Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Znanstvenik s Ruđera koji je otkrio novu mutaciju: ‘Zasad nemamo dokaza da uzrokuje teži oblik bolesti’

19.02.2021. 10:51


Voditelj tima Laboratorija za naprednu genomiku dr. sc. Oliver Vugrek s Instituta Ruđer Bošković kaže kako će dodatni podaci o novootkrivenoj mutaciji koronavisa biti poznati za tjedan dana.
“Imat ćemo konkretne podatke kad sekvenciramo cijeli genom tog uzorka, što će biti za otprilike tjedan dana. Tada ćemo moći zaključiti je li uvezen ili je možda nastao u Hrvatskoj. Za sada nema nekakvih dokaza da je nešto zarazniji ili da uzrokuje teži oblik bolesti”, kazao je Vugrek.
Pojašnjavajući brazilski slučaj mutacije, za N1 je jutros izjavio kako ima indikacija da je otpornija na cjepiva.
“Zato nam se činilo važno podijeliti informaciju da je među nama. Informiran je HZJZ koji će poduzeti daljnja istraživanja. Osoba je iz Zagreba”, dodao je.
Kaže da je pitanje hoće li sve cjepivo biti djelotvorno na nove varijante, a tu je i dijagnostika.
“PCR dijagnostika temelji se na regiji u viralnom genomu. Ako se to promijeni, moguće je da postojeći PCR neće djelovati. Jučer je objavljeno iz Finske da određeni PCR testovi ne detektiraju svaki soj virusa, zato je važno sekvencirati cijeli genom kako bismo znali koji je predominantni soj u našim krajevima i je li došlo do izmjena”, pojasnio je je Vugrek, dodajući da Hrvatska trenutno raspolaže s malim brojem sekvenci, ali se nada da će to ubrzo biti organizirano.
“Znamo da ovaj brzošireći soj u Njemačkoj i Danskoj u svakom trećem pacijentu, brzo se širi. Ta varijanta preuzima dominantnu ulogu. Nije jasno koji je soj kod nas najviše proširen”, ističe.
Trenutno je poznato oko tri do četiri tisuće mutacija.
“Mutacija će i dalje biti. Trenutno imamo mutacijsku ratu od jednu do dvije mjesečno u virusu. Nisu sve korisne za virus, neke su i štetne pa neće moći dalje inficirati. Pitanje je koliko će se virus moći širiti kad dio populacije bude cijepljen. Znatno će se usporiti širenje, ja mislim, s vremenom će pandemija izgubiti na snazi. Nadam se da će to biti najesen”, dodao je Vugrek za N1.