Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stožer: U Hrvatskoj potvrđeno 11 slučajeva novog britanskog soja koronavirusa i jedan misteriozan – možda je hrvatski

19.02.2021. 10:55


Na početku konferencije za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite iznesene su najnovije brojke o stanju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.
U protekla 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.
Do danas su ukupno zabilježene 239.254 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5.407 preminulo, a 231.534 se oporavilo (358 u protekla 24 sata).
U samoizolaciji je trenutno 11.725 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.293.415 osoba, od toga 4.986 u posljednja 24 sata.


Tjedna brojka ipak veća
“Danas je broj novih slučajeva 388. Prije tjedan dana smo imali 371 novooboljelog, a tjedan dana prije 549 novih slučajeva. Ovo je prvi put da je brojka dnevnozaraženih veća u odnosu na tjedan prije.  Trenutna incidencija je 111.4.
Što se 14-dnevne incidencije na tiče, najvišu ima Splitsko-dalmatinska, a najnižu Istarska županija.
U Europskoj uniji Hrvatska je na trećem mjestu, nižu incidenciju od Hrvatske imaju samo Finska i Danska. Po ukupnoj stopi smrtnosti nalazimo se na 19 mjestu od 27 zemalja Europske unije, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i zatim se osvrnuo na testiranja novih sojeva virusa.
“Dosad imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja koronavirusa. HZJZ je uveo novi screening test, prema kojemu u protekla 24 sata od 17 testiranja imamo 10 sumnji na nove slučajeve zaraze britanskim sojem koronavirusa.
Osoba kod koje je nađen novi soj je bila testirana kod nas. To je jedna moguća mutacija koja može pripadati drugim vrstama sojeva. Ne znamo kojem, ja to ne bih nazvao nikako brazilskim sojem, možda je to i hrvatska varijanta”, objasnio je Capak.
Nadovezala se Alemka Markotić:
“Jučer je bila znanstvena platforma Europske komisije. Moramo napomenuti da kad je covid krenuo nisu bili tako sofisticirani testovi, a isto to moramo raditi sad kad imamo nove sojeve. Plan EU-a je uložiti više sredstava za PCR testove koji će moći prepoznati različite varijante”, nadodala je Markotić.
Kako je navedeno idući tjedan u Hrvatsku dolazi 23.400 Pfizera. Moderna će 25. veljače poslati 16.000 doza, a AstraZeneca 52.658 doza. Do kraja ožujka će to biti nešto više od 700.000 doza.


Nestašica cjepiva
“Puno se govorilo o tome, sve ovisi o dinamici pristizanja cjepiva. Moramo razmišljati o svim mogućnostima. Ako rusko cjepivo ne bude odobreno od EMA-e, možemo interventno uvesti cjepivo. Obratili smo se ruskim zdravstvenim vlastima, tražili smo dodatnu dokumentaciju. To je naše nastojanje da napravimo sve moguće za naše građane.
Važna je sigurnost i učinkovitost cjepiva. Sve neprovjereno ne dolazi u obzir. Ali okrenuli smo se prema drugim situacijama. Sada je jasno koje su to opcije i koji je način da se cjepivo uveze”, objasnio je Beroš.
Na pitanje o tome hoće li, kada i kako Hrvatska uvoditi tzv. covid-putovnice odgovorio je Davor Božinović.
“U Europi se smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. Mi ćemo se postaviti praktično. Još uvijek je prerano istrčavati toliko ispred, ali postoje kontakti s trećim državama koje su potencijalno dokazane kao tržišta za hrvatski turizam. Moramo turizam pokrenuti da bilježimo uspješnu sezonu, uspješniju od prošle”, rekao je Davor Božinović.