Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prijatelji životinja podnijeli prijavu Veterinarskoj inspekciji i pisali Ministarstvu poljoprivrede

19.02.2019. 14:11
Prijatelji životinja  podnijeli prijavu  Veterinarskoj  inspekciji i pisali  Ministarstvu  poljoprivrede


Prijatelji životinja primili su grozne fotografije prodaje  pasa, a jedno štene je uginulao na Benkovačkom sajmu koji je, navodi se  u priopćenju, poprište nelegalne trgovine psima.
Štenac uginuo pred posjetiteljima
Naime, posjetitelji poznatog Benkovačkog sajma, koji se održava svakog 10. u mjesecu, poslali su udruzi Prijatelji životinja grozne fotografije  pasa za prodaju. Psi su većinom privezani za ogradu plavim plastičnim  konopom, leže na potrganim kartonskim kutijama ili na goloj hladnoj  zemlji, a među velikim brojem štenaca za prodaju mnogi su vidno pothranjeni, bolesni i inficirani buhama. Jedan od štenaca s fotografije uginuo je pred očima posjetitelja. Najviše u ponudi ima lovačkih pasmina i  hrvatskih ovčara, ali prodaju se i mješanci i šarplaninci. Sve to događa se  godinama potpuno ilegalno, uz prešutni pristanak inspekcije.
– Prema informacijama koje smo primili, ovakvi užasni prizori rutinski  se ponavljaju na sajmu iz mjeseca u mjesec. Prodavači postanu jako  neugodni ako ih se pita jesu li psi cijepljeni i mikročipirani, a nakon sajma, štence koje nisu uspjeli prodati ostavljaju u neposrednoj blizini sajma, u samome gradu Benkovcu i u okolnim poljima te ih nakon toga  zbrinjavaju volonteri udruga za zaštitu životinja, kaže pravnica Ivana  Lunka iz Prijatelja životinja. 
Dodaje da je zabrinjavajuće i to što su na sajmu prisutni veterinari i  komunalni redari koji bi trebali prijaviti i spriječiti nelegalnu prodaju pasa, no ne čine ništa. Stoga su Prijatelji životinja podnijeli prijavu Veterinarskoj inspekciji i pisali Ministarstvu poljoprivrede tražeći da stane na  kraj ovakvoj praksi ne samo u Benkovcu nego i u svim drugim krajevima  Hrvatske.
Uzgajivači moraju biti registrirani
Psi namijenjeni prodaji trebaju biti cijepljeni i mikročipirani, a pravilna skrb obuhvaća i tretiranje protiv unutarnjih i vanjskih parazita. Ivana  Lunka ističe da prodavači na sajmovima sve to krše.
Dakle, prema Zakonu o zaštiti životinja, svi koji uzgajaju pse, mačke i  druge kućne ljubimce moraju biti registirani pri nadležnom ministarstvu  te poštovati pravilnik koji se odnosi na uzgoje kućnih ljubimaca, a što se  očito ne poštuje na štetu ljudi, životinja i lokalnih zajednica. 
U Turističkoj zajednici grada Benkovca ponosno ističu da se Benkovački sajam održava već više od stotinu godina, da je to benkovački  brend te su jako ponosni na ponudu sajma. Psi se ne spominju u njihovu  vodiču, ali dobro je poznato među posjetiteljima sajma da se tamo mogu  kupiti ili prodati psi. Tim više, Turistička zajednica trebala bi, i zbog ugleda Benkovca, pripaziti da prodavači ne krše Zakon o zaštiti životinja i  prijavljivati ilegalnu prodaju životinja.
Prijatelji životinja apeliraju na građane da nikada ne kupuju životinje,  već da udome psa ili mačku ako imaju uvjete za skrb o njima. Naglašavaju da su životinje živa bića, a ne predmeti te da velik broj napuštenih  životinja čeka na udomljenje u skloništima i na skrbi udruga.