Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stožer: Radi se na utvrđivanju uzroka smrti preminule osobe

19.03.2020. 08:42


U Hrvatskoj je potvrđeno 12 novih slučaja zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno 99, a pozitivna na koronavirus bila je i osoba koja je jučer preminula u samoizolaciji u Istri na čijem utvrđivanju uzroka smrti se radi, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.
"Bris kod te osobe je potvrđen kao pozivan na koronavirus.Tijekom dana će biti napravljene sve radnje koje trebaju dovesti do informacija o tome je li smrt uzrokovana koronavirusom ili nečim drugim", istaknula je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić na konferenciji za medije. 
Istaknula je da preminula osoba spada u rizičnu skupinu. "Nije neočekivano da će u rizičnoj skupini biti smrtnih slučajeva, ali pričekajmo rezultate obdukcije. Bliski kontakti se testiraju", rekla je Markotić.
Od postojećih bolesnika većina ima blage simptome, a dvije osobe imaju srednje teške simptome, rekla je. 
U izolaciji je 12.519 građana, 760 kontakata se intenzivno prati, a 79 osoba je u karanteni, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 
"Ukupno je testirano 1264 uzoraka, a važno je napomenuti da je situacija još epidemiološki vrlo dobra, a svi kontakti su u tijeku zbrinjavanja. Veseli nas da danas u Kini nije potvrđen niti jedan novi slučaj, što znači da oni kompletno izlaze iz epidemije, a jednog dana ć e to biti vezano i uz Europu", istaknula je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević.
S obzirom na nove mjere, pozvala je građane da ih se pridržavaju jer služe zaštiti svih građana. Dodala je da će jedino tako epidemiološka situacija ostati mirna.