Nakon Zadarskog mira uslijedilo je zlatno doba grada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na obilježavanju važne 664. obljetnice veliki broj sudionika
Tim događajem 18. veljače 1358. godine dalmatinski se posjedi vraćaju svom zakonitom vladaru. A mi franjevci smo ponosni što se baš ovdje u Samostanu sv. Frane potpisao taj važni ugovor, rekao je Škunca dok je pročelnik Joso Nekić istaknuo kako se radi o datumu koji se treba obilježavati te se nada da će tako biti i ubuduće
Vedran SITNICA
Fra Stanko Josip Škunca blagoslovio je okupljene i djeci dao znak za puštanje balona u zrak

Gradska glazba, kralj i kraljica, Zadarske mažoretkinje, nošnje iz prošlosti i puno, puno djece ispunili su jučer ulice grada te svečanim programom u crkvama sv. Frane i sv. Šime, kao i puštanjem balona u nebo po deseti put proslavili obljetnicu Zadarskog mira iz 1358. godine.
U organizaciji Grada Zadra, Sveučilišta u Zadru, Samostana sv. Frane i Osnovne škole Zadarski otoci, 664. obljetnicu Zadarskog mira, obilježio je još bogatiji broj sudionika, negoli prošlih godina.

Zadar kao feniks

Noseći Zastavu mira, povorka s Dječjom folklornom skupinom Donatići, Knezovi i serdari posedarski te Vitezovi vranski, označili su početak programa u crkvi sv. Frane. Svečanost unošenja zastave, glazbenom podlogom popratili su učenici OGŠ Svetog Benedikta.
U ime gradonačelnika Branka Dukića, pročelnika Upravnog odjela za školstvo Jose Nekića te Grada Zadra koji je dio Europske mreže mjesta mira, okupljene je prvo pozdravila Anita Gržan Martinović koja je i vodila program.
Dr. fra Stanko Josip Škunca, redovnik u Franjevačkom samostanu sv. Frane u Zadru, iznio je kratki povijesni pregled Zadarskog mira, sklopljenog 18. veljače 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca, kojim se Mletačka Republika morala odreći svojih posjeda u Dalmaciji.
- Tim događajem se dalmatinski posjedi vraćaju svom zakonitom vladaru. A mi franjevci smo ponosni što se baš ovdje u Samostanu sv. Frane potpisao taj važni ugovor, rekao je Škunca.
O povijesnom kontekstu govorio je i doc. dr. sc. Antun Nekić, sveučilišni profesor zadarskog Odjela za povijest. Ispričao je o tome kako je Zadar izgubio trećinu, a možda i polovicu stanovništva u pandemiji kuge te kako se nalazio pod opsadom Mlečana, a nakon Zadarskog mira da je uslijedilo zlatno doba našeg grada.
- Zadar je nakon toga ustao poput feniksa iz pepela. Potpisivanje Zadarskog mira je svakako datum koji se treba obilježavati i nadam se da ćemo to činiti i ubuduće, zaključio je Nekić.
Zbor djece grada u kojem su se spojili predstavnici više osnovnih škola sa zadarskog područja, izveo je pjesmu Oda radosti.

Mirotvorci

Glavna koordinatorica za obilježavanje Zadarskog mira Anamarija Botica-Miljanović iz OŠ Zadarski otoci, zahvalila je svim sudionicima - »mirotvorcima koji šire poruku mira«.
- Učenici naše škole i svi sudionici ovog programa pokazali su da vole ovaj grad. Svojim malim koracima, krenuli su od Zadarskog mira, prema stvaranju boljeg svijeta i mira za svih, rekla je Botica-Miljanović, koja je ujedno i voditeljica projekta Muzej u školi te DFS Donatići.
Svi sudionici su potom izašli u klaustar Samostana sv. Frane te nakon molitve i blagoslova fra Stanka Josipa Škunce, u nebo pustili šarene balone kao simbol mira.
Šarolika povorka je potom krenula prema crkvi sv. Šime, uz zaustavljanje kod crkve sv. Marije i na Narodnom trgu za glazbene i plesne nastupe. Program je završio u crkvi sv. Šime, gdje se čuva pozlaćena srebrna škrinja sv. Šimuna. Škrinju je, kao zavjet sv. Šimunu, dala izraditi hrvatsko-ugarska kraljica Elizabeta Kotromanić, a nakon Zadarskog mira, to je njezin suprug kralj Ludovik Veliki Anžuvinac i omogućio. U škrinji se čuvaju posmrtni ostaci zadarskog zaštitnika, sv. Šime te ostali vrijedni predmeti iz različitih povijesnih razdoblja, a najvrjednija je kraljičina kruna.
O tome su okupljeni poslušali i razgledali samu škrinju, na kraju programa u crkvi sv. Šime.
Osim spomenutih, sudjelovali su i KUD Kukljica, KUD Zadarski tanac, Kontea - plesna skupina povijesnih plesova iz Konjščine, Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira Knin i KUD Sv. Šime Rtina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno