Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

SVE JE STALO Obrtnici kojima se pomogne imali bi obavezu zadržati radnike

19.03.2020. 17:47


Ukoliko država i Grad ne bi reagirali, mi bismo bili gotovi, ističe Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, osvrćući se na aktualno stanje u kojem je širenje koronavirusa zatvorilo obrte pa obrtnici strahuju kako će pod ozbiljan znak upitnika doći njihovo poslovanje, odnosno postojanje.
Kako bi obrtništvo i uopće gospodarstvo, što lakše podnijeli udarce ove nepredvidive krize, na nivou države reagirala je Vlada, a na lokalnoj razini očekuje se i pomoć gradova, županija, općina. Hitno su održani sastanci, na kojima su, kaže Knežević, definirane mjere koje bi pomogle da obrtništvo ne završi na koljenima.


Biti na izvoru informacija
Naime, Hrvatska obrtnička komora predložila je Vladi i nadležnim ministarstvima prijedloge mjera za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo i gospodarstvo izazvanih pandemijom virusa COVID-19. Ozbiljnost situacije za obrtnike zahtijeva poduzimanje mjera na svim razinama odlučivanja.
Tako je krovna obrtnička organizacija formulirala svoje prijedloge u kojima stoji kako obavezno treba inzistirati na uključivanju predsjednika POK-a odnosno udruženja obrtnika, u županijski odnosno lokalni stožer, kako bi bili na izvoru informacija i u mogućnosti žurno ih prenijeti svojim članovima.
– Na razini grada je 3.200 obrtnika, a ukupno na području Zadarske županije 5 tisuća i svi su oni zabrinuti kako će dalje, hoće li morati otpuštati radnike, koliko će ova krizna situacija potrajati i kako je što bezbolnije prevladati. Sada ćemo vidjeti koliko je Gradu Zadru stalo do radnika. Uputili smo naše prijedloge pa ćemo vidjeti. Obrtnici kojima bi se pomoglo imali bi obvezu zadržati radnike, kaže Knežević naglašavajući kako će sezona biti vrlo upitna, te kako očekuje da se mjere pomoći protegnu do kraja svibnja.


Osnivanje interventnog fonda
Na razini gradova i općina, kako nas upućuje Knežević na prijedloge Hrvatske obrtničke komore, potrebno je tražiti: odgodu i smanjenje koncesija; odgodu i smanjenje najma/zakupa; smanjenje i odgodu komunalne naknade; smanjenje i odgodu vodnih naknada; ukidanje poreza na potrošnju; smanjenje i odgodu plaćanja režija u lokalnoj nadležnosti (komunalna poduzeća, plin, voda i sl.); ukidanje, smanjenje i odgodu ostalih lokalnih poreza; osiguravanje provedbe mjera zaštite na tržnicama; osnivanje interventnog fonda za financijsku pomoć obrtnicima i poduzetnicima.
Na razini županija, navode iz HOK-a potrebno je tražiti: osnivanje interventnog fonda za financijsku pomoć obrtnicima i poduzetnicima te koordinaciju mjera gradova i općina na području županije, u cilju njihova usklađivanja i ujednačavanja.
S obzirom da su i do sada Grad i Županija »pratili« svoje obrtnike, očekivana potpora ne bi trebala izostati ni u ovoj kriznoj situaciji.
 




Gradonačelnik donio mjere pomoći gospodarstvu


Na jučerašnjem radnom Kolegiju gradonačelnika Grada Zadra analiziran je Vladin Prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, a odnose se na obveze plaćanja poreza na dohodak, turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače kao i plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušal) te plaćanja spomeničke rente.
Uz spomenute mjere Vlade RH, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić donio je dodatne izvanredne privremene mjere za pomoć zadarskom gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta, i to:
1. svi zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra u onim djelatnostima kojima je, Odlukom Stožera civilne zaštite Zadarske županije od 16. ožujka ove godine, privremeno naložena obustava rada, u cijelosti se oslobađaju plaćanja zakupa poslovnih prostora od dana stupanja na snagu te Odluke do dana opoziva;
2. svi zakupci javnih površina na području Grada Zadra u onim djelatnostima kojima je, Odlukom Stožera civilne zaštite Zadarske županije od 16. ožujka ove godine, privremeno naložena obustava rada, u cijelosti se oslobađaju plaćanja zakupa tih javnih površina ukoliko u tom razdoblju imaju ugovoreni zakup.
Ove mjere predložit će se na usvajanje Gradskom vijeću Grada Zadra po žurnom postupku.
Ovisno o budućem razvoju i posljedicama epidemije izazvane virusom Covid 19, Grad Zadar razmatrat će i ostale mjere pomoći zadarskom gospodarstvu, kao i pomoći građanima.