Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izgorilo 70 hektara šume i raslinja

Autor: Suzana Bandić

18.03.2009. 23:00
Izgorilo 70 hektara šume i raslinja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Riječ je o velikom šumskom požaru koji je zahvatio 70 hektara borove i hrastove šume, ali smo ga zahvaljujući jakim kopnenim i zračnim snagama uspjeli lokazlzirati oko 15.30 – Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar


Veliki šumski požar izbio je jučer u zadarskom predjelu Bokanjac, a dojavu o njemu su zaprimili u županijskom VOC-u oko 11.25 sati.
Vatra je zahvatila visoku borovu šumu, a na teren su s 5 vozila izašli djelatnici Javnih vatrogasnih postrojbi Zadar kojima su jučer u pomoć s jednim vozilom stigli i vatrogasci iz JVP Biograda, Benkovca, DVD-a Privlaka te dva iz DIP-a.
Kako je zapravo bila riječ o velikom požaru u gašenje su se uključili i jedan air-tractor i jedan helikopter.
Požar je lokaliziran u 15.30 sati kako smo doznali od Željka Šoše, zapovjednika JVP Zadar.
– Riječ je o velikom šumskom požaru, ali smo ga zahvaljujući jakim kopnenim i zračnim snagama uspjeli lokazlzirati oko 15.30 sati. Posao nam je otežavala i jaka bura zbog koje je bilo posebno teško gasiti iz zraka. Stoga su ključnu ulogu odigrali vatrogasci na terenu, a osim naših pet javnih i dva interventna vozila, vatru su gasili i kolege iz JVP Biograda i Benkovca s jednim vozilom, iz DVD-a Privlaka s jednim vozilom te iz DIP-a Šibenik s jednim vozilom koji su nam priskočili u pomoć. Naime, bez njihove pomoći bi nam uistinu bilo teško s obzirom da smo u isto to vrijeme imali još tri manja požara od kojih jedan kod Briševa, drugi u Debeljaku i treći u Buliću kod Benkovca – rekao je Šoša dodajući kako je u onom bokanjačkom, najvećem požaru, izgorjelo ukupno oko 70 hektara šmrike te borove i hrastove šume.