Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zatvoreno sve osim prehrambenih trgovina, tržnica, kioska i pučkih kuhinja

19.03.2020. 10:02


Od danas se na području čitave Hrvatske na rok od 30 dana zatvaraju svi ugostiteljski objekti, trgovački centri, frizerski saloni, saloni za masažu, teretane i fitness centri, bazeni i drugi sportski centri, kina, kazališta, muzeji, klubovi, plesne škole čitaonice, knjižnice… Zatvaraju se i hrvatske granice, za sve osim teretnog prijevoza i iznimnih putničkih i diplomatskih transfera.
U narednih mjesec dana radit će jedino trgovine koje prodaju artikle potrebne za svakodnevno funkcioniranje, dakle prodavaonice prehrambenih i higijenskih proizvoda, ljekarne, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih pomagala, trgovine s dječjom opremom, prodaja hrane za životinje… Iz odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, koja je stupila na snagu u ponoć, izuzet će se i usluge pripreme i dostave hrane i rad pučkih kuhinja, što mnogima znači siguran pripremljeni dnevni obrok.


Bez stvaranja gužvi
Da bi se u situaciji epidemije osiguralo koliko-toliko sigurno okruženje za kupnju osnovnih namirnica, trgovci čije prodavaonice nastavljaju raditi dužni su osigurati da se kod ulaska u trgovinu ne stvaraju gužve, a jasne upute o tome dužni su staviti na sve ulaze u trgovinu. I svojim radnicima moraju osigurati primjerenu zaštitu, i to tako što će osigurati što veću međusobnu udaljenost radnika, a mjere socijalne distanciranosti od dva metra u zatvorenom prostoru moraju se poštovati gdje god je to moguće.
Uz to, u svim prostorima koji nastavljaju poslovanje nephodno je redovito provjetravanje, mjere pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora. Trgovci će morati osigurati i punktove dezinfekcijskih sredstava, te staviti na vidljiva mjesta obavijesti o općim mjerama zaštite koje je preporučio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Tržnice ostaju otvorene do daljnjeg, također uz pojačane higijenske mjere, a u shoping centrima radit će i dalje trgovine s prehrambenim proizvodima i ljekarne.
Ovaj set drastičnih mjera koje će pogoditi mnoge sektore sinoć je objavio čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, a istaknuo je pritom da su donesene na temelju sugestija i mišljenja struke, prije svega epidemiologa, a usmjerene su na strože mjere socijalnog distanciranja koje su osnov sprečavanja širenja zaraze koronavirusa.
– Nema razloga za stvaranje zaliha, sve trgovine koje prodaju prehranu, higijenu, kiosci, dječja oprema, sve će funkcionirati, istaknuo je Božinović.


Ne stvarajte zalihe
Svi javni događaji i okupljanja već su praktički dokinuti, kao i sportska natjecanja, izložbe, revije, sajmovi, dječje radionice i vjerska okupljanja, no to se dodatno naglašava i u ovoj odluci. Njenu će striktnu provedbu na terenu pratiti djelatnici lokalnih stožera civilne zaštite.
Poslodavci u tvrkama koje normalno nastavljaju svoj rad također su dužni osigurati povećanu zaštitu od širenja koronavirusa: dužni su organizirati rad od kuće gdje god je to moguće, otkazati sastanke, organizirati umjesto njih telekonferencije i koristiti druge tehnološke mogućnosti za održavanje sastanaka na daljinu. Prema odluci Nacionalnog stožera, moraju se otkazati sva službena putovanje izvan države osim kad je to prijeko potrebno, a poslodavci su dužni svojim radnicima zabraniti dolazak na radna mjesta s bilo kakvom akutnom respiratornom bolesti, što znači da se radnik koji kašlje i šmrca od danas više ne bi smio pojaviti na radnom mjestu dok ne ozdravi.
Odluka koja se odnosi na privremenu zabranu kretanja osoba preko hrvatskih granica, neće zaustaviti kamionski i drugi teretni prijevoz, a izdvojene su kategorije osoba na koje se zabrana neće odnositi. To su prije svega hrvatski državljani kojima će se omogućiti povratak u Hrvatsku uz primjenu mjera 14-dnevne samoizolacije ili karantene. Povratak u matične države preko hrvatskog teritorija omogućit će se i državljanima drugih država Europske unije, kojima će ulazak u Hrvatsku biti dopušten jedino uz odobrenje resornog ministarstva i preporuku HZJZ-a, a nastojat će se prevesti ih kroz Hrvatsku kontroliranim prijevozom.
Preko granice će moći i zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači i suradnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policijski službenici, timovi civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija, međunarodno vojno osoblje…




Javni prijevoz se razmatra
Na sve će se, poručuju iz stožera, primjenjivati upute i mjere HZJZ-a o epidemiološkom nadzoru. Realizacija ovih mjera u primjeni je od jutros.
Javni prijevoz u gradovima razmotrit će se na Nacionalnom stožeru tijekom današnjeg dana. U stožeru su stava da je to ipak pitanje koje se organizira na lokalnoj razini pa bi se tako trebale donositi i odluke, no načelno će se na nacionalnoj razini izdati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o tome kako se javni prijevoz u narednih mjesec dana treba odvijati.
Na pitanja poput onog – gdje ću registrirati auto ako mi za tri dana ističe registracija, zasad nema. Božinović ističe kako su odlukom ostavili otvorenima službe koje su nužne, no situacija se procjenjuje iz dana u dan i odluka se sukladno tome može mijenjati, vele u stožeru.
– Ako se pokaže potreba za nekim izmjenama, posebnim ćemo uputama propisati ono što bude potrebno, najavljuje Božinović.
 


Vlada: Kaznit ćemo liječnike s Rebra


Liječnici s Rebra koji su se zarazili na vikendu u Austriji, a svojim poslodavcima nisu rekli u kakvom su riziku kad su se vratili na radno mjesto, snosit će sankcije za svoje ponašanje, objavila je Vlada na Twitteru. »Kao što je već najavio ministar, ti liječnici će svakako biti sankcionirani te će snositi posljedice za svoje neodgovorno ponašanje, sukladno odluci nadležnog tijela«, stoji u tvitu Vlade.