Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

JAN PALOKAJ Lani sam doživio vatrenu atmosferu Krešinog doma, ali ovaj trofej mi je puno draži

19.02.2021. 10:26


Jan Palokaj emotivno je proslavio pobjedu protiv Splita u finalu Kupa »Krešimir Ćosić« i svoj drugi trofej u karijeri, drugi u dresu Zadra. Bilo ga je svugdje, u zagrljaju sa suigračima, u zagrljaju s navijačima, na ogradi. U jednom trenutku i na podu. Srećom, bez posljedica. Dojmovi su se nakon šest dana polako slegli, a odmor od klupskih obveza koji je sa suigračima dobio od trenera Mršića proveo je s obitelji u Zagrebu gdje je punio baterije pred nadolazeće izazove u hrvatskom prvenstvu i ABA ligi.
– Predah od momčadskih treninga mi je dobro došao. U ponedjeljak i utorak sam odmarao, a nakon toga sam polako počeo raditi vježbe snage i istezanja te malo trčati kako ne bih ispao iz forme. Većinu vremena provodim s obitelji i prijateljima koje nisam ni imao priliku vidjeti ove sezone. Čak i kada bismo bili slobodni, bili smo u izolacijama i nismo mogli izići iz stana, pa mi je ovo bilo prvi put da sam u Zagrebu mogao provesti više od dva dana – kazao je Jan Palokaj koji, kako sezona odmiče dobiva sve veću minutažu u zadarskom dresu.


Turbulentna sezona
Nakon što je u jesen krenuo praktički kao treći igrač na krilnim pozicijama, polako je avansirao u momčadskoj hijerarhiji te je u prošlosubotnjem okršaju protiv Splita počeo u prvoj petorci. Obrana mu je vidljivi forte, a da još malo popravi preciznost u šutu za tri poena i prilika bi bilo više.
– Zadovoljan sam svojim igrama, tim više što je iza mene turbulentna sezona. Na početku uopće nisam igrao, da bih nakon toga u jednom razdoblju imao čak i najveću minutažu u momčadi. Trener Mršić koristi sve igrače koje ima na raspolaganju, što nam omogućava da većinu suparnika slomimo ritmom na kraju utakmice. Upravo to se to dogodilo i u omiškom finalu. S jedne strane je možda i teže igrati u takvom sustavu nego kada u momčadi imaš pet ili šest igrača koji imaju garantiranu minutažu, na parketu provode tridesetak minuta i ne idu nakon svake ili svake druge greške na klupu, ali nam to omogućava da čitavu utakmicu držimo visok tempo i odmorniji uđemo u završnicu – rekao je mladi Zagrepčanin.
Visoki intenzitet igre bio je jedan od ključnih faktora i u prošlotjednoj pobjedi nad Splitom. Dok je sada već bivši trener »Žutih« Ivica Skelin »raubao« prvu petorku i igrao praktički s osam igrača u rotaciji, Veljko Mršić je vjerovao svim momcima koji je poveo u omiški Ribnjak, pa je tako Palokaj u susret krenuo od prve minute i na koncu na parketu proveo nešto više od četvrtine utakmice, davši vrijedan doprinos obrani Krešinog kupa.
– Prošle sezone nisam igrao, ali sam doživio vatrenu atmosferu pred desetak tisuća ljudi u Krešinom domu. Ove godine smo, pak, igrali u jako čudnom ambijentu, pred predstavnicima klubova i saveza. Omiš je bio, kao, neutralan teren, a zapravo je sve bilo kao da je Split domaćin. Osvajanje drugog kupa zasigurno nije mala stvar, a s obzirom na to da prošle godine uopće nisam igrao, mogu kazati da mi je ovaj trofej zasigurno draži – naglasio je nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac.


Doček za pamćenje
Je li draži i navijačima, teško je kazati. Prošle godine se »tražila karta više« za Krešin dom koji, svoj velebnosti unatoč, nije mogao primiti sve zainteresirane, a gradom se do dugo u noć orila pjesma iz portuna i kaleta. Ove veljače je sve bilo drugačije. Manje, kraće, tiše. No, samo po pitanju vremena i mjesta radnje, ne i emocija. Skupina navijača otputovala je u Omiš gdje je dočekala svoje junake prateći ih u karuselu sve do Krešinog doma. A tamo je uslijedio – spektakl.
– Nas nekolicina koji smo bili tu i prošle godine smo očekivali doček. On je možda bio iznenađenje tek za momke koji su nam se priključili ove sezone, prije svega za Amerikance koji su na koncu bili oduševljeni viđenim. Kada su, jedan po jedan, dolazili u Zadar, oko momčadi i nije vladala bajna atmosfera. Loše smo počeli sezonu i bilo je dosta kritika na račun naše igre, ali znao sam da će se to okrenuti čim povežemo nekoliko pobjeda u ABA ligi i dignemo trofej. Pokazalo se, bio sam u pravu! Atmosfera je čitavim putem od Omiša bila nevjerojatna. Cijelo vrijeme, praktički svake dvije ili tri minute, pokraj nas bi prošao neki automobil s trubama i upaljenim bakljama. Amerikanci su sve snimali mobitelima kako bi tu atmosferu mogli pokazati svojim obiteljima i prijateljima, jer u SAD-u, pa i velikom dijelu Europe, toga jednostavno – nema. Bili su iznenađeni i oduševljeni doživljenim nakon kupa – otkrio je 20-godišnji košarkaš.




