Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

BEZ POVIŠICE Većina liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne isplaćuje svojim sestrama 4 posto više

19.02.2021. 14:49


Zadarski liječnici primarne zdravstvene zaštite opet ne ispunjavaju obveze prema svojim medicinskim sestrama. Naime, od 1. siječnja ove godine, povišica je trebala biti četiri posto, a to su dogovorili Vlada i sindikati još prije godinu dana. Povišica je trebala biti na plaći još u listopadu prošle godine, međutim, Vlada je od Sindikata zatražila razumijevanje zbog cijele situacije u kojoj se nalazimo i to se prolongiralo za ovu, 2021. godinu. Sve zdravstvene ustanove su trebale svim zaposlenicima dignuti plaću za četiri posto što se nije dogodilo u dijelu primarne zdravstvene zaštite odnosno, liječnika koji vode koncesije. I to nažalost, nije prvi put…


Zakinute puno godina
– Ja bih i ovim putem zamolila i na njih apelirala, da to reguliraju. Znači svake godine kad Vlada i sindikati dogovore nekakvu povišicu, liječnici koji rade u koncesiji odnosno, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ili privatnom sektoru – ne dižu svojim sestrama plaće iako, radi se o njihovoj zakonskoj obvezi jer ih na to veže kolektivni ugovor i isto tako i njihovi ugovori koje su potpisali s resornim Ministarstvom, HZZO-om i Županijom. Znači, oni uredno dobivaju novac na svoj račun za medicinske sestre i morali bi pravilnom raspodjelom i praćenjem zakonskih uredbi, regulirati i njihove plaće. Godinama su sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zakinute i imaju puno manje plaće nego njihove kolegice primjerice, u bolnicama, domovima zdravlja ili u hitnoj službi. I tako male plaće im se opet ne isplaćuju regularno, a to jednostavno nije korektno i nije fer, zaključila je Dajana Subić, predsjednica zadarske podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.


Jubilarne nagrade i regresi za godišnje odmore
Naglasila je kako ima liječnika, koje je pri tom i pohvalila, koji zaista, to uredno rade i poštivaju sve zakonske odredbe prema svojim sestrama. Međutim, prema njezinim riječima, oni su, nažalost, bitno u manjini od ostalih liječnika u Zadarskoj županiji.
– Nije jedini problem ovih nesretnih četiri posto za koji bi naše plaće trebale biti uvećane i koji muče nas sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Muči nas i to što liječnici ne isplaćuju puno toga što je zadano Kolektivnim ugovorom kao što su jubilarne nagrade i regresi za godišnje odmore, a tu je i još niz nepravilnosti. Inače, kad je riječ o razlici u visini plaće između medicinskih sestara i tehničara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a tu naravno spadaju i medicinske sestre i tehničari koji rade u stomatološkim ambulantama, od njihovih kolegica u bolnicama, domovima zdravlja i hitnoj medicinskoj službi, radi se o dvije do tri tisuće kuna. Ali, to je prema mom mišljenju sasvim u redu jer sestre u bolnicama i ostalim ustanovama rade u smjenama i one imaju dodatke na plaću, napominje sindikalistica Subić dodajući, kako ipak, sve kreće od osnovne plaće koju je odredila država.
Objasnila je da na osnovnu plaću idu odbici i dodaci i to svakoj sestri, radila ona u bolnici ili, pak, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, mora biti jasno.




Osnovna plaća je zajamčena
Jasno je naravno, da jedna sestra koja je recimo, odradila osam noćnih smjena u bolnici i sestra u ambulanti koja noćne smjene nema, ne mogu biti isto plaćene. Sindikalistica Subić i njezine kolegice u primarnoj zdravstvenoj zaštiti svjesne su te razlike i zbog toga se nikad nisu bunile, ali imaju prigovor na osnovnu plaću koja mora biti zajamčena. A, tih četri posto povišice teško je izračunati u novcu, ali bi bilo otprilike 200 kuna neto.
– To je jedna minimalna svota koju bi doista trebalo poštivati. Upravo Sindikat je ispregovarao u zadnjih godinu dana bitno veće plaće za sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i svaki put kad država diže, tako se i nama dizala plaća. Zadnjih godinu dana skoro tisuću kuna, ali ako gledamo zadnjih 15 godina, mi smo za taj novac bili zakinuti. Bili smo zakinuti i za jubilarne nagrade koje uglavnom, poslodavci ne isplaćuju ili ih isplaćuju vrlo rijetko, otkrila je na kraju Subić.
 


«Mi ćemo cijepiti, ali se nadamo da će to netko i platiti«
– Ono što je dodatni problem sada je i cijepljenje zbog pandemije koronavirusa. Mi u našoj ambulanti za sada, cijepimo. No, to se pokazalo kao vrlo težak posao jer nam pati osnovni posao. Znači, ako cijepim deset ljudi tijekom radnog vremena, nema šanse da se stignem javljati na telefon i to je jako teško izvedivo. Ali, zbog toga se Županija pobrinula jer smo čuli da ćemo moći cijepiti na tzv. punktovima, što osobno podržavam jer je u ambulanti to stvarno teško. No, i sad ćemo se opet naći u problemu jer ako budemo na punktovima radit ćemo izvan radnog vremena i pitam se tko će to platiti? Kad govorimo o naknadi za rad, onda ne možemo reći »one to moraju raditi«. Za sad ćemo pričekati pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati. Mi ćemo raditi, ali se nadamo da će to netko i platiti. Inače, brojimo oko 150 medicinskih sestara i tehničara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti uključujući i stomatološke ambulante, rekla je Subić.