Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vlada u panici zbog izručenja Purde Srbiji

18.02.2011. 23:00
Vlada u panici zbog  izručenja Purde Srbiji


Jača pritisak na BiH i na Srbiju, a hrvatska Vlada i ministar pravde BiH Bariša Čolak, još se nadaju da će tužiteljstvo Srbije povući zahtjev za izručenjem


Sud BiH  donio je odluku kojom je  dopustio izručenje hrvatskog branitelja Tihomira  Purde pravosudnim tijelima Srbije, potvrđeno je u  petak u sjedištu Suda BiH u  Sarajevu. Prema zakonu,  strane u postupku u roku  od tri dana mogu uložiti  priziv na tu odluku. O tome  će odlučivati prizivno vijeće  suda BiH koje. No, kakva  god bude odluka prizivnog  vijeća, u slučaju žalbe, pravorijek u cijelom slučaju  imat će ministar pravde  BiH Bariša Čolak. On ima  zakonsku mogućnost prihvatiti, ali i preinačiti odluku  suda ako u spisu ne nađe  dovoljno dokaza za  izručenje.
– Načelno nisam vezan  odlukom suda. Zakon kaže  da ministar pravde BiH, nakon što sud donese pravomoćno rješenje jesu li ispunjene pretpostavke za  izručenje, donosi konačnu  odluku o tome je li  izručenje dopušteno ili ne –  objasnio je Čolak za naš list,  ne želeći komentirati konkretan slučaj. “Svakako moram postupiti po zakonu.  Spis još nisam vidio, jer je u  Sudu BiH. Tek nakon što  žalbeno vijeće donese svoju  odluku, dobit ću ga i  proučiti, te odlučiti”, objasnio  je Čolak.
Saslušanje Purde
No, izvjesno je da velik pritisak čeka toga dugogodišnjeg  dužnosnika HDZ-a BiH,  stranke koju Jadranka Kosor  podržava izravno, a Ivo Josipović neizravno. Odluka o  Purdinu izručenju, naime, u  hrvatskoj je vladi očito izazvala paniku, jer je premijerka  Kosor najavila čak i sjednicu  Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon što je jučer objavljeno da je Sud BiH u prvome  stupnju dopustio izručenje.
Ta panika možda i jest razlog zbog kojeg je Čolak u  izjavi za naš list sugerirao kako  tužiteljstvo Srbije još uvijek  može povući zahtjev za  izručenjem Purde. “Svo vrijeme ekstradicijskog procesa  tužiteljstvo Srbije može povući zahtjev. Predstojećeg ponedjeljka istražni sudac iz  Srbije saslušat će Purdu, pa ta  mogućnost nije nerealna”, kazao nam je Čolak. U tužiteljstvu u Beogradu, međutim,  jučer se nisu javljali na telefone.
Jučerašnja odluka o  izručenju veliko je iznenađenje, jer je proteklih dana  izgledalo da su tri strane pronašle elegantan način da se  problem riješi na opće zadovoljstvo, a da pritom nitko ne  izgubi obraz. Beograd je, naime, najavio spremnost da u  ponedjeljak Purdu sasluša u  Sarajevu, te nakon toga iznova  odlučuje o zahtjevu za  izručenjem. Purdin branitelj  Josip Muselimović, koji će u  ponedjeljak podnijeti žalbu na  rješenje, kazao nam je jučer  kako je sud odluku donio ne  jučer, nego još u srijedu, 16.  veljače. “Ni ja dva dana nisam  znao da je sud zasjedao. Sve je  to vrlo neobično, jer znači da  je sudsko vijeće zasjedalo  premda je znalo da je za 21.  veljače zakazano saslušanje  Purde u Sarajevu. Zašto su  uopće odlučivali tako brzo,  kad nisu vezani rokovima, pa  su odluku mogli donijeti i bilo  koji dan kasnije?”, posumnjao  je Muselimović, ne želeći ipak  konkretizirati sumnju.
Izvan kontrole
Kako bilo, ova je situacija  iznimno nepovoljna za hrvatsku vladu, jer se iz dana u dan  potvrđuje da je sudbina hrvatskog branitelja, kojega hrvatska vlast smatra nevinim,  posve izvan sposobnosti  vlade da upravlja situacijom. Odbije li Srbija, zbog  svojih razloga, povući zahtjev za izručenjem, a žalbeno vijeće Suda BiH ne  popusti pritisku, moglo bi  se dogoditi da Jadranki Kosor ne preostane ništa drugo nego da pribjegne tajnovitim dogovorima s Čolakom, pa i Draganom  Čovićem, po skrivenoj stranačkoj liniji, sve u silnoj  želji da izbjegne sramotu  koja će puknuti premjeste li  Purdu onamo gdje je već  mjesecima čamio nakon što  su ga, uhićenog u Vukovaru, strpali u logor. Dogodi li se, dakle, da Bariša  Čolak vlastitom odlukom  odbije izručenje, rodit će se  trajna sumnja da Purdu nije  oslobodio zakon, nego neka tajna veza mostarskog i  zagrebačkog HDZ-a. A sve  se još davno moglo izbjeći,  samo da su Bajić i ministri  2007. radili svoj posao.
 


Kosor: Žrtva režima Slobodana Miloševića




Premijerka Jadranka Kosor izjavila je jučer da je “Tihomir Purda žrtva  montiranog procesa kojeg je pokrenuo Miloševićev režim”, te da “odluka  suda BiH nije konačna”.
– Uvjerena sam da će srbijansko tužiteljstvo nakon što sasluša  Tihomira Purdu imati prilike doći do relevantnih činjenica. A prva je ta da  je njegov iskaz dan u neljudskim uvjetima, da je iskaz bio iznuđen tijekom  zatočeništva u srbijanskim logorima Purda bio mučen i ponižen, da mu  je bilo poniženo, ugroženo i uništeno njegovo dostojanstvo, a svakako i  njegovo zdravlje. I iznad svega njegova sloboda, rekla je Kosor. Dodala  je da je “uvjerena da će sve institucije, osobito one neovisne, učiniti sve  da nas prestanu opterećivati posljedice Miloševićeva režima čiji je  rušilački stroj nasrnuo i na Hrvatsku i na BiH”.
(Z. C.)


 


Kandić: Osnovane sumnje u dokaze


– Za očekivati je da će odluka o izručenju Tihomira Purde kao  presedan utjecati na mnoge druge predmete, odnosno na njihovo  preispitivanje, obzirom da je optužen  samo na osnovu priznanja u  srpskom logoru. Naime, prema postojećim informacijama, u tom  predmetu nema ni izjava svjedoka niti su žrtve identificirane – kaže  Nataša Kandić, direktorica nevladine udruge Fond za humanitarno  pravo. Ona ocjenjuje da postoje nedoumice i sumnje da li su dokazi  srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine protiv Purde relevantni. “Što se  tiče bosanskog suda, on je mogao donijeti ovakvu odluku, ali i  proglasiti univerzalnu nadležnost, sam otvoriti istragu i utvrditi ima li  dokaza za optužbe. Međutim, sud se odlučio prebaciti vrući krumpir na  srbijansko pravosuđe”, istaknula je Kandić. Iz srbijanskog Tužiteljstva  za ratne zločine još nema reakcija jer im još nije stigla potvrda o  ekstradiciji.
(B. O. I.)