Adrenalinom protiv hladnoće
Ono što su Carter ili Onuaku doživjeli prvi put u životu, Palokaj je imao sreću ponoviti drugu godinu zaredom. Može li se mjeriti doček na Narodnom trgu pred nekoliko tisuća Zadrana s ipak skromnijom feštom ispred Krešinog doma?
– Prošle godine se slavilo već u dvorani gdje smo bili praktički sat vremena nakon završetka utakmice, nakon čega smo pošli u grad. No, kako smo bili na povišenom, nismo imali toliki kontakt s navijačima. Praktički smo samo gledali što se događa. Ove sezone, socijalnoj distanci unatoč, smo bili bliže ljudima. Dijelila nas je samo ograda, a čitav doživljaj je bio puno prisniji nego lani – priznao je mladi Zagrepčanin.
Da se ne radi samo o dodvoravanju navijačkom puku najbolje ilustrira nekoliko crtica iz noći sa subote na nedjelju. U naletu adrenalina Palokaj je zajahao ogradu ŠC Višnjik i dijelio emocije s okupljenim mnoštvom, da bi u jednom trenutku nepažnje napravio pogrešan korak i pao na pod, pritom povukavši sa sobom i kapetana Dominika Mavru. Srećom, sve je završilo bez posljedica, pa je nekadašnji igrač Zagreba već koju minutu potom bez majice dirigirao navijanjem.
– Bilo je dosta adrenalina i svega ostalog u nama, tako da nam ne bi smetalo ni da smo bili potpuno goli – kroz smijeh je kazao bivši kapetan momčadi iz Trnskog.


Zadar favorit za naslov
Niti deset minuta nakon što se sirena omiškog semafora posljednji put oglasila, dok je znoj još uvijek kapao s čela umornih zadarskih junaka, a navijači planirali agendu noćne fešte, glasno je odjeknula izjava Chinanua Onuakua koji je, bez lažne skromnosti, kazao da su Zadrani favoriti za osvajanje prvenstva Hrvatske. Rečenica je izušćena još »vruće glave«, ali takve su često i najiskrenije.
– Filip Kraljević nam se priključio prije nekoliko tjedana, a na kraju krajeva i Justice je došao tek prije dva mjeseca te se još uvijek uigravamo, ali mislim da smo s trenutnim igračkim kadrom favoriti za naslov. Uostalom, to smo i pokazali u nedavnim okršajima protiv Cibone i Splita u kupu, a i prije toga samo povezali dvije gostujuće pobjede u regionalnoj ligi. Na njima je sad da nas love. Vjerujem da ćemo nastaviti s dobrim igrama i osigurati startnu »jedinicu« uoči doigravanja, a jednako tako vjerujem i da neće biti problema ni u ABA ligi. Momčad je u dobroj formi, očekuje nas nekoliko utakmica na domaćem parketu i mislim da ćemo tu ostvariti dobar rezultat te potvrditi ostanak bez previše stresa – za kraj je poručio »zagrebački samuraj« kojeg već u popodnevnim satima očekuje prvi trening nakon kratke pauze na kojem će se udariti temelji za nastavak sezone.
 


Zadar doznao termine odgođenih utakmica
Hrvatski košarkaški savez i ABA liga jučer su objavili termine utakmica odgođenih zbog globalne pandemije koronavirusa. Zadrani će 2. ožujka na Baldekinu odmjeriti snage sa Šibenkom u utakmici 12. kola HT Premijer lige, dok će 16. i 24. ožujka u regionalnom natjecanju ugostiti Budućnosti VOLI i Borac.
HT PREMIJER LIGA, 12. kolo
GKK Šibenka – KK Zadar, 2. ožujka u 18 sati
ABA LIGA, 7. kolo
KK Zadar – KK Budućnost VOLI, 16. ožujka
ABA LIGA, 11. kolo
KK Zadar – KK Borac, 24. ožujka