam je sigurno pomogao i do sada, u nekim stvarima  koje se ne vide na samoj utakmici. Jer momčad ne igra  samo tih 40 minuta, nego imamo i treninge i putovanja  i vrijeme izvan utakmice. Mislim da nam je u tom  segmentu već dosta pomogao, a očekujem od njega  mnogo veću pomoć i na samim utakmicama – rekao  je trener Zadra.


 


Pratimo tržište


Planira li Zadar u skoro vrijeme dovesti pojačanje na poziciji centra,  zanimalo je novinare na jučerašnjoj press konferenciji.
– Normalno je da se tokom sezone uvijek prati tržište i mi razmatramo  nekoliko igrača, ne samo na toj poziciji. Sezona je takva, turbulentna i  jednostavno su sve stvari otvorene. Skupljamo informacije, analiziramo,  gledamo i u datom trenutku ćemo vidjeti hoće li trebati reagirati i u kojem  pravcu će to biti. Ne bi uopće govorio o imenima, niti je to sada bitno –  odgovorio je Bujan.
O Mirzi Ahmetbašiću, 23-godišnjem beku, koji je odradio nekoliko  probnih treninga na Višnjiku, trener Zadra se pohvalno izrazio.
– Momak sigurno ima potencijala. Fizički je vrlo snažan. Koliko sam vidio  na nekim snimkama i na samim treninzima, mislim da može dobro odigrati  na poziciji jedan. Ali o nekim potpisivanjima i dolascima je u ovom trenutku  bespredmetno govoriti. I on je jedan od tih igrača, o kojima prikupljamo  informacije. Dobili smo neke preporuke, bio je tu, vidjeli smo ga i ako nam  u budućnosti bude interesantan, znat ćemo kako reagirati.


 


Budućnost samo jednom slavila u Zadru


Zadar i Budućnost do sada su u regionalnoj ligi odigrali ukupno 15  susreta, a Zadrani su bili uspješniji (9-6). Na Morači je omjer 5-3 u korist  Podgoričana, koji su, međutim, samo jednom osjetili slast pobjede u Zadru.  Bilo je to u pretposljednjem kolu sezone 2003./2004., kada su pobijedili u  Jazinama u utakmici preko 200 koševa. U sastavu Zadra, od današnjih  igrača, tada su bili Jakov Vladović i Ive Ivanov.
2001./2002. Budućnost – Zadar 93:88, Zadar – Budućnost 79:68.
2003./2004. Budućnost – Zadar 91:100, Zadar – Budućnost 101:107.
2004./2005. Budućnost – Zadar 95:97, Zadar – Budućnost 91:69.
2006./2007. Budućnost – Zadar 84:85, Zadar – Budućnost 80:47.
2007./2008. Budućnost – Zadar 100:73, Zadar – Budućnost 86:81.
2008./2009. Budućnost – Zadar 85:75, Zadar – Budućnost 92:69.
2009./2010. Budućnost – Zadar 97:81; Zadar – Budućnost 83:78
2010./2011. Budućnost – Zadar 105:92.