Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

TRADICIJA I PANDEMIJA U covid odijelima »tjerali« koronavirus s Puntamike

19.02.2021. 10:02


U starom bi normalnom u ovo doba ključeve Grada u ruke preuzele maškare, a maškarane povorke zauzele bi ulice svih gradova i mjesta. Ove, pak, godine u gradu je sasvim drugačija slika. Samo su nas malobrojna zamaskirana djeca te panoi s fotografijama nekih prijašnjih maškara postavljeni po Poluotoku podsjetili u kojem se dobu godine nalazimo. Unatoč zabranama okupljana i organiziranih proslava, jedna se grupa maškara zamaskirala i proslavila svoj dan. Puntamiške maškare spontano su se dogovorile za masku i u kratkom vremenu organizirale malu povorku. Okupile su se na plaži na Puntamici. Mjere su se naravno poštovale jer je svaki sudionik bio propisno »maskiran«. Na puntamiške maškare posebno je ponosna Bruna Supičić, predsjednica dviju udruga, Društva prijatelja Puntamike i Karnevalske udruge Puntamika sa zaista dugom karnevalskom tradicijom.


«Maškarani dan«
– Mi smo se, spontano, u jedan dan dogovorili za maske i za naše druženje. I ove smo godine, baš kao i do sada, uzeli neku aktualnu temu. A koja je aktualnija od koronavirusa? Lijepo smo se zaštitili, ujedno i zamaskirali, te u povorci napravili đir po Puntamici, ispričala je Bruna kako je izgledalo »maškarani dan« na plaži na Puntamici. Svima nedostaje maškarane zabave pa su Puntmičani s veseljm pozdravili ovu inicijativu.
– Mi smo se počastili karnevalskim slasticama, imali smo krafne, fritule i kroštule, a naši su nam sumještani skuhali kavu. Svi su izašli na ulicu kad su čuli glazbu koja nas je pratila te su se s nama družili i proveselili, naglasila je Bruna dodajući kako su ovo ipak bile skromne maškare, prilagođene pandemiji.
Nekada ih je znalo biti po 60 članova u grupi, a u novije vrijeme sastane ih se tridesetak. U ovoj maloj spontanoj povorci sudjelovalo je nekoliko stalnih članova udruge, a neki su bili spriječeni, međutim, zabave nije nedostajalo. Bruna je u ovu povorku uključila i svoju praunuku jer, kako kaže, na taj način želi pokazati koliko je tradicija važna.


Sjećanje na prošle karnevale i putovanja
– Važno je uključiti mlade ljude, naše maškare imaju poseban duh i tradiciju i želimo da se nastavljaju i dalje, istaknula je Bruna, prisjetivši se i prekrasnih druženja na maškaranim feštama diljem grada, a sve su ih fešte spajale s drugim maškarama: Stanarce, Arbanase, Bokanjane…
Koronakriza ove je godine svima poremetila planove. U nijednom gradu nije se održao karneval, pa tako Puntamiške maškare nisu putovale nigdje. Prethodnih karnevala gostovali u svim mjestima Zadarske županije, ali i na svim velikim karnevalima u Hrvatskoj. Europska udruga karnevalista omogućuje im i sudjelovanje u karnevalima diljem Europe. Nažalost, ove godine nisu nigdje putovali. Ipak, nekako su željeli obilježiti ove karnevalske dane.
– Nismo željeli da tradicija umre, grad treba živjeti i nadamo se da će se ova tradicija nastaviti još dugo. Važna je međusobna podrška, ali i ljubav prema maškarama, zaključila je Bruna. (Ana ŠARIĆ)