Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Don Ivan Grubišić želi biti župan, ne gradonačelnik

Autor: Zlatko Crnčec

18.02.2013. 23:00
Don Ivan Grubišić želi biti župan, ne gradonačelnik

Foto: PIXSELL



Kandidirat ću se za župana jer želim ponijeti lakši križ. Od kandidature za gradonačelnika odustao sam jer treba biti realan s obzirom na moje godine, kaže Grubišić


Umirovljeni svećenik i saborski zastupnik Ivan Grubišić na lokalnim izborima u svibnju ove godine kandidirat će se za župana Splitsko dalmatinske županije, a ne za gradonačelnika Splita. On je to objavio jučer nakon što je doznao za rezultate istraživanja javnog mnijenja po kojima uvjerljivo vodi i u gradu i u županiji.
– Kandidirat ću se za župana jer želim ponijeti lakši križ. Od kandidature za gradonačelnika odustao sam jer treba biti realan s obzirom na moje godine.
Nema trgovine
Funkcija župana mi sliči na župnika. Imao sam župu s 40.000 stanovnika. Sad bih dobio još samo jednu nulu, rekao je Grubišić za naš list. Dodao je da međutim da je kandidatura za župana njegova želja, ali da će konačnu riječ ipak imati Senat njegovog Saveza kojeg čini 11 ljudi i čiju će odluku ipak poslušati.
– Po istraživanjima u Splitu pobjeđujem već u prvom krugu tako da postoji logika da se tu i kandidiram. Ali zbog razloga koje sam naveo radije bih se kandidirao za župana, rekao je Grubišić. Dodao je da Hrvatskoj trebaju korijenite promjene i “treći put” koji bi svoj početak po njegovu mišljenju trebao imati u Splitsko dalmatinskoj županiji i Splitu.
– To što bi me SDP eventualno podržao za župana njihova je stvar. Tu nema nikakve trgovine. Ali s njima nisam dogovorio nikakvu koaliciju jer mi ne koaliramo s političkim strankama. To je naše pravilo, rekao je Grubišić. Dodao je da je nedavno podržao nezavisnog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Vladimira Ferdeljija kojeg podržavaju i HSS i HSLS.
– Oni su ponudili da oni zauzvrat podrže mene, ali ja sam im rekao da ne treba, rekao je Grubišić.
Podrška SDP-a
Inače Splitsko dalmatinska županija je uz Ličko senjsku, Zadarsku i Karlovačku jedina u kojoj HDZ ima župana cijelo vrijeme od prvih lokalnih izbora održanih 1993. godine. Međutim, Grubišić se ne boji prljave kampanje.
– Ako bi oni kojim slučajem išli prljavo ja bih i dalje bio fer prema njima i ne bi o njima govorio negativno. Samo bih ponavljao našu krilaticu – “Mi ne lažemo, mi ne krademo”, rekao je Grubišić.
Što se tiče splitsko dalmatinskog SDP-a gotovo je sigurno da oni neće imati svoga kandidata za župana nego će podržati Grubišića. U tom smislu već nekoliko mjeseci govori prvi splitsko dalmatinski SDP-ovac i aktualni ministar uprave Arsen Bauk.
– Prije nekoliko mjeseci ostavio sam otvorenu mogućnost da podržimo nezavisnog kandidata ukoliko je prihvatljiv našem biračkom tijelu. A time želimo dati doprinos promjenama u županiji nakon punih dvadeset godina. Objavljivanje kandidature Ivana Grubišića povećava vjerojatnost da će se to dogoditi, rekao je Bauk. Već se duže vrijeme govorilo da će SDP i Grubišić napraviti neformalni sporazum po kojem će SDP njega podržati za župana, a on se zauzvrat neće kandidirati za splitskog gradonačelnika. Međutim, Grubišić u izjavi za naš list kaže da će njegov Savez svakako imati kandidata za gradonačelnika Splita.
– To vjerojatno neću biti ja, ali kandidata ćemo svakako imati, rekao je Grubišić.