Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Četvero mrtvih u židovskoj školi u Francuskoj

18.03.2012. 23:00
Četvero mrtvih u židovskoj školi u Francuskoj


Najmanje četvero ljudi, među njima i troje djece, ubijeno je u ponedjeljak u pucnjavi u židovskoj školi u Toulouseu na jugozapadu Francuske, službeno je objavljeno.
U napadu muškarca na skuteru bilo je i više ranjenih, dvoje teže. U istoj je regiji prošli tjedan muškarac na skuteru već izveo dva napada i ubio trojicu vojnika.
Televizija BFM objavila je da je oružje kojim je napadnuta škola Ozar Hatorah istoga kalibra kao i ono kojim su napadnuti vojnici, ali glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova još to nije mogao potvrditi.
Predsjednik Nicolas Sarkozy otkazao je druge obveze i odmah krenuo u Toulouse. S njime su i ministar obrazovanja Luc Chatel te predsjednik francuske židovske udruge CRIF-a Richard Prasquier.
“Vidio sam dvoje mrtvih ispred škole, jednog odraslog i jedno dijete. Unutra je bilo strašno, tijela dvoje male djece”, rekao je za radio RTL užasnuti otac čije dijete pohađa tu školu.
“Nisam našao sina, valjda je pobjegao kad je vidio što se događa. Kako mogu napasti nešto sveto poput škole, napasti djecu od šezdesetak centimetara”, rekao je.
Još je nekoliko ljudi ranjeno, dvoje teško.
Školski rabin Rahamim Sabag rekao je za izraelsku televiziju da su ubijeni 30-godišnji školski rabin i njegov petogodišnji sin, te dvoje osmogodišnje djece, jedno je ravnateljeva kći.
Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova objavio je da su u svim židovskim školama u Francuskoj pojačane mjere sigurnosti.
Pedesetak istražitelja već se bavi ubojstvom dvojice vojnika u gradu Montaubanu blizu Toulousea. Oni su ubijeni u četvrtak na bankomatu u blizini vojarne.
Treći je vojnik ubijen vikend prije u Toulouseu. Istraga je već u petak potvrdila da su oba napada izvedena istim oružjem.