Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mještani Jokića pozvali Mesića da osnuju stranku ženskara

Autor:

18.03.2009. 23:00
Mještani Jokića pozvali Mesića da osnuju stranku ženskara

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nakon sastanka sa čelnicima Tankerske plovidbe d.d. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić posjetio je Kulu Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, mjestu na kojemu su još uvijek vidljive posljedice rata. Kroz kulu ga je proveo dr. Uroš Desnica koji je direktni potomak Stojana Jankovića. Jedan od potomaka Stojana Jankovića i veliki Hrvatski književnik Vladan Desnic jedan dio svojih djela pisao je baš u kuli, tako je predsjednik dobio na poklon knjigu “Proljeće Ivana Galeba”. U zadnje četiri godine kula je “oživjela”, u njoj se organiziraju volonterski kampovi i međunarodne ljetne škole. Postoji inicijativa da se otvori i međunarodni sveučilišni centar “Vladan Desnica” koji bi djelovao znanstveno, kulturno i razvojno, a bila bi organizirana i međusveučilišna suradnja za koju su zainteresirani Zadarsko i Zagrebačko sveučilište o čemu svjedoči nazočnost rektora Ante Uglešića i prodekana Damira Borasa.
– Kula je od povijesnog značaja, ima svoju arhitektonsku vrijednost, ali i mogućnost da djeluje u budućnosti. Drugim riječima da se ovdje nalaze studenti, događaju razni kulturni događaji i okupljaju studenti, ali i dolaze mnogi koji ovaj prostor mogu iskoristiti. Kula je bila devastirana, ali opet oduševljava da se na njoj radi. Dio je obnovljen, a dio nažalost još nije. Nadam se da će svi koji mogu pomoći, i obaviti ono što mogu napraviti. Tu trebaju sudjelovati i europski fondovi, jer kula je jedna povijesna građevina i ovdje su se prelamali i Turska i Austrija i Venecija, rekao je predsjednik Mesić dodajući da Europa ima sve razloge da obnovi kulu kako bi služila u budućnosti i novoj generaciji.
Na pitanje koliko bi novca trebalo biti utrošeno u obnovu, predsjednik je rekao kako nije procijenitelj, ali da će biti potrebno nekoliko milijuna.
– Važno je da postoji volja. Novca uvijek ima ako postoji organiziranost. Ovdje vidim organiziranost, tako da će biti i novca, rekao je predsjednik.
Poslije Kule Stojana Jankovića predsjednička kolona je nastavila put do Općine Jasenice, ispred OŠ “Petar Zoranić” dočekali su ga članovi KUD “Vila Velebita” koji su pokazali dio narodnih običaja svoga kraja, a nakon toga u školi je održan radni sastanak s čelnicima Općine Jasenice i njihovim partnerima u projektu Sveto Brdo Općinom Lovinac. Sastanku je nazočila i saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović koja nam je rekla da je na sastanku izviješteno kako je projekt dobio 1,8 milijuna kuna od europskih fondova.
– Od toga 1 milijun ide za razminiravanje, dok 800 tisuća ide za tehničku dokumentaciju, a to je uglavnom zgotovljeno. Gospođa Bojana iz Općine Lovinac na tom je projektu radila gotovo dvije godine i izvjestila nas je o isplativosti. Rađena je studija s Hidrometeorološkim zavodom i snijeg na tom području traje gotovo 5 mjeseci. Zaključeno je da je projekt isplativ, rekla nam je Antičević-Marinović dodajući kako nije bilo govora o početku rada jer je sada projekt u fazi apliciranja i dobivanja još sredstava.
Načelnik Općine Jasenice Martin Baričević rekao nam je kako su predsjednika na sastanku upoznali sa gospodarskom situacijom u općini Jasenice i o njihovim projektima.
– Tražili smo od predsjednika da za naš krucijalni projekt koji radimo sa Općinom Lovinac, iskoristi svoj autoritet da nam se pomogne te da se i Republika Hrvatska uključi u realizaciju tog projekta. Razgovarali smo i o drugim stvarima i učinjenom do sada, kaže Baričević dodajući da se za tvornicu glinice radi urbanistički plan i u tjeku je gradnja termoelektrane na plin od 350 MW.
Predsjednik je posjetio i povratničku obitelj Alavanja i njihove susjede u Zatonu Obrovačkom, zaseoku Jokići. Alavanje su predsjednika upoznale sa svojom pričom. Vratili su se u Hrvatsku prije 10 godina, dobili su pomoć od luteranskog saveza, obnovili dio kuće i žive od male socijalne pomoći. Od države su dobili pet ovaca, a sada imaju stado od 55 grla. Veliki problem im je to što u selu nemaju vodu, vodovodna mreža je obnovljena ali u selu nemaju novca za priključke koji dođu sedam tisuća kuna po kući, a u selu ima 10 kuća. Predsjednik je rekao načelniku Općine Jasenice da im pokuša pomoći. Mještani Jokića kojih se u selo od 28 kuća vratilo 10 su se požalili i na nedostatak prave ceste koja vodi do njihovih kuća, a Špiro Jokić je zamolio predsjednika da kada ode u mirovinu zajedno sa njim osnuje stranku ženskara, na što se predsjednik nasmijao.
Posljednja stanica protokolarnog puta predsjedničke povorke bio je manastir Krupa gdje je predsjednika dočekao iguman Gavrilo Stevanović i drugi pravoslavni svećenici, potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac, gradonačelnik Obrovca Ante Župan i drugi. Iguman Gavrilo je predsjedniku opisao povijest samoga manastira i pokazao bogatu zbirku umjetnina. Manastir je stradao više puta tijekom povijesti, a dio umjetnina poslan je u Beograd. Više puta je obnavljan, a obnavlja se i danas. Nakon razgledavanja organizirana je i posna večera u samostanu.