Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Osigurava se karantena i dostava hrane i lijekova po kućama

19.03.2020. 17:58


Stožer civilne zaštite Općine Tkon kojeg predvodi Lovre Bojmić, načelnik stožera, nakon dva održana sastanka donio je plan rada u cilju sprječavanja širenja koronavirusa na području ove općine na otoku Pašmanu.
– Nabavljena je zaštitna oprema za članove stožera, dok je stan iznad pošte interventno ustupljen Stožeru za eventualnu karantenu i za tu potrebu se uređuje, kazao je Lovre Bojmić.
Shodno uputama Ministarstva demografije članovi Stožera i volonteri popisuju po kućama sve mještane starije od 65. godine.
– Za sve starije i nemoćne organizirat će se dostava hrane i lijekova. Starije osobe od 65 godina i više ne smiju izlaziti iz svojih domova pa ih molimo da se strogo toga pridržavaju, istaknuo je Bojmić te je pozvao sve koji im se žele pridružit da to mogu učiniti telefonskim pozivom na broj 023/285-295.
Stožer je donio Odluku o zabrani većih okupljanja na otvorenom i zatvorenom, ograničenju rada trgovina do 18 sati, privremenom prekidu rada ugostiteljskih objekata svih kategorija izuzev dostave hrane, uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt s klijentima (frizeri, pedikeri, brijači, kozmetičari..).


Sprovod samo za obitelj
– Komunalno poduzeće Orlić d.o.o. koji upravlja mjesnim grobljem, izdat će stanovnicima preporuku o obavljanju pokopa pokojnika u krugu obitelji, žitelji se mole da ovu preporuku uvaže, naglasio je Bojmić.
Osim članova Civilne zaštite u sprovođenju ovih mjera sudjeluju i volonteri koji su se odazvali pozivu načelniku Stožera. Pored stožera u stanju pripravnosti je i DVD Tkon.
– U cilju prevencije širenja virusa COVID – 19 na području tkonske općine, a u cilju zaštite žitelja, Općina Tkon do daljnjeg zatvara svoje službene prostorije za građane i javnost, kazao je načelnik Goran Mušćet.
Službenici JUO Općine Tkon, te zaposlenici ustanova i poduzeća čiji je osnivač i vlasnik Općina Tkon svoje poslove će obavljati u skraćenom radnom vremenu od 8 do 14 sati. Kontakti sa svim zaposlenicima i načelnikom bit će mogući putem telefona, e-maila ili putem pošte.


Bez kamata za račune
– Nalaže se privremena obustava rada Centra za kulturu s knjižnicom, Doma za kulturu, Doma za mlade u Ugriniću te Škraping centra. Preventivno se obustavljaju športske i kulturne aktivnosti udruga, treninzi, pjevačke probe, predavanja te ostali oblici okupljanja, naglasio je Mušćet.
Komunalno trgovačko društvo Orlić d.o.o. vršit će svoje usluge u smanjenom obujmu. Sve izmjene bit će dostupne na stranici www.orlic.hr.
– U slučaju odgođenog slanja računa vezano za plaćanje komunalne naknade i odvoza smeća, neće se obračunavati kamata za račune za ispostavljenu uslugu, istaknuo je tkonski načelnik preporučivši na kraju žiteljima općine Tkon da bez nužne potrebe ne koriste mjesnu ambulantu – radi sprječavanja širenja zaraze, što je važno za medicinske djelatnike, a i njih same, te da svog liječnika kontaktiraju putem telefona.
 
 




Pridržavanje svih preporuka i uputa


– Mole se svi žitelji na području koje pokriva Općina Tkon da prate obavijesti nacionalnog Stožera civilne zaštite kao i Stožera civilne zaštite Zadarske županije i Stožera civilne zaštite Općine Tkon kao i da se pridržavaju svih preporuka i uputa koje se izdaju. U slučaju bilo kakvih simptoma koji bi mogli ukazivati na virus, moraju se javiti svom liječniku, dežurnom epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije na telefon 098/33 27 65, 023/ 300 – 845 ili na službu 112, apelirao je Mušćet.