Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Proljeće stiže u zoru

18.03.2012. 23:00
Proljeće stiže u zoru


Ulazak Sunca u ovna predstavlja ujedno i početak thelemitske nove godine, u ovom slučaju 108., dvadesete godine četvrtoga ciklusa od početka Novoga Eona i stoga predstavljene tarot kartom Eon, poznatom i pod nazivima Posljednji Sud i Anđeo. U staroeonskim kompletima tarot karata, upravo ovom se predstavljao kraj ili smak svijeta, odnosno sudnji dan


U utorak 20. ožujka u 6 sati i 14 minuta ujutro po srednjoeuropskom vremenu odigrava se proljetna ravnodnevnica, odnosno počinje proljeće. Ovaj pirodni i astronomski događaj od najdavnijih vremena je u mnogim tradicijama i kulturama povezan uz mnoga vjerovanja i običaje od kojih se neka i danas nastavljaju ili obnavljaju. Odnos Sunca i Zemlje koji je posebno određen upravo na četiri dana u godini: kratkodnevnici, dugodnevnici i dvama ravnodnevnicama, proljetnom i jesenskom, zabilježili su još starohrvatski graditelji predromaničkih crkvica, posebnim rasporedom prozora koji hvataju, a unutrašnjost građevine prihvaća i odražava, Sunčevu svijetlost. Najpoznatije takve građevine na području Zadarske županije su Sv. Križ u Ninu, Sv. Juraj u Rovanjskoj, Sv. Pelegrin na otočiću Utra kod Savra, Sv. Marija kod Mlaog Iža, Sv. Martin u Pridragi, Sv. Nikola u Povljani, Sv. Nikola u Prahuljama kod Nina, kao i crkvice u Pagu, Biogradu, Neviđanima, Ošljaku i Telašćici.
Početka godine od Uskrsa
Svetkovina proljetne ravnodnevnice ili ekvinocija raširena je i u drugim krajevima svijeta, a mnogi je doživljavaju i kao stvarni početak godine. I u europskim zemljama se početak godine stoljećima računao od Uskrsa ili od 1. travnja, primjerice u Francuskoj. Prvi dan proljeća prvo je dan i iranske nove godine prema tradiciji Zoroasterizma, učenju proroka Zaratustre, a isto tako i kod pripadnika bahaističke religije širom svijeta.
U starome Rimu se početak proljeća najviše obilježavao kod poklonika Kibele i Atisa, a imao je značenje i u kasnije veoma raširenom Mitraizmu. U starim se civilizacijama proljetni ekvinocij redovito gledao povezano s ulaskom Sunca u znak ovna, odnosno početak vladavine ovna, bez obzira u kojem se zviježđu trenutačno nalazi proljetna točka.
Veliku pozornost proljetnom ekvinociju pridaju i u wikanskim, asatru i wotanskim pokretima. Wikani ga nazivaju Ostara, što je bio i naziv starogermanske sjetvene svečanosti u ovo doba godine. Saksonci su je nazivali Eostre i obilježavali prvog punog Mjeseca nakon proljetne ravnodnevnice, što veoma podsjeća na postupak utvrđivanja datuma Uskrsa. U današnjim vremenima svečanost proljetne ravnodnevnice se pojavljuje u različitim oblicima. Preporuča se priprema tla za proljetnu sadnju, odlazak u prirodu, osobito šumu te zapažanje ravnovjesja svijetla i tame. Prikladne boje su zelena, žuta i purpurna, a od dragog kamenja akvamarin, ružičasti kvarc i mjesečev kamen.
U Wotanizmu se početak proljeća naziva Summer Finding i obilježava veselom svetkovinom u čijem su središte rođenje i preporod, a glavni objekt su jaja koja se bojaju u živim bojama. Riječ je o razdoblju godine povezanom s runom Berkano koja simbolizira cikluse rađanja i umiranja, majku Zemlju i brezu-boginju. Predstavljena je crnim jantarom, a vlada rađanjem i umiranjem, hrani i zaštićuje, kao što Zemlja živima daje hranu, a mrtve sahranjuje u grob.
Godina Eona
Ulazak Sunca u ovna predstavlja ujedno i početak thelemitske nove godine, u ovom slučaju 108., dvadesete godine četvrtoga ciklusa od početka Novoga Eona i stoga predstavljene tarot kartom Eon, poznatom i pod nazivima Posljednji Sud i Anđeo. U staroeonskim kompletima tarot karata, upravo ovom se predstavljao kraj ili smak svijeta, odnosno sudnji dan, što je posebno zanimljivo s obzirom na mnoga proročanstva koja baš to govore o ovoj godini. U thelemitskom poimanju ova karta, staza koju opisuje i prema tome i ova godina na koju se odnosi, predstavlja konačan završetak pa i obračun s prošlošću, ali i početak potpuno nove struje za razvoj događaja u budućnosti. Dosada su godine Eona bile 1946., 1968. i 1990. Eon je predstavljen rascvjetalim bajamima, crvenim makom, hibiskusom i koprivom, a od mirisa mu odgovaraju olibanum i cimet. Njegovi elementi su vatra i duh. S početkom proljeća započinje i sveta thelemitska sezona koja traje do 10. travnja.
Iako je uobičajeno misliti da proljeće počinje 21. ožujka, ne samo ove godine, nego i nekoliko idućih će prvi sati proljeća biti 20. ožujka. Početak 21. ožujka će se ponovno sasvim stabilizirati potpuno tek u 22. stoljeću.